El Casal Cultural homenatja els republicans i les republicanes de Pego

Com des de ja fa tres anys en torn al 14 d’abril, el col•lectiu “Salut i República” i el Casal Cultural, a més de pegolins i pegolines anònims van retre homenatge a les víctimes republicanes que van morir durant la Guerra Civil o la dictadura de Franco. El vent, la música i el sentiment de gratitud pels que lluitaren amb la seua vida per les llibertats van estar presents al cementiri municipal.

Amb “la Muixeranga” es va iniciar l’acte d’homenatge als republicans i a les republicanes que van ser assassinats per lluitar per la llibertat i la defensa de la seua ideologia. Soterrats, tots ells –més de 100 persones- en una fossa comuna al cementiri municipal. Davant el monument que fa tres anys es va construir en honor a eixes víctimes del franquisme es van congregar membres del Col•lectiu “Salut i República”, del Casal Cultural i persones anònimes.

Acompanyats per un vent que ho removia tot, els assistents van restar silents davant el monument i van escoltar allí les paraules que va dedicar Saül Ortolà, president del Casal Cultural, als homenatjats. Ortolà va destacar que enguany en aquest “humil homenatge” es volia celebrar que “fa 75 anys que un grup de pegolins construïren un espai per reunir-se i fer projectes per un futur més lliure” referint-se a la Casa del Poble i va afegir Ortolà que “75 anys després continuem fidels al projecte que van començar i seguim amb les mateixes conviccions rebels d’aquella gent que va encetar el projecte”.

El cant dels ocells va ser la peça musical que va tancar l’acte homenatge als republicans pegolins. Un cant lligat inevitablement a la pau que va internacionalitzar el català Pau Casals a la seu de Nacions Unides l’any 1971.

A continuació, al Pla de la Font es van continuar els actes inclosos en les II Jornades per la memòria històrica amb el debut de la Muixeranga de Pego i un interessant debat sobre el passat i el futur de la Casa del Poble. Així mateix, per la nit cal destacar el debut del jove grup de Pego “Deixant Petjada” que actuaven per primera vegada arropats per joves i adults en una actuació que va mostrar a aquesta novella formació que comença a despuntar.

457 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!