Baixa demanda, baixos preus en l´actual campanya citrícola de Pego

La superproducció de cítrics, que fins el moment no s´ha notat quasi a Pego afecta tot el camp valencià i espanyol en general. El més preocupant és que no hi ha cap indicador que done signes de millora. La Unió de Llauradors ha habilitat un autobús gratuït per a acudir demà a l´acció de protesta que tindrà lloc a Oriola. L´autobús eixirà de la Cooperativa a les 8 del matí i pot anar qualsevol persona interessada en solidaritzar-se amb la situació dels agricultors de cítrics, només ha de passar per suministres de Coopego a apuntar-se. Fa dies que els serveis informatius de Ràdio Pego cobreixen la situació de crisi que viu el camp valencià, però com ja s´ha apuntat diverses vegades no és per a menys tenint en comptes que si donen una volta pel terme de Pego el que majorment veiem són horts de tarongers, indicador fidedigne de què la producció citrícola al municipi encara té un important lloc en l´activitat econòmica general. Tot i això els signes de mobilització són escassos al municipi, una dada que és preocupant, i més, quan la tercera protesta que realitzen les organitzacions agràries valencianes es realitza a Oriola, a la província d´Alacant.

Fonts oficials d´aquestes organitzacions han indicat que aquesta serà, de moment, la darrera acció fins el moment. A partir de demà dijous s´obri un temps d´anàlisi, indicava Josep Botella, representant de cítrics de La Unió de Llauradors. Un temps per a estudiar el nivell de sensibilització dels consumidors, de les grans distribuïdores, de l´administració. Així mateix, Botella va indicar que durant aquest temps de reflexió es perfilaran altres mobilitzacions per si la situació no canvia.

Josep Botella assegurava ahir a Ràdio Pego la vigència de l´acte de demà a la Vega Baixa, més concretament a Oriola, davant una gran superfície. La protesta s´encetarà a les 9.30 del matí i està previst que acabe al voltant de la una del migdia. Per a què tothom puga acudir a la protesta, La Unió ha habilitat un autobús gratuït per a tots els interessats; pertanyen aquests a l´organització o no. La única cosa que s´ha de fer és passar-se per la secció de suministres de la cooperativa per a apuntar-se. L´autobús eixirà demà a les 8 del matí des de la mateixa cooperativa.

El tercer acte de protesta en dos mesos tanca un cicle de reivindicacions agràries en les que s´ha demanat a les grans distribuïdores que acaben amb les pràctiques deslleials com la venda “a pèrdua” o els abusius marges comercials, que forcen els preus a la baixa en tota la cadena comercial per falta de transparència, rebenten els mercats i repercuteixen a l´agricultor amb preus vertaderament ruïnosos. El que han intentat les organitzacions agràries amb aquestes mobilitzacions ha estat, entre d´altres coses, sensibilitzar sobre la situació, així com frenar eixe tipus de pràctiques abusives que no permeten tornar la rendabilitat al sector. Perquè recordem es comptabilitza, que enguany, al voltant de 400.000 tones de cítrics, es quedaran penjant dels arbres.

Ahir des d´AVA se´ns informava que s´han començat a produir moviments per a solucionar la crisi, tot i que no se´ns van especificar quin tipus de moviments. D´altra banda, des de la Unió se´ns confirmava que si que s´ha produït algun tipus contacte, tot i que asseguraven que encara no s´ha convocat a les organitzacions agràries per a informar sobre els possibles acords que es puguen produir entre l´administració, les cooperatives i les grans distribuïdores.

D´altra banda, des de Coopego s´assegura que la campanya no ha millorat respecte a la última vegada que els serveis informatius de Ràdio Pego es van interessar per ella. El nivell de demanda continua baix, com baixos continuen els preus de venda. Tot i això s´indicava que la superproducció que pateix el sector citrícola no s´ha notat massa a la zona de Pego perquè les taronges que es produeixen ací són primerenques. El problema el tenen sobretot a comarques com la Ribera, l´Horta, la Vega Baixa o Castelló.

La bona climatologia que ha regnat fins ara tampoc facilita les coses, segons Coopego, ja que la gent és més reticent a menjar taronges sinó fa fred i com ja s´ha comentat en 2006 només ha Pego ha pugat un 1.9ºC la temperatura, comptant-se com l´any més càlid en dècades. Aquest hivern, però, ha estat benèvol no sols a Pego i a l´Estat Espanyol, sinó que s´ha estès per tot el continent europeu, on va a parar la major part de l´exportació citrícola valenciana.

A la Cooperativa Agrícola de Pego tenen clar que en el consum de cítrics l´efecte psicològic és essencial, és per això que, la darrera gelada que s´ha produït a Califòrnia, la veuen positiva, perquè aquest país és també un dels punts de destí de la taronja pegolina. Són però, al mateix temps, cauts perquè saben que tot i que la demanda des de l´altre costat de l´Atlàntic puga augmentar, no és la salvació a la greu crisi que pateix el sector. A més, apuntaven que un dels majors problemes és que no hi ha indicadors que apunten cap a la millora de la crisi.

I a mesura que avancen els dies i la situació catastròfica del sector citrícola, es van coneixent més dades al respecte. Ahir La Unió presentava un estudi en què es concreta amb xifres la magnitud de la crisi citrícola que està caracteritzant la temporada en curs i que se suma als desastrosos resultats de les campanyes anteriors. D´acord amb l´esmentat informe, únicament el 10% de la collita valenciana de cítrics té preu al camp i eixa cotització és, generalment, un 10% inferior a la de l´any passat a hores d´ara. La resta de la producció citrícola es ven, en el millor dels casos, sota la fórmula denominada a resultes, el que els agricultors ja saben que significa: Entregar la mercaderia al comerç que compra sense acordar un preu previ. La liquidació corresponent per a eixa partida arriba mesos després i el més comú és que no arribe ni tan sols per a cobrir els costos de producció.

Les xifres no són encoratjadores, però per a evitar que la situació es transforme en insostenible els agricultors s´han d´unir en actes com el que se celebrarà demà a Oriola. Però no només això, les grans distribuïdores han de ser realistes amb els preus de compra-venda i no abusar del seu poder. Per últim, el paper de l´administració, de la Conselleria d´Agricultura ha de ser determinant, ja que és ella la que té les competències en la matèria. Una profunda revisió de la situació per detectar els problemes d´arrel i proposar una canvi real en la producció és essencial per por començar a eixir a flot.


437 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!