Celebració del 9 d’octubre a Pego

Per a commemorar la conquesta, el 9 d’octubre de 1238, de Jaume I sobre els àrabs que resistien a València i el naixement de la societat actual valenciana, arreu del territori es repeteixen actes institucionals i altres activitats. A Pego demà es realitzarà una processó cívica a les 12 del migdia que eixirà de la Replaceta i acabarà a la Plaça Jaume I. Per a saber per què el 9 d’octubre és la diada dels valencians i valencianes ens hem de remuntar al 1238, al segle XIII. Eixe dia el rei Jaume I entrava a la ciutat de València victoriós. Havia aconseguit vèncer els àrabs que allí regnaven des de feia segles i amb aquesta conquesta naixia la base del poble valencià que coneixem ara. És per això, doncs, que el 9 d’octubre és celebrat per tots els pobles d’arreu del territori valencià. Pego, un any més, també se suma a la celebració del que molts entenen com el naixement de la societat valenciana, com recordava l’alcalde del municipi, l’independent Carmelo Ortolà.

Enguany, com ja sol ser habitual, el poble de Pego celebra, amb una processó cívica el 9 d’octubre. La cita és a les 12 del migdia a la Plaça de les Franciscanes de la Puríssima Concepció, més coneguda com Replaceta. Acompanyats de l’Agrupació Musical de Pego es realitzarà una cercavila pels carrers Sant Ferran, Mestre Berenguer, Plaça del Convent, finalitzant a la Plaça Jaume I on es realitzarà un parlament, enguany a càrrec del portaveu del BNV, Joan Carles Cambrils. A continuació les Dansaires d’Uxola acompanyades de La Clandestina realitzarà una exhibició de Balls Populars Valencians. L’acte finalitzarà amb un vi d’honor per a tots els presents, explicava la regidora de Cultura, la independent Elvira Ciurana, que junt al també independent Ricardo Cabrera, regidor de Festes, han estat els encarregats de l’organització de l’esdeveniment.

El 9 d’octubre, el 25 d’abril i el 11 de setembre serien les dates claus del poble de Pego, explica el segon tinent d’alcalde, el nacionalista Joan Carles Cambrils, que ressalta la importància de la darrera data perquè és la fundació de la Carta de Poblament de la població. Tots els actes que es realitzen al voltant d’aquestes dates són simbòlics i majorment institucionals, una manera de no perdre la memòria de la història que ens precedeix.

Altres actes que es realitzen al voltant del 9 d’octubre a la comarca són, avui mateix a les 8 de la nit a Dénia recital de poesia al Centre d’Art Estació. Maria Josep Escrivà i la pegolina Isabel Garcia Canet posaran la nota poètica i mostraran com fan meravelles amb la nostra llengua. A les 10.30 de la nit tindrà lloc, a la Plaça del Convent, l’actuació de L’Ham de Foc, que delectaran el públic present amb el seu darrer treball “Cor de Porc”.

A Pedreguer, demà, 9 d’octubre a l’Espai Cultural Lluís El Sifoner realitzarà un concert per a presentar el seu últim disc “De riuraus i de raïms”.

A Pego serà el dijous 11 quan, passe el Correllengua amb distintes activitats: a les 5’30 de la vesprada hi haurà animació infantil i tallers al Pla de la Font amenitzats per la música de La Colla de Dolçaina i Tabal “La Clandestina”; a les 9 de la nit sopar de pa i porta al Casal Cultural. En eixe interval de temps es procedirà a la lectura del manifest de la flama per la llengua i a la descoberta d’una placa en record del miquelers pegolins. A les 23.00 hores, i també al Pla de la Font, tindrà lloc el concert amb els grups Skalimat, i Lilit i Dionís i Sucube. Amb el pas del correllengua per Pego s’acaben els actes que commemoren el 9 d’octubre, diada dels valencians i valencianes.474 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!