‘Algèria, el meu país’, document audiovisual per a la memòria d’un capítol important d’emigració de la Marina Alta

Durant 2 hores i 15 minuts es relata una “història tremendament emocionant” sobre la gent que va haver d’emigrar “a buscar-se una vida millor lluny d’ací”. Algèria era escollida perquè estava a només 12 hores en vaixell des d’ací.Divendres passat es va presentar a Pego el documental produït per Infotv ‘Algèria, el meu país. Història i memòria de l’emigració valenciana a Orà i Alger’. La regidora de Cultura, Alicia Siscar va ser l’encarregada de presentar l’audiovisual i el seu director, Juli Esteve. D’ell va destacar la seua dilatada carrera com a periodista passant de Canal 9 i TV3 a ser un dels fundador i director del canal Infotv. El documental el va qualificar de “molt emocionant” perquè és un “homenatge” a totes les persones que ho van haver de deixar tot enrere per a viure en dignitat.
Alicia Siscar relatava una experiència personal, l’amistad laboral amb un home que, durant molts anys va viure a Alger. La memòria de Fernando, este company de feina de l’actual regidora de Cultura, sobre el seu pas per Alger és trista. No obstant això, assegurava Siscar que “és la nostra història i es queda gravada en este documental, no perquè recorden els majors, sinó perquè els nostres fills i el nostre futur tinguen memòria”.
Juli Esteve, director de ‘Algèria, el meu país’, va subratllar que l’estrena a Pego del documental era especial “perquè és la primera volta que vinc a Pego en la condició de professional”. Esteve considera Pego “el meu segon poble” pel lligam afectiu que té amb ell, perquè d’ací era la seua dona , a la que va recorda amb emoció.
Destacava el director d’ ‘Algèria, el meu país’ que “pareix mentida que veient hui els nostres pobles, sobretot els que estan més a la costa, la riquesa, com d’esplèndids són, com de grans, quina riquesa hi ha, pareix mentida que fa 60 ó 70 anys ó 80, fóren dels més pobres del país i que això féra que la gent se n’anara en massa a buscar-se una vida millor lluny d’ací. I així era”. El cas d’Algèria és remarcable, sobretot, perquè està només “a una nit en vaixell”, assenyalava Juli Esteve.

El tema s’elegix, a més de perquè és una “història tremendament emocionant” perquè l’edat de les persones que van viure eixa emigració comença a apropar-se a l’edat en què la memòria falla o la vocalització comença a fer-se difusa. En paraules de Juli Esteve, “estan en el límit de poder contar bé aquelles històries”.
El documental ‘Algèria, el meu país’ té una durada de 2 hores i 15 minuts, elegides entre 70 hores de gravació i repartides en dos parts. Una primera més amable, amb les diferències de cultura, les vivències al país d’acollida, les tornades a l’estiu al poble i l’atenció que despertaven. I una segona part més tràgica amb la guerra de la independència com a teló de fons. Tota eixa barreja ha comportat la inversió de moltes hores de feina i molts diners per a produir el treball que divendres passat es presentava a Pego. És per això que Infotv té a la venda, per 20 euros ‘Algèria, el meu país’ i demana la col·laboració de tot el món per a poder “anar recuperant els diners i el treball que fet”.
726 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!