L’Arxiu Municipal de Pego ja té digitalitzades les actes de l’Ajuntament des de 1555 a 1989

Un període 434 anys que dona compte de l’evolució de la vida a Pego. El procés de digitalització és considerat importantíssim per l’arxiver municipal perquè potencia la conservació dels documents originals i facilita la tasca investigadora. Actualment entre «el 80% i el 90% de l’Arxiu Històric estiga digitalitzat», detallava Joan Miquel Almela, arxiver municipal.

__________________


El procés de digitalització dels arxius municipals és relativament modern perquè no fa tants anys que s’ha introduït, tot i que «ha avançat moltíssim» des d’aleshores i «és un procés importantíssim», afirma l’arxiver municipal de l’Ajuntament de Pego, Joan Miquel Almela. Per això sempre que ixen línies d’ajudes des de Generalitat o Diputació d’Alacant per avançar en la digitalització de documents, s’opta a les subvencions. Estes han permés que entre «el 80% i el 90% de l’Arxiu Històric estiga digitalitzat», detallava Almela.

La digitalització implica dos funcions bàsiques, descrivia l’arxiver. La primera «la conservació», perquè «les còpies digitals, en cas d’alguna desgràcia […] existix almenys una còpia de la documentació original». A més existix més d’una còpia. L’altra funció és que «facilita la consulta, la investigació» perquè explicava Joan Miquel Almela que «quan més documentació digital tenim, menys toquem la documentació original».

Aclaria l’arxiver municipal que, de moment, les consultes digitals de la documentació que conté l’Arxiu de l’Ajuntament de Pego «només es pot consultar ací» perquè actualment no d’un web amb la sofisticació i la capacitat suficient per poder contindre tota la documentació digitalitzada.

Amb l’última subvenció rebuda de la Diputació Provincial d’Alacant, l’Arxiu Municipal de Pego ha continuat digitalitzant part del seu fons documental. En esta ocasió ha digitalitzat els Llibres de Governació de 1896 a 1976 i les Actes de l’Ajuntament de 1958 a 1989. L’import de les despeses ha sigut de 2.998,38 euros, dels quals, 2.072,8 euros (69,13%) han sigut subvencionats per la Diputació d’Alacant.

Amb esta nova mampresa es consolida una de les més importants prioritats de l’arxiu: la preservació de la documentació original. Així doncs, l’Arxiu Municipal ja té digitalitzades totes les actes de l’Ajuntament des de l’any 1555 fins el de 1989. Això suposa poder conèixer l’evolució de la vida a Pego durant 434 anys. Un període que, confirmava l’arxiver que «són pocs els arxius municipals que tinguen eixa sèrie documental tan llarga». Reconeixia, però, que existixen «alguns bots, alguns anys que no existixen les actes, però en són pocs».

En l’última subvenció, es van digitalitzar també els Llibres de Governació de 1896 a 1976, dels que «ja va quedant poc per a digitalitzar». Documents semblants a les actes de l’Ajuntament però estan creats directament des de Secretaria i és «important perquè té moltes memòries de tot el que passa al poble durant eixe any administrativament, en urbanisme, etc», explicava Almela. Este també comentava que els Llibres de Governació a l’estar enquadernats «són més difícils de digitalitzar», d’ahí l’interés de l’arxiver d’acabar de digitalitzar la sèrie.

La regidoria d’Arxius, junt amb l’arxiver, «apostem per digitalitzar més coses com els registres de correspondència, registres d’entrada i d’eixida, multes i denúncies» perquè entenen que la digitalització és «una tasca de salvaguarda» de la documentació original.

 

258 Visites
caenfrde
Hola!!