InfoJove Pego celebra els 600 anys de l’arribada del poble romaní a la Península Ibèrica

Per tercer any consecutiu, InfoJove Pego organitza activitats per celebrar este dia que recorda el primer Congrés Mundial romaní/gitano celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971. En esta ocasió, atenent a la significativa efemèride dels 600 anys de presència ací, ho farà amb la música com a protagonista, concretament amb els caixons tan característics del flamenc i amb un berenar popular.
___________________

El passat 7 de febrer el Consell de Ministres va aprovar una declaració institucional amb motiu del 600 aniversari de l’arribada del poble gitano a la Península Ibèrica i declarava el 2025 com a Any del Poble Gitano a Espanya. Una acció que volia suposar «una oportunitat històrica per a reconéixer i celebrar la profunda petjada cultural, social i lingüística que el poble gitano ha deixat», i també per a «reconéixer les injustícies històriques i actuals a les que s’enfronta el poble gitano», assegurant que este és «un pas ineludible» en l’objectiu de garantir una vida en igualtat i llibertat per a este poble i tota la ciutadania.

En este context tan assenyalat, per tercer any consecutiu InfoJove Pego organitza una activitat per celebrar el Dia Internacional del Poble Gitano. Enguany amb una «edició certament més especial» per eixos 600 anys de presència romaní. Explica la tècnica de Turisme, Maido Moreno, que han pogut comprovar des què InfoJove està en marxa, que Pego és «un municipi tremendament integrador i que el poble gitano és un poble realment dins d’un poble». Explicava que a Pego arriba eixe poble per fenòmens migratoris d’àmbit estatal, «principalment arribats d’Andalusia», però també desplaçats des de distàncies curtes com les que separen Dénia o Oliva.

En un dia com el de hui, des d’InfoJove Pego el que els agrada comprovar és com este espai destinat a la gent jove del poble és «un espai integrador, és un espai acollidor i és un espai lliure de prejudicis», ressaltava la tècnica de Joventut. Lamentava també Maido Moreno que «encara ens trobem amb veïns i veïnes que li cluquen l’ull a tendències amb cert prejudici». Contraposava eixes actituds a les de la gent jove que, afirma «és la que menys ho fa i això ens fa sentir molt orgulloses».

Per tercer any consecutiu, esta vesprada InfoJove Pego obri les seues portes a la celebració per a «demostrar que la integració és possible perquè els joves gitanos i els que no ho són ens ho demostren cada dia en el nostre espai», afirmava Moreno. En esta ocasió, després de comprovar com de present està la música en les celebracions, han decidit portar-la a primer pla amb l’essència de la percussió. Així, a partir de les 18h, 30 caixons flamencs començaran a bategar junts.

Pepe Abellán serà l’encarregat de guiar el jovent participant. Té una llarga trajectòria i ha col·laborat amb artistes de renom, a més de ser docent de caixó flamenc. Per a participar en el taller d’esta vesprada calia fer inscripció prèvia, però ens ha avançat la tècnica de Joventut que «encara hi ha caixons disponibles, així que qualsevol persona que és amant de la música, s’estima al poble amb el que conviu, sent curiositat per veure quines coses fem a l’InfoJove, està per suposat convidada». Afegia Maido Moreno que «no hi ha restricció d’edat» i la raó és perquè «el poble gitano seguix una estructura d’edats un poc diferents» i això permet la barreja generacional en una activitat com la que s’ha organitzat esta vesprada.

A més del taller de caixó flamenc també hi haurà berenar popular.

 

 

267 Visites
Hola!!