Tots els partits polítics de Pego s’oposen a la ubicació de la dessalinitzadora a Racons

Tot i que per unanimitat es va aprovar l’esmena presentada per l’equip de govern al respecte de la creació d’una Comissió Informativa per a recaptar tota la informació possible al voltant de l’impacte que pot suposar la dessalinitzadora de Dénia si aquesta s’ubicara a Racons, la tensió que es va viure al darrer plenari ordinari es pot descriure com a pròpia d’altres temps. El punt únic de l’ordre del dia del darrer plenari extraordinari de Pego, sol•licitat pel PP pel registre d’entrada, va congregar un gran nombre de públic en la tercera planta del consistori pegolí. La futura ubicació de la dessalinitzadora es portava a plenari. Només aquest fet, ja feia preveure la tensió, que posteriorment es veuria confirmada i que aniria en augment a mesura que els portaveus dels distints grups polítics representats a l’ajuntament anaven exposant les seues postures. No tan distintes en el punt en qüestió, la ubicació de la futura dessalinitzadora, però si en el plantejament anterior a aquesta confirmació. Però anem pas a pas.

Abans d’entrar en la lectura de la moció del PP es va presentar una esmena, per part de l’equip de govern, a la moció a discutir, que va ser inclosa en l’ordre del dia amb els vots a favor del tripartit. A continuació la portaveu del grup popular, Maite Ferrándiz va procedir a la lectura de la proposta del seu partit on es demana, entre d’altres coses, que “la corporació municipal prenga mesures legals per a oposar-se a la ubicació que proposa el Ministeri de Medi Ambient, motivada perquè la construcció de les dessalinitzadores no és la solució definitiva per a aconseguir els recursos hídrics necessaris tant en aquesta comarca com en la província així com a la resta de la comunitat, sent només un mer parxe que desvie l’atenció del fracàs en política hídrica del partit socialista”.

En la reunió que va tenir lloc a Dénia entre els caps visibles de l’equip de govern de Pego –Ortolà, Aparisi i Cambrils- i l’alcaldessa de Dénia, la socialista Paqui Viciano, per a recaptar informació de primera mà sobre la qüestió de la dessalinitzadora va quedar clar que el plenari de la capital comarcal encara no ha votat res al voltant de la seua ubicació, com va exposar el portaveu del Bloc, Joan Carles Cambrils, que alhora també va fer memòria dels informes de la Universitat Politècnica de València al respecte de la salinització de les aigües del riu Racons pròximes a la Marjal, produïda per les bombes d’extracció d’aigua que es van instal•lar en eixa zona, en l’època en què governava Iniciativa Independent.

Així mateix, Cambrils va abordar en el seu torn de paraula l’assumpte del PHN (Pla Hidrològic Nacional), bandera del PP. Segons va explicar el portaveu nacionalista aquest Pla no contempla la Marina Alta, sinó que la qualifica d’excedentària, és a dir, que hauria de cedir aigua a d’altres zones donat el cas. És per això que. Va explicar Cambrils que el Bloc aposta per les dessalinitzadores perquè “és la única manera de salvar els aqüífers de Pego”. Assegurant, però, que tampoc li agrada la zona de Racons per ubicar la futura planta.

En el seu torn de paraula la portaveu del grup socialista, Ana Aparisi va afirmar que “el més nefast és la política que està exercint l’oposició a este equip de govern.” volent atemptar contra la paralització de les obres dins el nostre terme i realment no sabem els informes a hores d’ara perquè no estan emesos”. Assegura, així mateix, que si la ubicació té perjudicis per a la ciutadania el partit socialista serà el primer en abanderar la paralització.

Xàbia i Teulada són dos pobles de la Marina Alta amb dessalinitzadora. Aparisi els posa com a exemples de convivència entre la ciutadania i les instal•lacions. Assegura, a més, que la que es farà a Dénia no serà d’ús exclusiu d’aquesta ciutat, sinó que subministrarà aigua, si fa falta, a d’altres pobles veïns i, aventura Aparisi, que potser Pego, en un futur, també necessite de convenis per a “beure” de la dessalinitzadora. Així mateix, va argumentar els avantatges de la instal•lació, com per exemple que no “fa fum, no fa soroll, s’adapta a l’entorn paisatgístic” i tira al mar la sal pura que s’ha tret del mar, sense residus.

En el torn de Ciutadans de Pego, el seu portaveu Pascual García, va cedir la paraula al seu company de grup i també alcalde de Pego, Carmelo Ortolà que va procedir a llegir l’esmena presentada pels nou regidors que formen l’equip de govern. “Sent conscients de la importància de la preservació dels recursos hídrics de la conca del riu Racons” demanen “que s’aprove la constitució d’una comissió informativa especial sobre els recursos hídrics de Pego […] amb representació de tots els partits polítics amb la proporcionalitat que marca la legislació”, amb l’assessorament extern de grups d’experts en la matèria com puga ser l’Associació de Regants de les Terres Arrosseres.

“En cap moment el PP s’oposa a què Dénia construisca cap dessalinitzadora. La proposta que fa el PP és la ubicació d’ella pels problemes que pot comportar en eixe punt”, asseverava Ferrándiz en el seu torn d’intervenció. Les raons perquè s’oposen són vàries, la principal, els possibles danys a les aigües del riu Racons. Ferrándiz, a més, va explicar altres desavantatges de la dessalinitzadora: la necessitat de construir uns pous dins del mar; els residus tornen al mar amb els productes químics que s’utilitzen en el procés, entre d’altres.

El president local del PP, Fernando Gil, també va voler donar la seua visió dels fets i va apuntar, entre d’altres coses, la tristor que li produïa veure la desinformació que tenia l’equip de govern sobre el procés tractat.

Per al•lusió, Cambrils va explicar que la reunió a Dénia es va concertar per a recaptar precisament això, informació. I assegura que la informació que aporta el grup popular no és científica, sinó demagògica per a “desgastar” el govern municipal. Aparisi, per la seua banda, va exposar que tots estaven dient el mateix des de distints punts de vista, que la funció de la Comissió Informativa és la d’unir esforços per a tenir més pes en la decisió final.

“És veritat que eixa zona (Les Deveses) està sobresaturada d’infraestructures”, el que hauria de portar a estudiar ubicacions diferents, confirma Carmelo Ortolà. La Comissió Informativa es dedicarà, entre d’altres “a fer el seguiment a tot el que passe i puga afectar als ciutadans de Pego”. Coincideix Ortolà amb Cambrils que el PP està fent amb la dessalinitzadora demagògia política. L’alcalde de Pego no vol que “es faça una arma política de l’aigua. No vull que cap partit abandere eixes històries perquè ja tenim prou antecedents” sentencia i afegeix que és per això que s’avale la creació de la Comissió Informativa.

Els ànims en aquest punt ja estaven més que caldejats i a l’hora de la votació la discussió es va avivar, perquè el PP demanava votar la moció i l’esmena per separat. Ortolà va insinuar que ho volien així per a poder tirar en cara a l’equip de govern que no recolzava una ubicació alternativa a la dessalinitzadora. Qüestió que es va negar des del PP. El temor de l’alcalde, però, es va materialitzar una vegada votada la proposta popular.

L’esmena dels nou regidors del govern municipal per a crear una Comissió Informativa que estudie els recursos hídrics pegolins i el que els puga afectar es va aprovar per unanimitat.
467 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!