Una nova plaga amenaça els cítrics valencians

Ja al febrer La Unió de Llauradors va alertar de l’aparició, a Galícia i Portugal, del vector que provoca la plaga del Greening en els cítrics. En 2002 l’insecte ja es va detectar a les Canàries. Psila africana és l’insecte portador del bacteri causant del greening. És originari d’Àsia encara que a Sudàfrica i a Brasil ja ha causat la mort de tants cítrics com tots els conreats al territori valencià.
L’estiu passat una altra plaga per a la citricultura va arribar a la península i no ha estat una sorpresa posat que ja s’havia detectat l’insecte portador del bacteri que causa elgreening a Canàries l’any 2002 i en l’illa de Maderia en 1994. Psila africana és l’insecte portador (vector és la paraula tècnica) del bacteri (HLB) causant del greening. És originari d’Àsia encara que a Sudàfrica i a Brasil ja ha causat la mort de tants cítrics com tots els conreats al territori valencià.


Foto:www.fao.org


Fins ara la malaltia s’havia quedat aïllada i localitzada a Canàries, Açores o Madeira; però des d’agost de 2014 es va poder detectar en la península ibèrica segons els tècnics de l’Estació Fitopatológica de Areeiro (Pontevedra) i de la Unitat de Protecció de Cultius de la MTS Agrònoms de la Universitat Politècnica de Madrid.

La Unió de Llauradors ja va alertar al febrer de 2015 de la presència, a Galícia i Portugal, d’este insecte. Ahir ho va fer el president del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms d’Alacant, Miguel Valdés. Este va assegurar que l’anomenada també «taca negra» provoca la caiguda prematura de llimes i taronges.


Foto:www.infojardin.com


Els arbres infectats amb el bacteri pateixen un decaïment foliar que els pot provocar la mort. Hui dia, no hi ha tractament fitosanitari per això, l’única ferramenta possible és la prevenció. Quan es fa tard per prevenir, l’alternativa és arrancar i cremar, indiquen a la revista Espores, revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.


Foto:Imatge de Peter Stephen, Citrus Research International, Bugwood.org


Les nimfes de l’anvers de les fulles s’alimenten de la saba de l’arbre i hi injecten toxines que causen agalles, deformacions i esgrogueïment en les fulles i en el brots tendres. Com a conseqüència, l’arbre es debilita i la producció minva.

El citrus-greening o Huanglongbing afecta la vida útil de les plantes, tant joves com adultes, de tots els cítrics i híbrids, i ocasiona la seua mort en el transcurs de pocs anys. Cal remarcar que no sempre la presència de psila africana implica la presencia del bacteri del greening.

Davant el coneixement d’aquestes informacions la Unió de Llauradors va sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura que prenguera totes les mesures de protecció possibles perquè seria «una autèntica catàstrofe la seua introducció en els camps de cítrics de la nostra comunitat autònoma ja que suposaria la mort de l’arbrat», segons advertien.

La Conselleria d’Agricultura té activat el Pla de Vigilància Fitosanitària de Cítrics i ha estat mostrejant conreus a la recerca del temut insecte. Al seu torn, el Ministeri d’Agricultura va enunciar unes directrius comunes. Una vegada localitzat l’insecte a Galícia i el nord de Portugal es va constituir un grup a instàncies de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua coordinat pel cap de Servei de Sanitat Vegetal, Vicente Dalmau. Compta amb dos especialistes en control biològic i integrat de plagues i en bacteriologia del IVIA, un catedràtic d’Entomologia de la Universitat Politècnica de València i un catedràtic en gestió de plagues en cítrics de la Universitat Jaume I de Castelló.

En la primera de les reunions d’este grup proposaren mesures de dos tipus: per una banda, l’aplicació de productes fitosanitaris efectius en llocs en què haja estat detectat l’insecte, a més, prospeccions intensives per determinar exactament les zones afectades i limitar el moviment de plantes de cítrics i rutàcies, en general.

785 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!