A un dia de Carnestoltes

Els més menuts enceten aquesta vesprada la festa. A les 4 de la vesprada la majoria dels col•legis de Pego desfilaran pels carrers del poble fins a esdevenir una explosió de colors i imaginació al Pla de La Font, on confluiran tots. Demà es preveu que acudisquen a Pego entre 20.000 i 25.000 persones. Els dispositius de seguretat han estat organitzats a partir d´aquestes previsions. La música estarà distribuïda per tot el municipi perquè l´animació no falte en cap racó. Fantasia, defugir la subjecció de determinades normes per una nit, per unes hores… Adoptar rols poc usuals, allunyats de les formes clàssiques en les que ens basem tots els dies per vestir-nos. Deixar-se dur per la imaginació creativa per a aconseguir combinacions gaire bé irreals. Podria ser una definició de Carnestoltes. Moltes cares per a un sol esdeveniment que cada any es renova i retorna a Pego amb força restaurada. A un dia de la festa gran tots els preparatius per a la transformació final s´acceleren i el nerviosisme comença a percebre´s per tot arreu.

Un exemple clar del comboi que implica la preparació de la disfressa el tenim a les escoles amb la visita de la Bruixa Curruixa. Ella marca la setmana de Carnestoltes, perquè dóna instruccions als alumnes per a què cada nova jornada introduisquen un nou element, normalment estrambòtic, a la seua vestimenta diària: barrets de palla, pigues, un calcetí de cada color o qualsevol altra cosa sol ser sol•licitat per aquesta bruixa. Un exemple l´hem trobat al Col•legi Rosalia Bondia.

Ressaltava Ximo Estela, director del Col•legi Rosalia Bondia que els xiquets gaudeixen d´allò més amb esdeveniments festius com és Carnestoltes. Qualsevol cosa que se n´isca de l´habitual és viscut amb excitació en les aules.

Tres de les quatre escoles de Pego acudiran aquesta vesprada, en passacarrer, fins el Pla de La Font. Així per cada barri del municipi es podrà veure una riuada de xiquets i xiquetes convertits en qualsevol altra cosa que ells mateixos. Però, sens dubte, el millor punt per a observar aquesta concentració de fantasia serà el Pla de La Font on s´aplegarà tot l´alumnat.

Carolina Sala celebrarà el Carnestoltes en el propi recinte escolar al poliesportiu La Trilladora. Tot i que també farà cercavila pels carrers del voltant per a que tothom exhibisca la seua disfressa. La direcció del centre ha explicat que aquesta mesura és perquè el professorat no pot assumir la responsabilitats que suposa traure els xiquets i les xiquetes del centre en hores escolars.

Canviem de públic, passem ara als adults. Dissabte de nit, a partir de les 23´00 hores la desfilada marcarà el tret de sortida del Carnestoltes 2007. La concentració inicial es realitzarà a la Plaça de l´Antic Regne de València, un ampli punt de trobada que permetrà acollir tothom que s´hi vullga afegir al nou recorregut pels carrers de Pego que finalitzarà al Pla de La Font.

L´Ajuntament de Pego ha previst un nombre de participació similar al de l´any passat, en el 25é aniversari, quan el municipi va acollir al voltant de 20.000 persones la nit de Carnestoltes. Fins i tot s´arrisquen a apuntar que podrien ser fins a 25.000 les persones disfressades i distribuïdes pels carrers del poble.

Aquestes xifres tant espectaculars porten, inevitablement, associades les forces i cossos de seguretat. Així, els dispositius de seguretat comptaran amb quasi tota la plantilla de la policia local del municipi i amb el reforç d´agents d´altres poblacions de les rodalies. A més, la Guàrdia Civil també ha preparat un dispositiu especial per la gran afluència de gent. En l´aspecte sanitari hi haurà de guàrdia dos metges i dos ATS. Aquests comptaran amb l´ajuda dels voluntaris d´Acció Urgent. En total es calcula que al voltant d´un centenar de persones vetlaran per la seguretat dels milers de visitants que Pego acollirà la nit de dissabte.

La música per a la nit de Carnestoltes és un element essencial perquè, en certa manera, marca el ritme de la nit, ompli els pocs moments de silenci que es podrien produir. L´ajuntament ha distribuït les orquestres i discomòbils contractades pels tres punts neuràlgics on es desenvoluparà la màgia de Carnestoltes. La Plaça de l´Antic Regne de València, la de l´Ajuntament i la Plaça del Mercat. El Pla de la Font no restarà en silenci, perquè allí estarà ubicada l´emissora +ràdio. Però a més a més, Pego estarà ben provist d´altres barres regentades per moltes de les associacions que formen el teixit social del municipi.

Una alta qüestió important per als veïns i veïnes del municipi ha de veure amb l´aparcament, que es veu alterat durant la nit de Carnestoltes. Un any més, la regidoria de trànsit i la de festes han habilitat el camp del Clot com a aparcament gratuït amb vigilància durant tota la nit i fins a l´endemà perquè tothom que vulga puga deixar el seu vehicle allí.

Pegolins i pegolines també poden passar per la Casa de Cultura per a veure l´exposició de Cartells de Carnestoltes que han participat en el concurs d´enguany. En el seu temps d´oci també poden passejar-se pel Passeig Atzaneta, a les Verdales, on es troba la ja tradicional Fireta de Carnestoltes.

Aquesta crònica ens permet advertir la importància que té Carnestoltes a Pego. Per una nit, el municipi es converteix en centre neuràlgic del País Valencià i concentra l´atenció de molts ulls de dins i fora de Pego, sense decebre ningú. La valoració del regidor de festes de l´ajuntament de Pego, Pau Folqués, és clara, una festa criada i duta endavant pels pegolins i pegolines que no té més importància ara que fa deu anys. Es pot vendre ben orgullosament que el Carnestoltes de Pego és el millor del país. Això sí, Folqués recomana que s´ha de poder contar.


371 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!