Austeritat absoluta el 9 d’octubre a Pego

Ni Dansaires, ni banda de música, ni megafonia, ni picadeta. Enguany els actes del nou d’octubre a Pego es van reduir a la mínima expressió amb una processó cívica amenitzada per alguns membres de La Clandestina que acompanyaren els membres de l’equip de govern i algunes persones que s’afegiren al seguit, des de la Plaça de l’Ajuntament fins a la Plaça de Jaume I. Els discursos institucionals van estar marcats per les dificultats econòmiques del municipi.
El 9 d’octubre de 2011 serà recordat per la seua absoluta austeritat. I és que diumenge la commemoració de la diada dels valencians i de les valencianes es va veure reduïda a la processó cívica que va des de la Plaça de l’Ajuntament de Pego fins a la Plaça de Jaume I. Una processó encapçalada per dos xiquetes, encarregades de dur la corona de llorer que se li ofereix al rei En Jaume. Aquestes anaven seguides dels membres de l’equip de govern i algunes persones que s’afegiren a la processó, amb l’absència destacada dels dos grups polítics de l’oposició, PP i BLOC-Coalició Compromís. Tancava la processó cívica la música de La Clandestina.

En arribar a la Plaça Jaume I, ni danses valencianes, ni banda de música per a interpretar l’himne de la Comunitat Valenciana, ni picadeta, ni megafonia. Aquesta última qüestió, però, no va ser un problema per a la realització dels discursos institucionals, enguany de la mà del primer tinent d’alcalde, el socialista Enrique Moll i l’alcalde, l’independent, Carmelo Ortolà.

Ressaltava Enrique Moll que el 9 d’octubre, és un dia en què “recordem i fem memòria de tots aquells que han donat la seua vida per mantindre i exalçar la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres tradicions”. No es referia Moll només als guerrers, sinó també a “aquelles persones que durant anys han lluitat amb els seus bolígrafs i els llapis”. I no s’oblidava en el seu discurs de “les persones anònimes, que des dels seus pobles, les seues cases i famílies o, des dels seus llocs de treball, han contribuït a que la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra manera d’entendre la vida a la vora del mar Mediterrani, no haja desaparegut”.

Moll, no es quedava ancorat en el passat, afirmant que “estem en temps de crisi, tant econòmica com de valors”. Un fet que, contraposava el primer tinent d’alcalde de Pego que, “tot el que s’ha aconseguit amb la lluita dels nostres avantpassats, no caurà en un sac sense fons”. Aquesta afirmació la feia, seguida de la promesa que “no anem a renunciar a una sanitat pública i de qualitat. No anem a renunciar a un ensenyament públic i en la nostra llengua i no anem a renunciar a la nostra cultura i a les nostres tradicions”. Assumint aquests compromisos, assegurava Moll que, “així serà com, tots els dies i no tan sols hui, honrarem a totes les persones que han lluitat pels nostres drets com a poble”.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, començava el seu discurs justificant l’austeritat de l’acte, “un acte acord amb les circumstàncies que estem passant, de crisi”, en paraules d’Ortolà. Declarava el primer edil que “eixa és la realitat que hem d’anar entenent. No tan sols el nou d’octubre, sinó en moltes altres activitats que fins ara patrocinava patrocinava l’Ajuntament de Pego i que venen temps complicats i ens hem d’estrènyer el cinturó conforme diuen tots”.

Tot i l’austeritat de la commemoració, apel•lava Ortolà, a “recordar que som un poble, que tenim la nostra entitat i que hem de reivindicar-la i fer –la patent”. L’alcalde de Pego va comparar la reconquesta cristiana amb el moment actual, assegurant que “desgraciadament, estem vivint també […] de canviar la forma de vida perquè el que estem vivint ara no és una crisi econòmica –afirmava Carmelo Ortolà- ací s’han ajuntat tant una crisi econòmica com una crisi de valors i és importantíssim que tant els pegolins com tots els valencians, estiguem units en estos moments”.
577 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!