25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

A Pego, per a combatre aquest greu fet, aquesta vesprada a les 5’30 es realitzarà, a la Cambra Agrària, una xerrada sobre ‘autoestima’, vista a com a la solució a la violència de gènere. I a les 8’30 de la vesprada tindrà lloc, a la Plaça del Mercat, una concentració per a aturar la violència cap a les dones convocada pel Grup de Dones Cabal i la regidoria d’Igualtat d’Oportunitats.
No està de més recordar que el 25 de novembre va ser elegit per a lluitar contra la violència de gènere, per a commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats aparegueren en el fons d’un precipici. Per al moviment popular i feminista de República Dominicana històricament estes tres dones assassinades han simbolitzat la lluita i la resistencia de les dones.

Avui en la commemoració d’eixe fet, el degoteig de xifres és inesgotable. Per exemple es dóna a conèixer que 6 dones són maltractades cada dia, però només la meitat s’atreveixen a denunciar. De les 49 dones assassinades enguany només pel fet de ser dones 8 han estat mortes al País Valencià. En 7 dels homicidis no hi havia constància d’un maltractament anterior. I no van ser casos aïllats. Més de la meitat de les dones que pateixen algun tipus de violència de gènere no s’atreveix a donar el pas definitiu i denunciar l’agressor, segons les dades dels Centres Dona 24 hores de la Comunitat, l’atenció de les quals es limita exclusivament a les víctimes.

En el que va d’any, 1.739 dones han passat per estos recursos, el que dóna una mitjana de sis cada dia. Es tracta de víctimes que van acudir buscant ajuda, però només 833 (50,7%) van denunciar el fet de ser maltractades. S’arriba a la mateixa conclusió amb les dades acumulades des de la posada en marxa dels centres. De les 26.609 ateses, 11.960 van tramitar la denúncia.

Moltes vegades sinó hi ha maltractament físic, no es considera que existeix maltractament, tot i que aquest siga psicològic. Les dades afirmen que hi ha una baixa percepció del maltractament psicològic entre les jóvens, ja que el 76% de les ateses amb edats entre 18 i 30 anys acudeixen als centres 24 hores com a conseqüència de maltractaments físics. Contràriament les majors de 30 anys denuncien en major proporció l’assajament psicològic.

En aquest punt, ens situem a Pego per a incidir en eixe taller que s’ha desenvolupat aquest matí a l’IES Enric Valor destinat als i les alumnes de 3r d’ESO, impartit per Jomax, i que ha tracta la ‘Violència Psicològica en les relacions de festeig’. El tema ha estat triat perquè “els estudis sobre violència de gènere ens alerten que cada vegada es donen més casos de violència de gènere en les relacions de festeig, sobretot, d’adolescents.” Al control masclista sobre la parella contribueix “el desenvolupament de les noves tecnologies, en este cas internet i el telèfon mòbil –apunten des de Jomax i adverteixen que- condueixen a alguns casos a l’assajament constant a estes dones.”

Així, des del taller s’ha tractat de dibuixar els principals aspectes que definirien una relació sana i els que no ho són, utilitzant conceptes simples i exemplificadors mitjançant els que es puguen reconèixer quina classe de relació tenen i, en tot cas, on buscar i trobar ajuda i assessorament. I és que l’objectiu del 25 de novembre, comentava Àngel Sendra, regidor d’Igualtat d’Oportunitats és “recordar a la gent que la violència de gènere està ahí i el que hem de fer és aplacar-la i eliminar-la”, a més de ser un moment essencial per a “educar a les persones per tal que sàpiguen quan es produeix la violència de gènere, no simplement l’agressió, sinó també la violència psicològica”.

