Els Moros i Cristians de Pego posen «fi als dies foscos» amb la Capitania de la Filà Inquisidors
Dissabte durant l’Entrada Gran, la Filà capitana va triar com a fil conductor per al boato de Salvador Frau ‘La fi dels dies foscos’ en referència a la reconstrucció que va mampendre el poble de Pego, un segle després de la Pesta Negra amb l’arribada de Joan II a la vila, acompanyat de la màxima autoritat eclesiàstica, l’arquebisbe Alfons de Borja. Per la seua part, la Filà Ambaixadora va presentar l’ambaixador Fernando Morell protegit per una esquadra oficial de la Filà Feixucs, dos emirs àrabs i una esquadra especial a la reraguarda. Diumenge es va demostrar que el futur de la festa està assegurat amb les generacions més joves de Moros i Cristians.
____________________
«Una il·lusió feta realitat, el que passa és que passa molt prompte», així resumia el que són 4 dies intensos de Moros i Cristians el capità 2025, l’Inquisidor Salvador Frau Aguilar, en acabar l’Entrada Gran de dissabte. Recordava que la capitania requerix un any de treball constant, que comporta molta faena i esta s’esvaix «en un ratet» o el que és el mateix «passa voltant». Afortunadament, confessava també Salvador Frau, capità de la Filà Inquisidors 2025, que «he disfrutat molt, la veritat és que ha estat una experiència inoblidable».
La Filà Inquisidors ostentava enguany la seua quarta capitania i, tot i que d’uns capitans a d’altres es poden contar que van sentir, el cert és que Salvador Frau manifestava que no s’esperava el que va viure dissabte durant l’Entrada Gran de Moros i Cristians. Explicava que «quan he entrat, sobretot a la zona de la replaceta i al pla de la Font, se m’ha obert tot, el cor. He disfrutat com un xiquet menut».
El capità Salvador Frau dissabte es va convertir en en Joan II. Muntat a cavall arribava a Pego «amb una presència implacable i acompanyat de la màxima autoritat eclesiàstica, l’arquebisbe Alfons de Borja i futur papa Calixt III, qui va ser l’encarregat d’adjudicar a la noblesa les terres del poble de Pego. Tots ells escortats per la guàrdia reial, que Alfons V el Magnànim, els va proporcionar».
Així descriu la passejada de l’Inquisidor pels carrers de la vila aproximadament un segle després d’haver superat la Pesta Negra que va provocar la mort d’ «un terç de la població europea […] sense que la medicina del moment pogués fer res». Continua el relat explicant que «després de la pandèmia, la recuperació va ser lenta però esperançadora» i per això la Capitania de la Filà Inquisidors portava per títol ‘La fi desl dies foscos’.
Li seguia el rastre a la Filà capitana, la Filà Ambaixadora, la Filà Feixucs, amb Fernando Morell com a màxim exponent. L’ambaixador protegit per una esquadra oficial de la Filà Feixucs, dos emirs àrabs i una esquadra especial a la reraguarda, també assegurava haver «disfrutat molt» i també confessava que l’Entrada Gran havia estat «molt emotiva» tenint en compte que al llarg del recorregut hi havia molta gent observant-los al passar i, el més important «acompanyant-nos tot el trajecte», apuntava Morell.
Tot i que no és una capitania, el cert és que ostentar el títol de Filà Ambaixadora i ser-ne el representant en la figura de l’Ambaixador també té un punt especial, com confirmava Fernando Morell,
qui ressaltava haver «notat el carinyo de la gent i el suport dels companys de filà» per això afirmava que enguany ha sigut un any «especial, molt xulo».
L’Entrada Gran és el dia gran dels Moros i Cristians de Pego, però no és menys cert que l’Ambaixada és un moment molt destacat per a la Filà Capitana i l’Ambaixadora amb la representació de les negociacions entre moros i cristians i la posterior conquesta cristiana del castell d’Ambra sota l’atenta mirada de milers d’ulls que omplin les grades distribuïdes als dos costats del pla de la Font.
Una ambaixada que comença amb l’ambaixador moro, Fernando Morell, a l’interior del castell d’Ambra i que acaba amb el capità cristià,
Salvador Frau, assomat a les almeles d’eixe mateix castell mostrant les claus de la ciutat al seu exèrcit, que celebrava la victòria. Per això el capità estava abrumat en baixar les escales del castell d’Ambra per tant atenció, per la victòria, per la interpretació. Salvador Frau se sentia «súper emocionat».
Diumenge els Moros i Cristians de Pego, l’Entrada Jove, van deixar clar que la festa té futur i les generacions que venen, ho fan amb força.
Per cert, que al facebook de Ràdio Pego podeu trobar, per filades, les Voltetes de dijous, la primera Diana de divendres, l’Entradeta i l’Ambaixada de divendres i l’Entrada Gran de dissabte.