Un 21 % menys de pluja al Pais Valencià

Només les comarques d’El Camp de Morvedre, El Comtat i La Plana Baixa compten amb un superávit. A la Marina Alta sols ha plogut un 2% menys i a la Ribera Alta i la Canal de Navarrés fins un 35% menys. Només les comarques d’El Camp de Morvedre, El Comtat i La Plana Baixa compten amb un superávit. A la Marina Alta sols ha plogut un 2% menys i a la Ribera Alta i la Canal de Navarrés fins un 35% menys.


El segon any de sequera ha deixat dades preocupants, segons l’últim informe de l’Institut Nacional de Meteorologia que indica que el Pais Valencià registra un déficit de fins a un 35% per davall de la mitjana. Només en tres comarques les pluges han superat els registres habituals. La ribera del Xúquer és la més castigada per la falta de pluges.
Els últims balanços elaborats per l’Institut Nacional de Meteorologia (INM) continuen revelant dades alarmants. El segon any de sequera deixa la seua penetrant empremta afectant ja el 95% del territori valencià.

Només tres comarques –La Plana Baixa, El Camp de Morvedre i El Comtat– han registrat precipitacions quelcom per damunt de la mitjana considerada normal. Mentrestant, en la resta de la regió l’anomalia per la falta de precipitacions és ja de fins a un 35% per davall de la mitjana en alguns punts.

Segons l’informe facilitat ahir pel Ministeri de Medi Ambient, l’any agrícola o hidrometeorológic que va acabar el passat 31 d’agost (1 de setembre del 2005 a 31 d’agost del 2006), ha finalitzat en la Comunitat amb un dèficit de precipitació estimat de l’11%.

Els majors dèficits de precipitació s’han detectat en les comarques del sud de la província de València, on hi ha zones de La Ribera i La Costera en què ha plogut quasi la mitat del que es considera normal en un any.

Del conjunt de comarques valencianes, només La Plana Baixa, el Camp de Morvedre i El Comtat han comptabilitzat precipitacions per damunt de la mitjana habitual. En zones litorals del sud de la Plana Alta i del nord de la Plana Baixa, la precipitació estimada ha sigut un més d’un 30% superior al que es considera normal, segons la mitjana del període comprés entre 1971 i 2000.

No obstant, en conjunt, el 75% del territori ha rebut pluges deficitàries en estos 12 últims mesos. Entre les conclusions l’informe destaca que en el segon any consecutiu de sequera, la Comunitat ha registrat un dèficit de pluges del 21%. “Hi ha una gran diferència entre uns punts i altres del territori”, indica l’estudi. Com a exemple, la localitat amb major precipitació acumulada en els últims 24 mesos és Almudaina, amb 1.900 litres per metre quadrat i un 40% de superàvit estimat.

Este municipi es troba aproximadament a 45 quilòmetres de la localitat amb menys precipitació acumulada: Sant Vicent del Raspeig. En este municipi s’han comptabilitzat en dos anys 375 litres per metre quadrat, una quantitat cinc vegades menor a l’aconseguida a Almudaina, i un dèficit estimat del 35%. Les comarques més deficitàries entre l’1 de setembre del 2004 i el 31 d’agost del 2006, són les riberenques del Xúquer, amb dèficits mitjans comarcals estimats que arriben a superar el 30%.

De fet, els agricultors de la Ribera estan desesperats. El mes de setembre passa, però les primeres pluges de tardor no arriben. “Fa més de mig any que no plou, si la cosa no canvia prompte, es va a notar molt en la producció”, explica el president de la cooperativa de Benifaió, Juan José Alepuz. Enguany “la sequera és molt més fortaque l’any passat”, assegura. Per això, han posat en marxa mesures d’excepció.

“En compte de regar cada 20 dies, que seria el raonable, hem de regar cada 40”. Però, “en un any tan sec com este, això no és prou. Els arbres i les hortalisses necessiten més aigua”. La situació “és molt preocupant”. “No es tracta només que es reduïsca la producció, sinó que, si no plou, moltes de les hortalisses es quedaran per davall del calibre que imposa el mercat”.

Estes fruites i verdures no es podran vendre, encara així, lamenta, “molts agricultors no s’adonaran i les arreplegaran. Serà un desastre”, vaticina. Els agricultors també temen que si no plou prompte “abaixe el nivell freàtic” i molts pous es tornen inservibles. “Els arbres estan bruts. Fa pena acostar-se a ells. L’única esperança que els queda és que les pluges no es retarden més”, afigen.
243 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!