Elvira Cambrils torna a participar en la campanya Llegir en valencià amb ‘Com l’aigua clara’
Impulsada per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, ahir diumenge es va publicar el primer dels 11 títols que els caps de setmana es regalaran amb el Diari Levante. Este dissabte, 28 de juny, és el torn de Com l’aigua clara, el relat de l’escriptora pegolina Elvira Cambrils, que gira al voltant del llavador municipal de Pego, atés que la temàtica enguany és la memòria de l’aigua.
_______________
Diumenge es va encetar la campanya de foment de la lectura ‘Llegir en valencià’ de la Fundació Bromera, enguany sota el lema ‘la memòria de l’aigua’, una invitació a «emocionar-nos, a recordar i a reflexionar a través d’onze històries que giren al voltant d’objectes vinculats a l’aigua i al nostre patrimoni». La primera història va eixir publicada ahir diumenge amb els diaris Levante-EMV i Información i estava dedicada a la dana que va arrasar amb tantes vides i tanta història el passat 29 d’octubre, com explica una assídua a la campanya, l’escriptora pegolina Elvira Cambrils. Es tracta de la novel·la El riu efímer d’Anna Rúbio Fandós.
El relat proposat per Elvira Cambrils és el segon número de la col·lecció d’enguany. Eixirà amb els diaris d’este dissabte, 28 de juny. Com l’aigua clara gira al voltant del llavador municipal de Pego. A través d’ell i de la seua activitat, Cambrils narra la vida del municipi entre 1923 i 1968. Especifica l’autora que «narra la història d’amor entre Lina i Aurora a través de la història del llavador del nostre poble, des del seu naixement el 1923 fins a que desaparegué, quan el van enviar al barranc i, a partir d’ahí ja va vindre el seu declivi».
Una història que ha estat «molt emocionant» per a l’escriptora perquè li ha permés viatjar en el temps i l’ha portada «a pensar en la història dels meus majors, dels més avis, dels meus pares, arrelada al nostre poble, i tot allò que va passar durant la meua infantesa» i posa la data de canvi en el 1968 quan «nous aires començaren a endur-se el tuf de la postguerra franquista».
Com l’aigua clara està escrita «amb molta il·lusió» perquè els fets succeïxen a Pego, el poble que ha bressolat Elvira Cambrils. Este fet porta a l’escriptora a desitjar que «els meus veïns i les meues veïnes em llegíreu».
Esta campanya que promou la lectura com a eina per tornar a connectar amb el passat, preservar el patrimoni i reflexionar sobre el paper essencial que l’aigua ha tingut —i continua tenint— en les nostres vides, compta amb onze històries escrites expressament per a l’ocasió per onze autors i autores valencians, que són, a més d’Elvira Cambrils i Anna Rúbio Fandos, Paco Esteve, Raquel Ricart, Guillermo Colomer, Natàlia Gisbert, Teresa Broseta, Joan Olivares, Magda Simó, Pep Castellano i Clàudia Serra.
Totes elles i tots ells, asseguren des de la Fundació Bromera, «han sabut convertir l’aigua en paraula, memòria i emoció, i han teixit, llibre a llibre, un mosaic literari que ens ajuda a entendre millor qui som com a poble i quin llegat volem preservar.»
Una col·lecció d’11 llibres que es distribuiran cada dissabte i diumenge, a partir del passat 22 de juny, amb el diari Levante-EMV i Información pel preu simbòlic d’1 euro. I sobre este punt, un problema detectat per l’escriptora Elvira Cambrils a Pego, i és que «només queda llibreria que es dedica a la premsa» i, per això, Elvira recomana que «si voleu tindre la col·lecció sencera, parlàreu amb la Llibreria Capritx i l’encomanàreu».
La col·lecció de llibres «Llegir en valencià, la memòria de l’aigua» va dirigida tant a lectors i lectores que ja estan acostumats a llegir, com a aquelles persones que s’inicien en la lectura en valencià. Per això, els llibres contenen característiques tècniques específiques que faciliten la comprensió lectora dels textos. En els diferents relats es fa ús d’un vocabulari senzill, d’una mida de lletra gran i d’un interlineat generós.
Els onze llibres van acompanyats d’un glossari amb la definició de les paraules menys conegudes i recomanacions de llibres d’autors i autores valencians relacionats amb el tema principal de cada llibre.