70 anys després, Pego recupera a la “Verge Gitaeta” per a la festivitat de l’Assumpció

Demà serà un dia gran per a la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció de Pego. I és que en la celebració de la festivitat anual de la Mare de Déu d’agost es recuperarà la tradició de la “Verge Gitaeta”: una talla parroquial de la Mare de Déu llacent presidirà la cerimònia setanta anys després que fóra destruïda la imatge original en la Guerra Civil espanyola. L’escultura ha estat regalada per una família pegolina, així com molta gent ha volgut fer-li ja regals i participar portant fins al temple parroquial les seues alfàbegues i gessamins.


Demà serà un dia gran per a la parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció de Pego. I és que en la celebració de la festivitat anual de la Mare de Déu es recuperarà la tradició de la “Verge Gitaeta”: una talla parroquial de la Mare de Déu llacent presidirà la cerimònia setanta anys després que fóra destruïda la imatge original en la Guerra Civil espanyola.

Durant l’Eucaristia els fidels podran contemplar la nova talla de la Verge de l’Assumpció, en estat llacent, que ha confeccionat la parròquia i que va ser beneïda el passat diumenge per a que poguera presidir la celebració de demà. L’escultura representa a la mare de Jesús difunta i gitada, amb una grandària de 175 centímetres d’alçada. Així, la nova imatge de l’Assumpció és de tamany natural i va vestida amb brocats d’or i porta com a atributs el que indica el llibre de l’Apocalipsi: una corona franquejada amb dotze estrelles al cap mentre que una lluna sobre els peus li serveix de pedestal.

Segons el rector de Nostra Senyora de l’Assumpció, José Daniel García, la idea de recuperar aquesta tradició de la parròquia pegolina va sorgir gràcies a la talla llacent de la Verge que existeix a Ondara. Segons sembla, en aquella localitat veïna “hi ha una imatge de la Verge gitada de Ponsoda, i durant l’estiu passat no anava a utilitzar-se ja que estaven remodelant els carrers del centre de la població i l’església anava a estar tancada durant tot el més d’agost”. Això va fer que García demanara la talla al rector d’Ondara “per a poder-li fer com cal la festa ací a Pego, com es feia abans”. Tot i la curiositat de la gent, la resposta dels pegolins va ser massiva, col•laborant una gran part del poble en la festa; això va fer que el Consell Parroquial decidira fer una nova imatge de la Verge Gitaeta per a Pego, “recuperant la tradició que es va perdre fa ara 70 anys”.

En la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, popularment coneguda com la Mare de Déu d’Agost, cada 15 d’aquest mes es celebra que la Verge va conèixer la mort però no la corrupció del sepulcre ja que segons l’Església Catòlica el poder de la Trinitat l’assumeix o se l’emporta al cel.

Segons explica el rector de Nostra Senyora de l’Assumpció, després de la reconquista cristiana Jaume I “va convertir les mesquites musulmanes de l’època, que a la seua vegada abans havien estat temples cristians visigodes, novament en esglésies i les dedicava a la Assumpció de la Mare de Déu”. Això mateix va passar quan la nostra població, aleshores coneguda com Uxola, va ser conquerida fa 729 anys, dedicant-se el temple parroquial a la Verge de l’Assumpció com era normal en les poblacions de l’antiga València mediterrània.

Entre els actes que ha organitzat la parròquia per celebrar la festivitat de la Mare de Déu d’agost cal destacar el tridu de preparació que des del dimarts passat fins a aquesta vesprada es portarà a terme al temple parroquial. Demà, dia de la festivitat de l’Assumpció de Maria, es portarà a terme una Missa Major concelebrada a les 12 hores i després tindrà lloc un dinar de germanor per a tota aquella gent que vulga participar, prèvia retirada de tiquet.

Segons s’ha apuntat des de la parròquia, “per a aquesta edició, amb la inauguració de la imatge, la gent està molt il•lusionada i està participant molt”; així, els pegolins han portat fins al temple parroquial les seues alfàbegues i brotxes de gessamí tradicionals en la festa. Però a més a més cal destacar que a la nova imatge de la Mare de Déu li han regalat anells, una agulla d’or, un rosari, així com una família va pagar totes les teles del vestit i un grup de dones es va oferir a cosir-lo. Junt a això, una altra família del poble ha costejat l’elaboració de la pròpia imatge, així com la seua corona. En paraules de José Daniel García “la Verge ha estat totalment una donació per part de la gent de Pego”.

Com a fet curiós podem destacar que la manera d’interpretar i veure la festivitat de l’Assumpció a la costa mediterrània sempre s’ha plasmat amb la dormició de la Mare de Déu. Eixa devoció d’interpretar així l’Assumpció de la Verge procedeix de l’Església Ortodoxa Oriental, ja que “al vindre el cristianisme pel Mediterrani, també ens va portar les tradicions pròpies d’eixe cristianisme en particular; per això en la majoria d’esglésies dedicades a l’Assumpció de la Mare de Déu existeix eixa imatge de la dormició, com passava a Pego fins que es va perdre en la Guerra Civil” ha apuntat el rector de Nostra Senyora de l’Assumpció.

Per una altra banda, José Daniel García també ha destacat que en Pego “s’ha volgut redescobrir eixa imatge perquè forma part de les arrels de la Comunitat Cristiana pegolina des de la reconquesta, i això pot ser un motiu per posar-se en marxa i recristianitzar la societat”.

Així que tots aquells que demà al matí no sàpiguen que fer, cal recordar-los que a l’Església Arxiprestal de Pego tenen una cita amb la devoció i la recuperació de les nostres tradicions al mateix temps.
686 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!