A partir de dilluns, 21 d’octubre, serà obligatori portar el DATA

Estes inicials corresponen a Document d’Acompanyament i Traçabilitat Agrària. Serà obligatori per als tercers que traslladen productes agraris o ramaders de més de 20 quilos. L’agricultor no caldrà que el duga, sempre i quan puga demostrar que és propietari de la finca d’on prové el producte.
El passat 16 de setembre, Pego va acollir una trobada comarcal amb la Guàrdia Civil per a parlar sobre la seguretat al camp. En aquell moment, entre les diverses qüestions que es van plantejar, el tinent coronel i cap d’operacions de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant, Ezequiel Romero, va avançar que a partir del 21 d’octubre, és a dir, dilluns que ve, entrari en vigor un nou document de control de mercaderies agrícoles, el DATA, inicials que corresponen a Document d’acompanyament i traçabilitat agrària.

Este document serà necessari per als tercers que traslladen productes agraris o ramaders de més de 20 quilos, ja que si és inferior a 20 quilos se pressuposa per a consum propi. Informava que l’agricultor no cal que duga damunt este document, sempre que puga demostrar que és propietari d’una finca.

La Conselleria de Presidència, Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua descriu que “El document d’acompanyament i traçabilitat agrícola facilita la transmissió veraç i responsable de la informació en l’etapa de la primera comercialització i garantix la traçabilitat també en el trasllat”.
En el preàmbul de l’ordre 11/2012, de 13 d’agost, afegix que “Al mateix temps, el DATA és un instrument per a evitar, en la mesura que siga possible, situacions d’aprofitament il•lícit que puguen tindre l’origen en accions delictives de furt o robatori de productes, ja que facilita als agents de l’autoritat un control sobre la procedència dels productes agrícoles.

Resulta obvi per a garantir la traçabilitat definir també amb més precisió la identificació dels agricultors, les empreses agràries i les parcel•les agrícoles. Per això, es definixen els actors amb l’acreditació i el procediment d’identificació d’acord amb el conjunt de la informació agrària que, en este sentit, consta en la conselleria i la que corresponga d’acord amb el dret.”

Davant la imminència de la data parlàvem amb el regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis. Este comentava que esta obligatorietat no serà del tot nova per als llauradors pegolins, ja que “ací ja estàvem elaborant unes guies que van eixir de la FVMP”. Això sí, ressaltava que la diferència més rellevant és que en esta ocasió el DATA “és obligatori […] per a les persones que transporten productes agrícoles o ramaders”. D’altra banda, recordava que “els propietaris, els llauradors, si duen un albaran expedit per la cooperativa, per exemple, en principi no deuria tenir problemes”.

El DATA es pot sol•licitar al Servei Municipal Agrari.

Explicava el regidor d’Agricultura que esta nova mesura està enfocada, sobretot, per a regular i controlar, en el cas de Pego “els productes destinats a la indústria, com la del suc”.

Informava també que la Guàrdia Civil actualment compta amb el Grup ROCA que està especialitzat en la seguretat al camp. Este grup compta amb agents que van uniformats o de paisà i que, de tant en tant, poden apropar-se a algú que estiga fent feina al seu hort per a demanar-li certa documentació. Reconeixia Dominguis que pot ser incòmode, però que es fa per tal d’augmentar la seguretat al camp i evitar així els continus robatoris, que és el que està demandant-se.
542 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!