Alineació solar, celebració del dia de la dona i jornada gastronòmica a la Vall de Gallinera

El fenomen de l’alineació solar ha permès que este cap de setmana es donen dos esdeveniments complementaris a la Vall de Gallinera. Diumenge, la Unió Cultural d’amics i amigues de la Vall de Gallinera i l’Associació de Comerciants de la localitat reediten un mes més el Mercat de la Foradà dedicat a la igualtat entre dones i homes. Serà diumenge de 9 a 14h., a Benissivà. També diumenge, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera ha organitzat una Jornada gastronòmica. Hi haurà productes artesans a Benissivà i, a partir de les 13h., a Benialí, una demostració d’elaboració d’embotits i degustació.
Al voltant d’estos dies de principis de març a la Vall de Gallinera es dóna eixe fenomen tan especial que és l’alineació solar de la Foradada. No és estrany, doncs que el mercat de la terra, organitzat per la Unió Cultural d’amics i amigues de la Vall de Gallinera i l’Associació de Comerciants de la Vall de Gallinera, que se celebra des de fa un any i tres mesos allí, els segons diumenge de mes, triara el nom de Mercat de la ‘Foradà’.

I justament este diumenge, 8 de març, coincidix tot: alineació, mercat de la Foradà i dia de la dona. Així que, la temàtica principal del mercat de la Foradà de diumenge, que tindrà lloc a Benissivà entre les 9 i les 14, no podia ser cap altra que no fos la reivindicació de la figura de la dona i la igualtat de gènere. La programació que s’ha preparat és:

– Durant tot el matí hi haurà calçotada popular a càrrec de la gent de Benisterra, arribats des de Beniarrés.

– A les 11.00 tindrem l’actuació infantil de “Rosa Caramelo” a càrrec de L’Associació Bruixes Maduixes Contacontes.

– A les 12.00 Presentació del llibre al voltant de la figura de Josepa Domènica Català de Valeriola, la Duquessa d’Almodóvar.
L’any 2014 es van commemorar el 200 aniversari de la seua mort. Les seues petjades a les terres de Xaló, Llíber i Gata de Gorgos són evidents i presents encara a la memòria col·lectiva d’estes tres poblacions, principalment per la construcció de les escoles tant per a xiquets com per a xiquetes. La seua invisibilitat és un exemple de què les dones no hem gaudit al llarg de la història de la igualtat ansiejada, perquè el silenci sobre estes renovadores figures, és un mostra de què les dones han romàs en els marges. La presentació es durà a terme a l’església de Benissivà.
Majo, una de les organitzadores del mercat de la Foradà i col·laboradora d’esta casa, fa una «crida a participar perquè comprar productes de la contornada és una de les riqueses d’estos mercats de la terra». Així mateix, explicava que el Mercat de la Foradà pot mantenir-se gràcies, entre d’altres coses, a l’estima de la gent i l’ajuda de les parròquies dels distints nuclis urbans que conformen la Vall de Gallinera i «malgrat els entrebancs de l’administració local». Una de les característiques del Mercat de la Foradà és que és itinerant i cada segon diumenge de mes es realitza a un dels nuclis de la població.

Esta edició Benissivà és el poble on es desenvolupa el Mercat de la Foradà ja que este es troba al costat de Benitaia, indret on se situava el convent franciscà que permet l’observació de l’alineació solar de la penya Foradada que es produirà al voltant de les 17h.
De l’altra banda, el fenomen de l’alineació solar de la penya Foradada també ha provocat que, este cap de setmana, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera organitze una jornada gastronòmica i de degustació d’embotits i de carn de porc.
Així, diumenge 8 de març, a partir de les 10 del matí, es podrà gaudir del mercat de productes artesans a Benissivà. A banda, a les 12.30 l’Ajuntament de la Vall de Gallinera ha previst que una batucada acompanye a tota aquella gent que vullga presenciar una demostració de com s’elabora l’embotit i, posteriorment vullga participar en la seua degustació. Esta demostració d’elaboració d’embotits i degustació serà a les 13h., al pati de les escoles de Benialí.

Podríem dir que, qui este diumenge no puge a la Vall de Gallinera es perdrà un munt de coses!!
741 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!