Pego no es mobilitza davant la crisi citrícola

Al voltant de 5000 citricultors protesten a Oriola per uns “preus agraris justos” i unes “rendes agràries dignes”. Davant d´un Eroski van cremar taronges i llimes. Les organitzacions agràries en els seus mítings van insinuar que si la situació no canvia es poden produir mobilitzacions més fortes. D´altra banda, la gran distribució s´ofereix a col•laborar en la solució dels problemes citrícoles. Ahir es produïa el tercer acte de protesta organitzat per les organitzacions agràries presents al País Valencià. Va ser a Oriola davant de la gran superfície comercial Eroski on es van cremar quilos de taronges i llimes per denunciar una crisi que des de fa anys s´arrossega al sector. Al voltant de 5000 agricultors valencians, castellonencs, alacantins i murcians es van desplaçar fins a la localitat de la Vega Baixa per a demanar un canvi de la situació, perquè des de les grans distribuïdores i des de l´administració es prenguen mesures adequades per a salvar la crisi citrícola que ha provocat l´absència de preus i de rendabilitat per a la producció. Des de Pego, però, només un representant agrícola es va desplaçar fins a Oriola tot i la disponibilitat d´un autobús gratuït, una circumstància que hauria de fer-nos reflexionar.

Totes les organitzacions agràries valencianes exigeixen a l´Administració que coordine i treballe en la constitució d´una mesa de diàleg permanent en la que estiguen presents tots els agents que intervenen en la cadena agroalimentària i, en especial, les grans cadenes de distribució, les interprofessionals del sector, les organitzacions agràries, el comerç privat i les cooperatives; a fi de posar damunt de la taula mesures per a desterrar les pràctiques fraudulentes de compravenda de cítrics ‘a resultes’ i aportar solucions a la situació de crisi de preus del camp. En les intervencions dels líders agraris també es va avançar que si la situació no canvia es tornaran a produir mobilitzacions d´un caràcter més contundent. Tot i que encara no s´ha concretat res.

D´altra banda sembla ser que dijous els representants de les grans empreses de la distribució alimentària que operen a la Comunitat Valenciana van expressar la seua voluntat d’implicar-se a fons en la recerca de solucions a la greu crisi que sacseja la citricultura i, molt especialment, els productors.

La declaració d’intencions per part de les esmentades companyies es va produir en el marc de la reunió que, amb caràcter extraordinari, va celebrar dijous la comissió agroalimentària de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) per a propiciar una trobada entre la branca dels productors, representats en aquest cas per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), i les grans firmes de la distribució, a la posició de domini de les quals en el mercat, les organitzacions agràries, atribueixen bona part dels seus mals.

La convocatòria va concitar un enorme interès ja que no sols van acudir les entitats que representen a este tipus d’empreses, sinó també alts directius de les mateixes, una circumstància que denota que la inquietud per les conseqüències de la recessió tarongera comença a afectar tots els agents que intervenen en el procés comercial.

Una altra qüestió que afecta al sector citrícola és el fet que la comissària europea, Mariann Fischer, presentarà el proper 24 la proposta de la Comissió Europea per a reformar l´actual Organització Comú del Mercat de Fruites i Hortalisses, on s´enquadren les regles reguladores de les poques ajudes que reben els cítrics. Sembla ser que en dita reforma es vol convertir les actuals ajudes ocasionals per a retirades i industrialització de cítrics en pagaments “desacoblats” de la producció, la quantia de la qual es fonamentaria en els drets adquirits per les subvencions percebudes en anys anteriors i que es repartiran a tant per unitat de superfície. En principi només tindrien dret a cobrar eixos pagaments els productors que ja reberen ajudes en anys anteriors.
458 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!