Per segon any consecutiu la Conselleria de Medi Ambient no pressuposta subvencions per a les terres de no cultiu de la Marjal de Pego-Oliva

Les dificultats econòmiques del Consell es noten en cadascuna de les Conselleries que alberga i així, per segon any consecutiu, la Conselleria de Medi Ambient ha retallat el seu pressupost, el que implica que les persones físiques o jurídiques propietàries o titulars d’algun dret real sobre terrenys situats en finques rústiques de la zona A (o d’especial protecció) de la Marjal Pego-Oliva, que no cultiven les seues terres, no podran rebre l’aportació de al voltant de 60 euros per fanecada que rebien. Les persones afectades poden passar per la Cambra Agrària on s’ha posat a la seua disposició un full de reclamació.
Les dificultats econòmiques no es circumscriuen només a persones desocupades, famílies, empreses o ajuntaments, sinó que les dificultats econòmiques també arriben més amunt. És el cas de la Generalitat Valenciana. Un exemple el tenim en el retall de pressupost de la Conselleria de Medi Ambient, el que ha provocat que, per segon any consecutiu des què es va implantar l’ajuda per a les zones de màxima protecció del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, les ajudes s’hagen suprimit. Així, enguany tampoc cobraran res els propietaris i les propietàries de les zones de la marjal en les que no es pot cultivar.

Des de fa un temps la regidoria d’Agricultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego és coneixedora de què la Conselleria no anava a publicar l’ordre que permetia cobrar les ajudes per a la zona de no cultiu. Malgrat tot, des de la regidoria, el responsable de l’àrea, el socialista Andreu Dominguis, explicava que s’han esperat a fer-ho públic “perquè no fora cas que canviaren les coses” a última hora.

Fins fa dos anys podien ser beneficiàries d’aquestes ajudes les persones físiques o jurídiques propietàries o titulars d’algun dret real sobre terrenys situats en finques rústiques de la zona A (zona d’especial protecció), sempre que no les cultivaren. Igualment, podien ser beneficiaris aquells propietaris o titulars de drets de cultiu sobre finques rústiques situades en la zona C (arrossar) del PORN, sempre que no les cultivaren, segons resa la informació del publicada en el Prop de la Generalitat Valenciana.

Andreu Dominguis considera que “la subvenció és interessant, perquè tot i que són pocs diners per a cadascú, però dins del poble entre els que tenen terra la quantia final és de 217.000 euros”. És per això que el responsable municipal d’agricultura assegurava que “continuarem reclamant-ho perquè creguem que és de dret que les persones que no poden cultivar dins les seues terres tinguen eixe tipus d’ajuda o subvenció”, però recordava Dominguis que “depèn de l’administració autonòmica traure-la o no”.

Com es fera l’any passat des de l’Ajuntament de Pego, pel perjudici amb què es pugen trobar en aquest 2010 les persones que fins ara eren recompensades amb una ajuda màxima de 60 euros per fanecada, per no cultivar en la marjal, el consistori “ha posat a disposició dels afectats i afectades un full de reclamació per a manifestar la seua disconformitat a la Cambra Agrària” perquè puguen reclamar, “a nivell particular” a la Conselleria de Medi Ambient.

Una mesura aquesta que es pren perquè segons apuntava el socialista Andreu Dominguis, “si no es reclama, quan els moments siguen millors –econòmicament parlant- es pot quedar en l’oblit este tipus de subvenció”. I és que recordava Dominguis que “les persones s’han vist privades d’uns drets que tenien en les seues terres i ara no tenen ni eixa miqueta de diners que els donaven per eixa privació del seu dret i al meu criteri això no és correcte”, puntualitzava el regidor d’agricultura. El full de reclamació de la subvenció ha estat enviat per part del mateix Ajuntament de Pego i el Consell Agrari.

Les persones interessades en presentar eixe full de reclamació que té com a finalitat facilitar la feina als afectats poden passar per les dependències del Servei Municipal Agrari al C/ Sant Eloi, 6, en horari de 8 del matí a 2 de la vesprada de dilluns a divendres i dimarts i dijous de 4 a 8 de la vesprada.

El regidor d’Agricultura insistia en què no veu “lògic” que hagen suprimit del pressupost de la Conselleria de Medi Ambient aquesta ajuda. I comentava que “es gasten els diners en altres coses que, bo, també fan falta i són importants, però trobe que la primordial i la número ú havia de ser eixa [la de concedir l’ajuda a la zona de no cultiu]”.

543 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!