Quatre joves pegolines aprofundixen sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible a Portugal
Del 12 al 15 de juny, Tania Sastre, Kawtar Gaour, Andrea Català i la tècnica de Joventut Àngela Roig, van viatjar fins a Vila Boa do Bispo, a Portugal, per participar activament en el projecte europeu ECHO – Engaging Communities, Harmonizing Objectives —, una iniciativa finançada per la Unió Europea que se centra en la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a escala local. Es va posar el focus, principalment, en el medi natural.
_______________
L’Ajuntament de Pego, en col·laboració amb altres socis europeus, ha sigut part implicada en el projecte europeu ECHO – Engaging Communities, Harmonizing Objectives. Este pretén fomentar la col·laboració i cohesió entre països i la implicació juvenil en les polítiques públiques mitjançant un programa d’intercanvi i formació compartida entre comunitats.
En esta ocasió, hi van participar en el programa quatre joves de Pego, Tania Sastre, Kawtar Gaour, Andrea Català i la tècnica de Joventut Àngela Roig. Les quatre van viatjar fins a Vila Boa do Bispo, a Portugal, per a viure una experiència immersiva que va incloure tallers participatius, sessions de bones pràctiques, trobades interculturals i presentacions sobre estratègies com el concepte de Smart Village, que aposta per un desenvolupament rural innovador i sostenible.
En esta trobada s’han posat en comú diverses iniciatives dutes a terme en diferents municipis europeus per a fer front a reptes com la pobresa alimentària, la gestió de residus, la preservació del patrimoni cultural o la protecció del medi ambient. Alguns equips ja fa temps que treballen junts i han pogut compartir l’impacte positiu de les seues accions, mentre que per altres, com en el cas de Pego, ha sigut una oportunitat per conéixer els participants i també per a presentar les accions que s’estan desenvolupant a Pego.
Explica la tècnica de Joventut Àngela Roig que van exposar «el tema de l’accessibilitat als espais públics per l’eliminació de barreres arquitectòniques, centrant-nos en la cultura perquè a Pego es realitzen un munt d’activitats, relacionades amb els diferents aspectes de la cultura, gratuïtes».
A més, aprofitant que alguns ODS se centren en la protecció dels ecosistemes terrestres i la lluita contra el canvi climàtic, les quatre joves van presentar la tasca que desenvolupa Pego Viu, en ocasions en col·laboració amb el consistori. Focalitzaren, explica Roig, en les «rutes relacionades amb la natura, a les nostres muntanyes i a la nostra marjal» perquè amb elles «unixes la història i la flora i la fauna dels nostres espais naturals» amb la finalitat «que la gent les estime i les cuide». Perquè des de Pego Viu treballen activament en la protecció i conservació del nostre entorn natural.
L’experiència pegolina va despertar l’interés de diversos equips participants, i de la mateixa manera l’expedició de la Marina Alta va poder inspirar-se també en iniciatives d’altres països. Per exemple, vam conéixer projectes d’ONGs d’Irlanda i Estònia per a combatre la pobresa alimentària, experiències a Eslovàquia, Txèquia i Grècia en matèria de gestió de residus i sanejament d’aigües, i propostes de Polònia per a la reforestació i preservació d’espècies autòctones. A més, vam descobrir interessants projectes socials a Bòsnia i Hercegovina i Romania, on s’impulsa la participació de xiquets i joves en la cultura local a través de museus alternatius, activitats artesanals i tecnologia immersiva.
Este projecte ha suposat una gran oportunitat per a les joves de Pego, no només per ampliar horitzons personals i professionals, sinó també per esdevenir agents actius en la transformació sostenible de la seua comunitat i forjar relacions i futures col·laboracions amb els nostres veïns europeus. De fet, comentava la tècnica de Joventut que van fer treball en equip on van «proposar i crear models de futurs projectes europeus que fomenten la participació amb propostes d’activitats per vore si són viables».
Les tres joves que han viscut l’experiència ho han pogut fer per estar inscrites a una borsa de programes europeus, on se’ls comunica cada projecte europeu que s’activa perquè, qui estiga interessat o interessada s’apunte. Apuntava Àngela Roig que «és important parlen l’anglés i puguen defensar-se en una conversa amb diferents tipus de nivells». Esta competència lingüística, assegurava la tècnica de Joventut que «ajuda a crear sinergies perquè pots comunicar-te correctament».