Pego viu un Sant Vicent fos a negre
A les 12:33h se’n va anar la llum. Poc després ens assabentàvem que no només era a Pego, sinó que l’apagada afectava tota la Península Ibèrica i el Sud de França. A les 12:33h, i durant cinc segons, van desaparèixer de sobte 15 gigawatts de l’energia que s’estava produint. Això equival al 60% de la llum que s’estava consumint ahir. És l’explicació que donen fonts governamentals. A Pego, en ser un dia mig festiu, la majoria de comerços i empreses estaven tancats i no van veure afectada la seua facturació. La restauració i els supermercats que van obrir, van haver de cobrar, majoritàriament en metàl·lic. El centre de salut i la residència estaven sota mínims funcionant amb grups electrògens. Red Eléctrica descarta el ciberatac i diu que el funcionament del sistema elèctric peninsular està restablert.
_________________
Si ens pensàvem que ho havíem vist i viscut tot, encara que ens quedava per passar una apagada elèctrica de més de 10 hores que ens va deixar des de les 12:33h., sense llum, però també sense accés a Internet. Qui tenia una ràdio a piles a casa va poder seguir la informació al minut perquè les grans emissores estatals tenen generadors i recursos suficients per poder informar sense interrupció i fer el que són, servei públic. Fins a les 16h., la connexió a internet anava i venia i ens va permetre saber, a través de la premsa digital, que l’apagada elèctrica afectava a tota la Península i també al sud de França. Es van lliurar les illes.
Fonts governamentals expliquen que «a les 12:33h, i durant cinc segons, van desaparèixer de sobte 15 gigawatts de l’energia que s’estava produint. Això equival al 60% de la llum que s’estava consumint ahir». Segons portaveus de Red Eléctrica «s’ha produït una oscil·lació molt forta en els fluxos de potència de les xarxes acompanyada d’una pèrdua de generació molt important». Això ha provocat una desconnexió de la resta del sistema elèctric del sistema europeu, i esta desconnexió ha comportat un col·lapse del sistema elèctric a les 12:33h.
A esta hora, encara es desconeixen les causes d’eixe suscés, però Red Eléctrica descarta el ciberatac. No obstant això, l’Audiència Nacional ha obert diligències per a investigar si l’apagada a Espanya va ser provocada per un sabotatge informàtic.
El president espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença realitzada a primera hora d’esta vesprada, ha assegurat que exigirà responsabilitats als operadors privats i ha anunciat la introducció dels canvis necessaris en el sistema elèctric perquè no torne a passar un fet com el d’ahir.
L’apagada elèctrica va deixar en escac i mat telecomunicacions, transports públics (trens, avions, semàfors…), centrals nuclears, hospitals i centres de salut (que treballaren amb grups electrògens) indústria, entitats financeres, restauració, entre moltes altres coses.
L’alcalde de Pego, Enrique Moll, hui diferenciava dos fases el dia d’ahir, «la primera és la incertesa de no saber que és el que va a passar […] i conforme anava acostant-se la nit, la gent anava preocupant-se més però teníem l’esperança que d’un moment a d’altre es restabliria el servei». I explicava que durant el dia «hi havia certa normalitat en el carrer, també perquè com era mig festiu per ser Sant Vicent, moltes empreses havien tancant i la sensació era que ja tornarà». I avançava que «el problema va vindre quan va començar a fer-se de nit».
De fet, explica Moll que «vam haver de doblar torns de la Policia Local per a garantir la seguretat al poble» perquè este estava totalment a fosques. En general, detalla l’alcalde «la gent va ser molt cívica» i en fer-se fosc «va tornar a sa casa». Tot i això, es van produir «xicotets incidents» protagonitzats per algun grup de joves.
En situacions com la viscuda ahir dilluns, te n’adones de com la dependència elèctrica provoca el caos i, per això, l’alcalde de Pego afirmava que «ens fa reflexionar sobre algunes de les mancances que tenim en esta societat que pensem que és la idea i que hem de continuar millorant-la». De fet, Enrique Moll admetia que la vivència de dilluns ha permés «detectar alguns defectes» com la falta de «transformador per la ràdio i la Policia Local», serveis públics essencials. La pandèmia, recorda Moll, van fer avançar en estos sistemes a centres de salut i residència, que han pogut seguir treballant, tot i que ho han fet en serveis mínims.
En este sentit, un directiu de Red Eléctrica Española subratllava la importància de desenvolupar instal·lacions d’emmagatzematge i interconnexions per a donar més robustesa al sistema. Ha destacat també la rellevància de tindre monitorada l’aportació de l’autoconsum per a poder-la integrar en el sistema.
Agraïa l’alcalde l’esforç realitzat per molts funcionaris de l’Ajuntament, la Policia Local, les treballadores de la residència que van treballar sense l’ajuda de l’ascensor, a Acció Urgent i el guarda rural. Així mateix, es mostrava satisfet perquè «el sistema funciona», tot i que insistia que «ens dona peu a intentar millorar algun servei i a intentar millorar la nostra resposta davant una emergència com esta».
Com hem dit ja ahir era Sant Vicent i, tot i que no és festiu local, moltes empreses i comerços sí que fan festa i ahir molts estaven tancats. Això va provocar que la incidència no afectara «directament al comerç local perquè, en estar la majoria tancats, no va ser un impacte econòmic que puga repercutir a gran escala», explicava la presidenta de l’Associació de Comerciants i Professionals de Pego, Diana Sendra.
Sendra apuntava, però que «el que és un poc més caòtic són les qüestions internes que potser ahir no es van tramitar i hui s’han de revisar». També assenyalava com a afectat «el servei de paqueteria perquè, en estar les botigues tancades i no tindre comunicació, molts serveis de paqueteria, d’entrega i de recollida, no es van poder fer».
La restauració i els supermercats que sí que va obrir van haver, en molts casos, de cobrar en metàl·lic perquè no funcionaven els datàfons. En ser un poble mitjà, on la majoria de la gent es coneix, en bars i restaurants es van poder deixar a deure els diners del servei prestat. Perquè, tot i que no es podien servir cafés ni altres begudes o menjar que depengueren de aparells elèctrics, amb les cuines de gas es van continuar servint menús i també vi, cervesa (potser no tan fresca com de costum) i altres begudes. Així mateix, la majoria de supermercats van continuar funcionant, tot i que amb els llums apagats.
Pel que fa a les instal·lacions esportives municipals, la més afectada ahir va ser la piscina coberta, que hui ja ha pogut obrir amb normalitat. A l’Ajuntament de Pego este matí s’ha treballat a mig gas mentre el departament d’Informàtica recupera al 100% l’operativitat del sistema informàtic.
Després de les vacances de Setmana Santa i Pasqua, hui l’alumnat havia de tornar a les aules. No obstant això, ahir la Generalitat Valenciana decretava el nivell 3 d’emergència, que cedix la gestió al govern espanyol i este va establir que els centres educatius hui estarien oberts, però no seria un dia lectiu, el que vol dir que no es donarien classes. A Pego, en haver acudit tot l’alumnat als seus centres la jornada escolar s’ha desenvolupat amb normalitat.