Continuen els rebrots a l’incendi mentre arriben les primeres mesures des de la Generalitat

Des què la pluja apagara les flames dimecres passat, fa ja una setmana, a més d’assegurar i refredar el terreny, els bombers han hagut de fer front a varis rebrots propiciats per les temperatures altes i pel vent. N’hi ha hagut al Barranc de l’Infern, per exemple, i anit a Benimassot. I és que al terra, i als arbres continua havent foc latent que ha de ser controlat per a evitar la reactivació de les flames.

Des del PMA, el lloc de comandament, ens han fet un xicotet informe de la situació actual de l’incendi:


Com que no s’ha passat encara a la situació d’extinció, no s’ha fet una avaluació detallada, però, els càlculs realitzats i confirmats pel Consorci Provincial de Bombers, indiquen que la superfície cremada és de 12.150 hectàrees i el perímetre de l’incendi té 100 quilòmetres. A priori, s’ha comptabilitzat fins a 14 municipis afectats pel foc a la Marina Alta i al Comtat.

Tots els detalls aniran eixint a la llum amb els anàlisis que han de dur a terme els ajuntaments i les peritatges que faran els tècnics des de l’oficina per a la resposta a l’emergència que crearà l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de Generalitat Valenciana, a l’Ajuntament de la Vall d’Ebo. Una mesura anunciada ahir per la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en una reunió amb alcaldes i alcaldesses dels pobles afectats, la qual es va celebrar a la Casa de Cultura de Pego. Escoltem a la consellera:


Bravo ha detallat que l’oficina per a la resposta a l’emergència estarà a Ebo per ser la localitat amb un major nombre d’hectàrees cremades, en són més de 3.000 segons ha indicat l’alcaldessa, Nori Jiménez. En ella treballarà personal tècnic i administratiu per a oferir una atenció integral a totes les necessitats dels consistoris i ciutadania afectats. També hi haurà un correu electrònic i un telèfon d’informació per a atendre les consultes de manera centralitzada.


Des d’aquesta oficina es gestionarà la realització dels peritatges i valoració dels danys de bens públics i privats, i, a més, s’ajudarà als ajuntaments i al veïnat a tramitar la sol·licitud de les ajudes que pertoque, siguen les que té previst oferir la Generalitat Valenciana a través del seu Pla integral per a la Recuperació, siguen les que posarà en marxa l’estat amb l’aprovació ahir de la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil; el que es coneix com a zona catastròfica. I és que l’incendi que s’originà dissabte 13 d’agost a la partida Frigalet de la Vall d’Ebo va arribar a ser de tal gravetat que es va haver d’activar el pla de protecció de nivell 2, tal com estableix el Pla Estatal General d’Emergències, dins d’una escala en la qual el nivell 3 és el màxim, segons ens ha explicat el bomber pegolí Carles Siscar, a qui escoltarem dins d’uns minuts.


Des dels ajuntaments de la Vall d’Ebo, Pego i la Vall d’Alcalà s’ha valorat molt positivament la notícia de la creació de l’oficina que ha de facilitar totes els gestions tant als consistoris com a veïns i veïnes afectats per la catàstrofe. Nori Jiménez, alcaldessa de la Vall d’Ebo:


Pablo Martínez, alcalde de la Vall d’Alcalà:


L’alcalde, Enrique Moll, ha anunciat una reunió en què l’Ajuntament de Pego informarà de les ajudes a les persones afectades:


Per part de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, com és costum ja, no s’ha fet cap declaració.


Els edils han posat l’accent en què una de les prioritats en aquest moment és netejar, reparar i recuperar les carreteres, camins i sendes que han sofrit danys pels efectes del foc. Pablo Martínez i Enrique Moll:


Al respecte, Gabriela Bravo, també anuncià ahir que l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències assumirà aquestes tasques de neteja i reparació i ho farà de manera immediata. Urgència amb la qual, va dir, també es crearà a Ebo l’oficina d’atenció a l’emergència perquè, afirmà la consellera, «les ajudes han d’arribar de la manera més immediata possible als ajuntaments i a la ciutadania».


Des de l’Ajuntament de Pego ahir es va fer ja alguna proposta:


D’altra banda, Gabriela Bravo va assenyalar que dimarts pròxim se celebrarà una reunió extraordinària del ple del consell de la Generalitat en el qual està prevista l’aprovació d’un Pla Integral per a la recuperació de les zones afectades pels grans incendis, com són Pego, l’Atzúvia i les Valls i Begís, amb mesures per a la recuperació del bosc mediterrani, d’un costat i per a la recuperació econòmica, d’un altre.
  

 

574 Visites
Hola!!