Enguany han mort a mans de les seues parelles o exparelles 14 dones menys que en el mateix període de 2008. Encara així, hi ha hagut 49 assassinades. És la xifra més baixa dels últims set anys. Així es podria concloure que aquest descens reflexa els primers resultats de la Llei Integral contra la Violència de Gènere que va entrar en vigor al gener del 2005. Malgrat tot, les mesures educatives i socials d’eixa llei encara estan per desenvolupar i falten recursos en els jutjats perquè les que denuncien estiguen realment protegides i el procediment de denúncia siga més ràpid. 14 de les difuntes ho havien fet, havien demanat ajuda a l’Estat i este, per distintes raons, no va saber o va poder protegir-les.

El regidor d’Igualtat d’Oportunitat de l’Ajuntament de Pego assegurava que no hi ha el suport “que seria necessari” per a poder evitar eixos assassinats anunciats però que no s’aturen des de les instàncies competents. Comparava Àngel Sendra la situació de les dones amenaçades per les seues parelles o exparelles amb la situació d’amenaça dels polítics pels terroristes etarres i es preguntava “per què uns tants i altres tan poc?” si totes les víctimes, tant unes com les altres s’enfronten a terroristes?

La joventut de moltes víctimes és descoratjadora: quatre tenien menys de 20 anys i nou estaven en la vintena. Deu dels agressors tenien menys de 31 anys. De les 113.500 dones amb protecció en 2008, el 39% era menor de 30 i també ho eren el 29% de totes les difuntes entre 2003 i 2008. Tampoc havien arribat als 30 tres de cada 10 que van marcar el número d’atenció a la dona maltractada (016).

Així les joves són les més desinformades, les més vulnerables i els joves els més violents. Davant aquest fet, des del Grup de Dones Cabal i la Regidoria d’Igualtat d’Oportunitats s’ha decidit focalitzar la majoria de les activitats de cara al jovent.

De les assassinades enguany, el 28% havia denunciat, però només el 22% va obtindre mesures de protecció. Sis dones les tenien vigents quan les van matar. En tres casos, elles els havien perdonat, van menysprear el risc que corrien i van donar una nova oportunitat als seus futurs botxins. El 32% de les dones eren estrangeres. Més de la meitat vivien amb els seus assassins, però el 47% s’estava separant, un dels moments més perillosos dins del cicle de la violència.

Inmaculada Montalbán, presidenta de l’Observatori per a la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial, fa recompte de les millores judicials de l’últim any: els jutges que s’incorporen a una plaça de violència de gènere rebran, a partir de gener, formació específica obligatòria; al desembre entren en funcionament sis jutjats penals especialitzats que se n’aniran ampliant; i estan començant a instal•lar-se (per ara només a Catalunya i País Basc) sistemes d’alarmes informàtiques perquè s’avise a la víctima de qualsevol resolució que afecte la seua seguretat, com que perd vigència una orde d’allunyament o que l’agressor ix en llibertat. Però encara queda per fer.

A Pego, també existeix la violència de gènere, tot i que, de moment no hem hagut de lamentar morts. Però els cops i l’assajament psicològic continuen minant la vida de moltes dones d’este poble. És per això que des de fa uns anys es va crear, dins la Policia Local, un departament específic que es dedica al seguiment dels casos de violència de gènere al municipi.

Per a reforçar l’estima de les dones, de les que pateixen maltractament, sobretot, però per a totes en general, aquesta vesprada, a les 5’30 es realitza una xerrada que plantejarà com aconseguir tenir ‘autoestima’, vista aquesta com una solució a la violència de gènere, com explicava Àngel Sendra, regidor d’Igualtat d’Oportunitats.

A les 8’30 d’aquesta vesprada, a la Plaça del Mercat, el Grup de Dones Cabal, amb el suport de la Regidoria d’Igualtat d’Oportunitats, han convocat una concentració silenciosa per recordar les 49 dones assassinades enguany a mans dels seus marits o exmarits i per a denunciar aquesta violència de gènere que no sembla tenir fi. Una concentració que espera a homes i dones per a fer força en el camí de l’eradicació definitiva d’una violència salvatge i desgarradora cap a les dones, pel simple fet de ser dones.

778 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!