La Junta Central de Moros i Cristians reivindica la posada en valor de la festa a Pego

Ho fa després que l’any passat cediren moure la data de celebració dels Moros i Cristians a canvi d’algunes reivindicacions històriques com és que Moros i Cristians tinga data fixa de celebració, que al voltant d’eixa festivitat hi haja un dia de festa local i que es cree una assemblea entre l’Ajuntament i les associacions festeres del poble per a organitzar el calendari festiu. Reconeix la regidora de Festes Rebeca Bañuls que «la situació és complicada» i admet que «contentar a tots és difícil i quasi serà impossible contentar a tots». Anunciava que és partidària de continuar dialogant en totes les parts afectades en la qüestió. I és que està convençuda que «la millor manera de solucionar-ho és parlant».

Hui allò més destacat de la jornada, perquè implica a moltíssim pegolins i a moltíssimes pegolines, és la reivindicació de la festa de Moros i Cristians. Esta reivindicació es feia pública ahir de vesprada amb la publicació, a les xarxes socials, d’un document signat per la Junta Central de Moros i Cristians (JCMC), reclamant principalment tres qüestions:

1) Que es respecten les dates de les distintes festivitats de Moros i Cristians que van ser aprovades en assemblea per la JCMC, referint-se al Mig any, a la presentació de la capitania i a la festa central de Moros i Cristians. La finalitat és establir unes dates fixes per a la celebració de la festa perquè la gent les identifique.

2) Que s’establisca una reunió anual, a principi de cada curs fester, amb participació de la regidoria de Festes, JCMC, les tres falles i altres juntes i associacions festeres amb la finalitat de coordinar i estructura la dinàmica global de les festes al poble.

3) Que s’instaure un dia de festa local en el marc de la festivitat de Moros i Cristians. La raó que adduïx la JCMC per a esta demanda és perquè entén que hi hagut una «injusta infravaloració de la importància d’aquesta [festa] dins les festes del poble». El portaveu de la JCMC assegura que no s’ha proposat cap dia en concret com a festiu, però sí que insistix que apunta que hauria de ser un dia que «revaloritzara la festa». No obstant, reconeix Josep Moll que, «tenint el dia de la Sang tan proper, se’ns va acudir a la JCMC, que seria viable comentar amb l’Ajuntament i la Junta de l’Ecce-Homo a veure si podríem confluir en un cap de setmana llarg per a què l’Ecce-Homo, tal i com li agradaria i està estipulat en el seu conveni, tancara la festa i els Moros i Cristians tingueren un dia més per a fer la festa més gran».

Segons explicava a Ràdio Pego el portaveu de la JCMC el conflicte va arrancar durant l’organització de les festes de 2014. En aquell moment la regidoria de Festes va contactar amb la JCMC «perquè tenia un problema logístic alhora d’organitzar les festes com els últims anys», això vol dir, celebrant el dia la Sang el dimecres anterior a la festivitat de Moros i Cristians, després de l’últim cap de setmana complet de juny. En 2015 eixe dimecres queia Sant Joan i la Confraria del Santíssim Ecce-Homo i va demanar retardar la festa del patró una setmana.

Esta decisió va provocar que el regidor de Festes aleshores, Raúl Tamarit, demanar a la JCMC «que modificara les seues dates per acoblar-les al dia de la Sang». Continua relatant Josep Moll que la JCMC va acceptar la modificació «pel bé de la festa» i, «a canvi li vam demanar unes reivindicacions històriques […] que volíem que es plasmaren en un nou conveni».

La JCMC té la voluntat i el desig d’arribar a un acord a través del diàleg. No obstant, si després de fer pública esta proposta per «una posada en valor de la festa dels Moros i Cristians a Pego» no s’arribara a un acord satisfactori, Ràdio Pego li preguntava al portaveu de la mateixa quin escenari es dibuixa. Moll declara que «això ho hauríem de discutir a l’Assemblea de la JCMC i, fins i tot potser fer una assemblea general amb tots els Moros i Cristians perquè és una tema molt seriós i creiem que canviaria la dinàmica dels Moros i Cristians».
Per a completar el triangle, Ràdio Pego es posava en contacte amb el president de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo, Carlos Company. Este ha explicat que des de maig fins al 29 de setembre ha mantingut més de 10 reunions amb el que era regidor de Festes, Raúl Tamarit. Apuntava que a l’última també va acudir l’actual regidora de Festes, Rebeca Bañuls. Declarava Company que, en cap d’eixes reunions, se li va comunicar que s’hagués trencat el conveni que es va signar en 2006 entre l’Ajuntament de Pego, la JCMC i la Confraria de l’Ecce-Homo. I de fet, des de la Confraria, entenen que des d’aleshores ençà, han respectat eixe conveni.

Este conveni va entrar en vigor en 2007 i assenyalava que la festa del patró de Pego se celebraria el dimecres posterior a l’últim cap de setmana complet de juny. També desvelava que en les poblacions que tenen tradició d’exalçar el dia de la Sang este se celebra sempre dimecres, d’ahí la tria.

Explicava Carlos Company que la Confraria necessita com a mínim dos dies per a desenvolupar totes les activitats que s’organitzen al voltant de l’Ecce-Homo i si la festivitat del patró es traslladara al dilluns posterior a Moros i Cristians, tenint en compte que diumenge encara les filades organitzen actes, la Confraria no tindria el temps suficient per dur a terme totes les activitats que s’organitzen per a honorar el sant patró de Pego.

Així mateix, manifestava el president de la Confraria de l’Ecce-Homo que, després de 7 anys celebrant el dia de la Sang dimecres, encara hi ha molta gent que els transmet que no s’hauria d’haver canviat mai la celebració del patró el dia 1 de juliol.

Des de la Confraria de l’Ecce-Homo només contemplen dos escenaris: seguir el conveni actual i, per tant, continuar celebrant el dia del patró el dimecres després de l’últim cap de setmana sencer de juny. O bé, signar un nou conveni que tornara la data del patró de Pego a l’1 de juliol.
Què diu l’Ajuntament de Pego a través de la seua nova regidora de Festes, Rebeca Bañuls? Preguntada a l’Informatiu de Ràdio Pego de hui dimecres, afirmava que «conflicte, pensava que no hi havia cap», més bé considerava que hi havia una «discrepància de postures».

Reconeixia Rebeca Bañuls que «la situació és complicada» i admetia que «contentar a tots és difícil i quasi serà impossible contentar a tots». Anunciava que és partidària de continuar dialogant en totes les parts afectades en la qüestió. I és que està convençuda que «la millor manera de solucionar-ho és parlant». En esta línia explicava la regidora de Festes que ahir dimarts va intentar convocar una reunió amb la JCMC però no va ser possible, «no sé perquè», afegia Bañuls. Assegura que només vol transmetre’ls que tant ella com Raúl Tamarit «només volíem escoltar les seues postures, de totes les filades, a través dels representants de cada filada».

Un dels motius pels quals la reunió amb la JCMC ha de ser el més prompte possible és perquè Conselleria ja deuria tindre damunt la taula els dies de festa local de 2016.
700 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!