L’Ajuntament de Pego baixarà el tipus impositiu de l’IBI urbà i rústic per a l’exercici 2016

El tipus impositiu d’urbana passarà de l’1.16 actual a l’1.07 l’any que ve i el tipus impositiu de naturalesa rústica passarà de l’1.11 a l’1.02. La proposta de la regidoria d’Hisenda era aprovada per unanimitat. Segons Carmelo Ortolà, titular de l’àrea esta baixa provocarà «estabilitzar l’IBI i, en alguns casos, baixar-lo».
Hui, 2 d’octubre, s’acaba el pagament voluntari de l’Impost sobre béns immobles (IBI). Un dia abans, la regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament de Pego proposava al ple ordinari d’octubre modificar l’ordenança reguladora de l’IBI per a baixar el tipus impositiu en l’exercici 2016. El regidor d’Hisenda, encarregat de presentar i defensar la proposta, és conscient que «ha sigut una de les coses més reclamades per la gent i per alguns grups polítics». Així mateix, però, afirmava Ortolà que «baixar impostos significa baixar ingressos» i recordava que l’any passat es va baixar la taxa del fem en un 10%». Reivindicava el regidor d’Hisenda que la decisió de baixar el tipus impositiu ja es va prendre l’any 2012, quan l’Ajuntament es va adherir al Pla d’Ajust. En aquell moment es parlava només d’una baixa de l’IBI d’urbana i ara s’actualitza aquella decisió i la reducció també es farà en l’IBI rústic.

La baixada del tipus impositiu de l’IBI de naturalesa urbana i rústica, anunciava Carmelo Ortolà, «va a baixar en la mateixa proporció», es tracta de 0,09 punts. Així l’IBI urbà passarà de l’1.16 a l’1.07 en 2016 i l’IBI rústic passarà de l’1.11 actual a l’1.02 en 2016.
En paraules del regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Pego esta reducció «va a bloquejar la pujada de l’IBI en 2016». Quan s’aprova una ponència de valors, durant 10 anys es cobrix la diferència entre el valor inicial i el valor final a raó d’un increment anual del 10% . Amb la reducció plantejada al ple d’octubre, en general, en 2016 a Pego l’IBI «s’estabilitzarà i, en alguns casos baixarà», deia Carmelo Ortolà. Este no volia parlar d’un percentatge general de baixada perquè comentava que este varia depenent dels coeficients reductors que es puguen aplicar a determinats edificis.

Davant la proposta, el regidor del PP, Javier Gascó va manifestar que els populars estan d’acord en la baixada. No obstant, lamentava que «és molt poc» i, per tant, «la gent del poble quasi no s’ho notarà». És per això que demanava que l’Ajuntament fera un esforç per baixar-los més, sinó enguany, en 2017. Així mateix declarava que caldria que «alguna volta es fera un cadastre real».
Carmelo Ortolà contestava que «l’Ajuntament podria baixar l’IBI moltíssim més si l’Ajuntament deixara de prestar alguns servicis, però mentre haguem de prestar els servicis, haurem de tindre ingressos». Quantificava el regidor d’Hisenda que sense la residència, l’escoleta infantil, la piscina coberta, serveis social i Ràdio Pego, l’Ajuntament podria arribar a estalviar-se un 1.600.000€.

D’altra banda, defensava la ponència actual de valors. Ho feia explicant que Cadastre ha fet un coeficient corrector «per a què tots aquells municipis que tenen una ponència de valors molt desfasada, siga l’alça o la baixa, s’ajusten a la realitat actual. Casualment, però, els municipis que van fer la revisió cadastral que entrà en vigor alhora que la de Pego, no necessiten eixe coeficient corrector, perquè s’entén que estan dins el preu de mercat», concloïa Carmelo Ortolà.
L’alcalde Enrique Moll comentava que «si no podem baixar més [el tipus impositiu de l’IBI] és perquè estem adherits al Pla d’ajust». Afegia que «hem baixat el que ens ha permès el nostre pressupost».La modificació de l’ordenança reguladora de l’IBI per a reduir el tipus impositiu en l’exercici 2016 era aprovada per unanimitat.

481 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!