Al Tall s’acomiada a Pego, hui divendres

El Teatre Municipal de Pego acull un dels últims concert de l’emblemàtic grup valencià que representa la ‘riproposta’ ací. Al Tall ha recollit les cançons populars i les ha interpretades amb respecte absolut. Al Tall ha donat fruits musicals que sempre estaran en la memòria col·lectiva dels valencians i valencianes. La cita és a les 22.30 hores.
‘Tio Canya’ és una cançó que no necessita presentació. Podríem afirmar que els seus artífex, tampoc, Al Tall. La fundació va nàixer el 1975 i baixa dels escenaris en 2013. 38 anys de ‘Riproposta’ que han deixat joies musicals per a la cultura popular del País Valencià. Durant els seus 38 d’història, Al Tall ha editat 16 discos de llarga durada i alguns singles. Ha dut a terme més de mil actuacions en directe.
Al Tall forma part –junt a Milladoiro (Galícia), Oskorri (Euskadi) o Nuevo Mester de Juglaría (Castella)- del nucli que va consagrar la música folk de les diferents tradicions ibèriques com un génere modern a partir del qual s’han desenvolupat posteriorment els centenars de grups i les diverses tendències de l’ona folk. Al Tall ha representat la ‘riproposta’ al País Valencià, o el que és el mateix, ha dut a terme un plantejament musical renovador de la música tradicional amb un repertori fonamentalment de nova creació amb textos actuals i música que fusiona elements de diferents tradicions mediterrànies.
A la seua pàgina web, Al Tall definix la seua feina de riporoposta -un terme italià- com a “la recuperació no ja d’antigues melodies i romanços sinó la creació moderna partint dels sons bàsics i les formes tradicionals de musicar. Així, des de la tradició musical del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, Al Tall ha anat endinsant-se en el marc més ample del conjunt de la música mediterrània amb una fusió d’estils que configura la seua tasca musical com una alternativa important en ordre a situar la música actual del Mediterrani (al marge d’altres ritmes importats) als àmbits internacionals de l’Occident Europeu”.

Enguany Al Tall anunciava el seu comiat i Pego és un dels pobles privilegiats que acull un dels últims concerts de l’emblemàtic grup. Ho farà esta nit de divendres, a les 22.30hores, al Teatre Municipal. Dissabte passat al programa de Ràdio Pego ‘La Manta al Coll’ Vicent Torrent explicava que la decissió està lligada a l’edat.
Dels 16 discos que han produït, Xavi Morant, el director de ‘La Manta al coll’ li preguntava a Vicent Torrent a qui li tenia més estima. La resposta, assegurava el cantant i cofundador d’Al Tall, és difícil. Entre ells,Torrent descatava ‘Quan el mal ve d’Almansa’ “perquè ha ajudat molt a la conciència de país”. També ‘Tocs i vares’, “perquè va avançar molt en la manera de fer música popular”.
Entre moltes de les coses que va explicar Vicent Torrent, va estar que, en les reivindicacions que incloïen a les seues cançons, en determinades èpoques “van haver de pegar alguna volteta perquè estaven intoxicats encara pel franquisme, per la censura”.
Què ha d’esperar la gent que acudisca al concert que Al Tall farà esta nit, a les 22.30 hores, al Teatre Municipal de Pego? Ho desvela el mateix Vicent Torrent que explicava que el repertori és el que un comiat es mereix, on hi haurà els temes clàssics i alguns de l’últim disc, ‘Vergonya, cavallers, vergonya’. A Pego, Al Tall comptarà amb la col·laboració de components de La Gossa Sorda.598 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!