Medi Ambient elimina dos espècies de plantes invasores de la Marjal

El Parc Natural de la Marjal Pego-oliva tampoc es lliura de les plantes invasores procedents del continent americà. La conselleria de Medi Ambient desenvolupa una experiència pilot en este espai protegit per a posar fi a l’existència en canals i sèquies de dos espècies intruses: l’Egeria densa i la Ludwigia uruguayensis. La conselleria anuncia la creació de dos llacs de 7.000 m 2 d’aigües lliures en el paratge.
El Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva no és una excepció i és per això que tampoc ell es lliura de les plantes invasores procedents del continent americà. Però per tal d’intentar erradicar aquestes plagues, la conselleria de Medi Ambient desenvolupa una experiència pilot en l’espai protegit per a posar fi a l’existència en canals i séquies de dos espècies intruses: l’Egeria densa i la Ludwigia uruguayensis.

Dilluns, la directora general de Gestió del medi, María Ángeles Centeno, va explicar els mètodes que estan seguint per a erradicar-les del segon aiguamoll més important de la Comunitat Valenciana, la Marjal de Pego-Oliva.

Concretament per a poder traure de les aigües a l’Egèria densa, una planta molt popular entre els aquaristes de tot el món perquè és fàcil de mantenir, ja que no és massa exigent en matèria d’aigua i creix ràpidament si rep llum suficient. És originària d’Argentina i altres països sudamericans. Doncs per a eliminar-la s’usa un sistema d’extracció mecànica mentres que per a la Ludwigia uruguayensis, una altra planta aquàtica originària d’Amèrica tropical, naturalitzada en les zones humides del nostre litoral, els tècnics de la conselleria estan utilitzant inhibidors hormonals.

Centeno va explicar que estes actuacions formen part del projecte de «Restauració d’hàbitats aquàtics en el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva» que desenvolupa la Generalitat Valenciana amb el finançament de l’Obra Social de «La Caixa».

La directora general de gestió del Medi va recordar que tal projecte contempla, així mateix, la creació de dos llacs amb unes superfície d’aigües lliures de 7.000 metres quadrats «el que suposarà augmentar la diversitat dels hàbitats i, per tant, la biodiversitat d’este parc natural» va assegurar Centeno.

L’empresa encarregada de realitzar els treballs, VIES S.A. ha dissenyat especialment per a este projecte un aparell per a retroexcavar que permet arrancar les plantes d’Egèria densa sense remoure excessivament el fons aquàtic ni fragmentar la planta. Les restes extretes són traslladades en contenidors a la planta de compostatge de Dénia per al seu posterior tractament.

Sobre l’experimentació María Ángeles Centeno va afirmar que la conselleria de Medi Ambient està estudiant la possibilitat de repoblar amb plantes aquàtiques autòctones les zones ja tractades i netes de vegetals intrusos.
Per eixe motiu els tècnics que treballen en este projecte experimentaran en diversos trams de canals la repoblació amb xicotets brots de plantes típiques de les marjals i sèquies de la Comunitat i, concretament, del mateix parc que s’estén en els municipis de la Marina Alta i la Safor.


1155 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!