Acuamed aposta per ubicar en Racons la dessalinitzadora per a no danyar la reserva marina

Informes ambientals no definitius asseguren que la planta tampoc afectaria la Marjal de Pego. El ministeri afirma que la infraestructura evitarà la sobreexplotació dels aqüífers. D’altra banda, els veïns creuen que la posada en marxa de la dessalinitzadora danyarà «dos quilòmetres de platja» i convertirà la zona en «un mar mort». Acuamed, principal instrument del Ministeri de Medi Ambient per a desenvolupar projectes hídrics en les conques mediterrànies, va afirmar ahir que proposar a l’Ajuntament de Dénia ubicar la futura dessalinitzadora en la zona de Racons «no va ser una decisió a l’atzar». De fet, en el seu poder recauen importants arguments perquè la infraestructura es construisca en Les Deveses tot i el del fort rebuig veïnal.

Entre ells, diversos informes ambientals realitzats per experts però que encara no són oficials i que aconsellen ubicar la planta al final de Les Marines de Dénia «per la seua llunyania al cap de Sant Antoni», és a dir, a la reserva marina que comparteixen Dénia i Xàbia i que forma part del PORN del Montgó. D’esta manera, la possible afecció quedaria anul•lada, igual que a la Marjal de Pego. Segons el ministeri, la planta no danyaria «en res» a l’aiguamoll que comparteixen els termes d’Oliva i Pego.

Acuamed va defendre ahir la seua proposta per diversos motius i va recordar que, abans d’aconsellar un emplaçament, «es va parlar amb diversos sectors de la població implicats com els agricultors i els empresaris de la ciutat». Entre eixos «motius de pes», segons Acuamed, també està que les conduccions de la dessalinitzadora servirien per a canalitzar les aigües de la potabilitzadora municipal i, d’esta manera, deixaria de vessar-se la salmorra al riu Racons. A més, en el mateix emplaçament es col•locarà l’estació de gas, les canalitzacions del qual podrien ser avantatjoses tant per a la dessalinitzadora com per a la potabilitzadora, ja que podrien utilitzar-se per a tres funcions distintes sense tenir que executar nous conductes amb major impacte.

D’altra banda, independentment de la futura ubicació de la planta, Acuamed advoca per la construcció de dessalinitzadores per a subministrar aigua a les poblacions que la necessiten. Ahir, l’empresa pública va explicar que «la dessalinitzadora genera més aigua per a consum humà i, per tant, també més aigües residuals que poden ser reutilitzades pels agricultors». D’esta manera, si els agricultors compten amb més aigua per a reg, «s’evitarà l’explotació dels aqüífers» i, en conseqüència, «la intrusió marina». Amb estos arguments, Acuamed va defendre ahir la seua proposta que, fins al moment, s’ha quedat sobre la taula per a major estudi per part dels partits polítics.

No obstant, la tercera ubicació que planteja el ministeri té aparences de convertir-se en un altre enfrontament polític a Dénia. Fins al moment, els veïns dels Deveses s’oposen frontalment que una altra infraestructura forme part del paisatge del tram final dels Marines de Dénia. Els veïns creuen que la posada en marxa de la dessalinitzadora danyarà «dos quilòmetres de platja» i convertirà la zona en «un mar mort». Així mateix, els afectats temen que la planta danye la zona turística i a l’empresariat.

Un altre dels projectes que compta amb un fort rebuig veïnal és el d’ubicar la subestació elèctrica en l’Assagador del Palmar.


480 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!