300 persones assistixen a l’estrena a Pego d’ Adéu, Amèrica, el segon documental de la sèrie del ‘Montgó a Manhattan’

Una síntesi de 90 minuts de durada dels dos primers documentals de la sèrie del mateix nom, Cap a la terra promesa i Adéu, Amèrica ha sigut un dels sis llargmetratges seleccionats, entre més de 200 presentats, per a competir en la setena edició del Mon-Doc.
Divendres passat 300 assistents van ser testimoni de l’estrena a Pego del segon documental de la sèrie ‘Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’, titulat ‘Adéu, Amèrica’. Juli Esteve, director i guionista, va ser l’encarregat de posar en precedents el públic present remarcant que, esta segona part és més negativa que Cap a la terra promesa perquè es relata el retorn dels emigrants valencians des dels Estats Units i Canadà a terres valencianes.
Hi remarcava, però, Esteve que els que més temps hi van estar allí, els que aconseguiren tornar-se’n no en la primera crisi, la del 1921, sinó en la del 1929, van aconseguir tornar —bastant d’ells i elles— amb al voltant de 1.000 duros estalviats, el que els va permetre comprar terres i, tot i haver de continuar treballant tota la vida, no haver de dependre mai més del jornal de l’amo. A alguns pobles este retorn va permetre, fins i tot, que les terres es dividiren ja que els propietaris originals es van veure obligats a vendre perquè no hi tenien jornalers que les treballaren. Així mateix, els emigrats també van portar d’Amèrica una nova mentalitat, molt més moderna que la que hi havia ací. Mentalitat que, almenys en els cercles més propers, van escampar.


Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, el documental d’InfoTV sobre l’emigració valenciana al Canadà i els Estats Units, és un dels sis llargmetratges que han sigut seleccionats, entre més de 200, per competir en la setena edició del Mon-Doc, el festival de documentals que cada any s’organitza a Montaverner, la Vall d’Albaida.

La pel·lícula que ha presentat InfoTV a concurs és una síntesi de 90 minuts de durada dels dos primers documentals de la sèrie del mateix nom, Cap a la terra promesa i Adéu, Amèrica. Esta versió del documental es projectarà a Montaverner en la sessió de les 18.30 de la vesprada d’este dijous que ve, 22 d’octubre, i serà presentada pel seu guionista i director, Juli Esteve. La fotografia, l’edició i la postproducció són d’Antoni Arnau i Esther Albert.

702 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!