8 de març a Pego

Dones Cabal i Assemblea de Pego van convocar la primera concentració un dia de la dona a Pego. A més, van dur a terme dos activitats a la Casa de Cultura, un taller per a treballar la igualtat entre persones dirigits als xiquets i les xiquetes i una xerrada sobre ‘Feminisme i referències històriques’.
Fem un repàs per les veus que dissabte passat, 8 de març, van reivindicar, una vegada més, la igualtat entre homes i dones en el dia de la dona treballadora.

La primera cita la teníem a la Casa de Cultura on, Dones Cabal i Assemblea de Pego havien organitzat dos activitats paral•leles. Mentre al pati el jovent realitzava el taller ‘treballem la igualtat entre persones’, entre d’altres teixint una teranyina morada amb idees i conceptes al voltant de la igualtat.






A l’interior de la sala d’actes dos joves de l’Assemblea de Pego, Aina i Víctor, duien a terme la xerrada ‘Feminisme i referències històriques’.




Esta xerrada va permetre conèixer un nou grup al municipi, l’Assemblea de Pego que es definix com “un grup de joves amb la finalitat de relacionar-nos i interessar-nos pels diferents àmbits locals”. No es vinculen a cap partit ni a cap associació, no obstant això, estan disposats i disposades a col•laborar en qualsevol particular i amb l’Ajuntament, “sempre que ho considerem”.




Ja entrant en matèria, apuntava Víctor que “tots els dies importants tenen una història darrere i cal anar als seus inicis” per no perdre la perspectiva històrica. Així, ens remuntàvem al 1857 un grup de dones que treballaven en una fàbrica tèxtil a Nova York es van manifestar en contra de les precàries condicions laborals. Centenars d’elles van morir calcinades a l’interior de la fàbrica. L’incendi havia estat provocat. El 1975 l’ONU declarava el 8 de març dia de la dona treballadora.

Una vegada trobades les arrels de la commemoració, la pregunta següent que eixia era: “Què és el feminisme?”. L’Assemblea de Pego aposta per desfer-se’n del fals concepte que contraposa feminisme a masclisme i entenen el feminisme com un “moviment social i polític de transformació de les relacions de poder entre gèneres que tendix a buscar la igualtat entre homes i dones”.

També plantejava l’Assemblea de Pego “la doble presència de les dones al treball, remunerat i no remunerat, i la falta de conciliació”. Una altra de les preocupacions va estar “el llenguatge inclusiu” apostant per “comunicar-nos en un llenguatge i símbols que incorporen a totes les persones”.

I no es van deixar “l’home al feminisme”. Tenen clar que, dins el patriarcat també existeixen diferents classes d’homes que venen, en certa manera, marcades pel seu estatus econòmic. La masculinitat que fomenta eixe patriarcat dominant és la “masculinitat hegemònica”, la que conforma i se sustenta amb “rols masculins basats en la dominació de l’altre”.

Sobre l’avantprojecte de la Llei de l’avortament del ministre Gallardón manifestaven estar davant “d’una de les expressions més clares del masclisme i de la violència estructural, on les polítiques es conformen sobre la base del patriarcat”.

En acabar estes dues activitats de la Casa de Cultura, a les 12.30 hores, Dones Cabal i Assemblea de Pego havien convocat, a la plaça de l’Ajuntament una concentració pel 8 de març. Esta estava encapçalada per tres pancartes, la ja clàssica de Dones Cabal ‘Contra la violència cap a les dones’ i dos més: ‘Juntes aturem el masclisme’ i ‘Dones amb tots els drets’.









Durant eixa concentració a la que assistiren centenars de persones, es van llegir dos manifests. El primer d’ells va ser el manifest que la Xarxa de Dones de la Marina Alta va triar per defensar, majoritàriament, el dret a decidir de les dones. Es destaca també que “Durant els últims anys, la crisi econòmica està servint d’excusa per a escometre reformes i retallades dels serveis bàsics en un clar atac contra els interessos de les dones. Es tracta d’una crisi perfectament orquestrada i estratègicament dissenyada que ens priva dels avanços i drets aconseguits després d’anys de lluita.” A Pego, va ser llegit per la secretària de Joves Socialistes de Pego, Anna Llopis.


Foto: Pau Puchol


El segon manifest va ser llegit per Josep, en representació d’Esquerra Pego. Entre els desitjos que el 8 de març de 2014 “siga el punt de partida per a començar a construir un nou país amb plena igualtat efectiva i on les dones siguen ben visibles a l’àmbit social, cultural, econòmic i també polític”.




El tercer manifest que es va llegir a Pego al voltant del dia de la dona, va ser en el marc de la III Crosta a Pego. De nou, una veu jove, la de Maria Seguí, posava veu al compromís del Bloc Jove de Pego per la reivindicació de “dones lluitadores, independents i conscienciades, però sobretot, dones lliures”. Subratllava el manifest que “en ple segle XXI una dona no és suficientment capaç de resoldre si està preparada o no per a ser mare” després de la presentació de l’avantprojecte de la llei de l’avortament proposada pel ministre Gallardón.
908 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!