Un impuls més per a restaurar l’ermita de Sant Miquel

Els veïns i veïnes d’aquest barri mític de Pego continuen endavant en la recaptació de fons monetaris amb l’objectiu d’acabar la restauració de l’ermita que dóna nom al carrer principal del barri. Des de fa al voltant d’un any que les activitats s’han anat succeint per a aconseguir aquest únic fi. Demà divendres tornen a la càrrega amb la segona gala “Sant Miquel”. Serà a les 10 de la nit al Teatre Municipal. Ens hem de remuntar al novembre de 2005 per a recuperar la història de la restauració de l’ermita de Sant Miquel de Pego, encara en marxa. Va ser aleshores, dos anys han passat, quan les obres a la capella de Sant Miquel van quedar paralitzades, al descobrir-se, en algunes de les seves parets inscripcions que podrien datar-se del segle XVI. Inscripcions que havien de ser catalogades i restaurades pels tècnics de la Generalitat. Més enllà d’aquesta data, fa ja, 4 anys, que l’ermita de Sant Miquel no ofereix missa, pel seu estat de conservació. I les dones més majors del barri la troben a faltar, una de les causes que va motivar el veïnat a mobilitzar-se a favor de la restauració del temple.

Les ganes dels veïns i veïnes del mític barri de Sant Miquel per veure fet realitat el seu somni de contemplar la seua ermita com en els anys d’esplendor, és exemplar. Recordem que ha estat la seua demanda insistent, constant i perseverant; convençuda la que ha sigut determinant perquè la restauració del temple tirara endavant. De fet, ja està quasi tot embastat, només queden el terra i detalls per embellir el seu interior, si escauen, com explica una de les portaveus i organitzadores dels actes que s’han anat organitzant, Xaro Sanchis.

La restauració ha estat dividida en dos parts, la primera centrada en la rehabilitació de l’altar de l’antic temple gòtic, que data del segle XIII i que va estar pressupostada de 10.000 euros. Al respecte de les restes pictòriques que es conserven en l’altar els informes de l’Institut Valencià de Conservació han desaconsellat el descobriment total “perquè el seu estat de conservació no és massa òptim i valen més com a testimoni d’una època que pels seues qualitats artístiques o pictòriques”. Actualment és pot apreciar un 30% de la totalitat del mural que cobria l’altar de Sant Miquel.

La segona fase és la que actualment s’està escometent i que està dedicada al condicionament de l’edifici, el que implica la intervenció en la resta de les parets de l’ermita i la dotació de les instal•lacions necessàries per a l’aigua potable. És en aquesta segona fase on el veïnat pren el protagonisme quasi absolut, perquè bona part del pressupost ha estat pagat amb les seues aportacions monetàries, que fins ara es quantifiquen en al voltant dels 15.000 euros. Des d’aleshores han organitzat diverses activitats per a recaptar fons i, de moment, han tingut una resposta immillorable per part dels pegolins i pegolines.


La darrera d’eixes activitats tindrà lloc demà divendres a les 10 de la nit al Teatre Municipal. Es tracta de la segona gala pro-restauració ermita de Sant Miquel. En ella actuaran Amàlia i Toni, Àngels i Raül, Dolores “La Coloma”, Fernando Alentado, Jaume, Joan Pitxana, Mª José Ortolà, Mª José Sastre, Paco Cadell, Paco Tamarit, Ramon i l’Acadèmia de Dansa “Rapsòdia” de Gandia.

276 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!