“Voluntariat pel valencià” a Pego

La setmana que ve s´inicia el termini per a presentar les sol•licituds de participació en aquest programa que pretén, durant un mínim de 10 setmanes, regalar el valencià a les persones que no el parlen. L´únic requisit per a ser voluntari o voluntària d´aquesta activitat és parlar valencià, no cal ser titulat. La inscripció es pot realitzar a la segona planta de l´ajuntament de matí o a l´escola d´adults de vesprada. La setmana passada es presentava a l´Escola d´Adults de Pego el programa “Voluntariat pel Valencià”. Un programa que té dos anys i mig de vida i que promou la participació lingüística entre diferents comunitats que conviuen en un mateix poble. L´objectiu principal del voluntariat és oferir, regalar, en paraules de Vicent Moreno, el coordinador del programa, la nostra llengua, el valencià, a la gent que no el parla.

Es tracta de posar en contacte persones valencianoparlants que vulguen destinar part del seu temps setmanal, en principi només una hora durant un període de 10 setmanes, a conversar amb persones que volen integrar-se en la nostra cultura i realitzar una immersió lingüística. No s´ha de ser titulat per a formar part d´aquest voluntariat lingüístic, només cal parlar el valencià d´una manera col•loquial, perquè el que interessa és practicar, usar l´idioma.

La creació d´aquest voluntariat naix, en part, per la necessitat de mantenir viu el valencià, perquè tot i que a Pego continua sent majoritari i no es discuteix ni es plantegen dubtes sobre la seua pèrdua, la realitat lingüística general és que altres llengües amb més poder mediàtic i econòmic s´imposen en termes globals. És per això que, segons Moreno, s´ha de potenciar el valencià, llengua cooficial al País Valencià.

“Voluntariat pel valencià” no es percep com una classe de llengua, sinó com un intercanvi oral que facilite la pràctica de l´idioma autòcton als nouvinguts i nouvingudes. Potser també l´inici d´una amistat, d´una coneixença de les costums i la cultura d´ací i les de la de la persona que estiga aprenent: anglesa, alemanya, rumana, equatoriana, àrab, entre d´altres.

Des del dilluns 7 fins el divendres 18 de maig, els interessats i interessades a formar part d´aquest “voluntariat pel valencià”, pegolins/es i foranis, poden passar per la segona planta de l´ajuntament de 10 a 1 del migdia. A partir de les 6 de la vesprada poden passar per l´Escola d´Adults.

223 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!