La comarca ha construït més de 40.000 cases en 10 anys, 15.000 d’elles a Dénia

Els municipis del litoral concentren més de la meitat del volum edificat des de 1996. Pego és el sisè municipi de la Marina Alta on més habitatges s’han edificat, en concret, 1.467, per darrere de Xàbia, Calp, Benissa i Teulada, poblacions amb més habitants. El sector del formigó no ha descansat en la Marina Alta, i especialment a Dénia, en els últims anys. La rajola s’ha expandit en el litoral de la comarca com mai abans a partir, sobretot, de l’any 1997. De fet, en la dècada compresa entre 1995 i 2005 – són les últimes dades oficials que consten en el servei d’estadística de la Generalitat Valenciana, es van construir en el conjunt dels 33 municipis de la comarca ni més ni menys que 40.068 nous habitatges. D’ells, el 38,1% (en concret, 15.271) es van edificar en la capital de la Marina Alta, Dénia.

De fet, només dos comarques de tot Alacant superen en eixe període, en volum de construcció, a la Marina Alta. Una és l’Alacantí, que inclou a la ciutat d’Alacant; l’altra, el Baix Segura, a una distància sideral (allí s’han construït en 10 anys 141.475 habitatges).

Dins de la Marina Alta, Dénia és, també amb diferència, on més es va construir entre 1995 i 2005, amb 15.271 habitatges de nova planta. L’any 2000 es van batre tots els registres de la capital amb 3.265 noves cases. Des de llavors, l’edificació s’ha situat cada any entre les 1.132 de 2001 i les 1.877 de 2004.

Pareix evident que tant a Dénia com a la resta de la comarca es construeix molt per damunt de la demanda real d’habitatge. De fet, en els 10 anys mencionats ha crescut més en la capital comarcal el nombre de cases que el nombre d’habitants empadronats (13.132). És a dir, cada any que passa a Dénia hi ha més d’una nova vivenda per cada nou habitant empadronat. I això s’explica perquè gran part del volum d’edificació es correspon amb el mercat d’allotjament turístic i segones residències.

Les xifres situen a Dénia al capdavant de la construcció en la comarca i corroboren que el volum d’edificació en els últims anys s’ha mantingut en cotes semblants a les dels anys anteriors (amb l’única excepció de 2003). Tot i això, durant el passat mandat municipal i en el que transcorre de l’actual, l’associació local de promotors ha acusat reiteradament el govern municipal (PSPV-Bloc) de bloquejar l’activitat urbanística en la ciutat.

Menor ha sigut el volum de construcció en la dècada de referència en altres de les principals ciutats de la comarca, també menors en dimensions. Així, a Xàbia es van edificar 5.900 habitatges nous, i a Calp 5.419. Dénia, Xàbia i Calp, principals referències del turisme litoral de la comarca junt amb Teulada, Benissa o Benitatxell, concentren de fet més de la meitat del construït en tota la comarca durant els últims deu anys. No obstant, en el municipi del Penyal és on més ha crescut en eixe període l’activitat edificatòria.

Respecte a Pego, és el municipi de l’interior que més habitatges nous ha edificat, en concret l’informe de la Generalitat el situa en sisè lloc amb 1.467 noves cases. Una xifra que no inclou els projectes urbanitzadors que encara s’estan desenvolupant.
276 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!