Situació de preemergència per pluges intenses

Per a la província d’Alacant, l’Institut Nacional de Meteorologia, ha establert l’avís taronja que significa risc important de pluges. Per a València i Castelló ha estat activat el nivell groc, que estableix un grau baix de pluges. Aquest matí a Pego han caigut fins a 16 litres per metre quadrat en al voltant de 20 minuts. Pel que fa al territori valencià, el superàvit hidrològic de 2007 supera en un 5% el nacional. Tot i que avui, en algun moment del dia, hem vist el sol treure els raigs tímidament, els núvols seran els protagonistes, ells i les possibilitats de pluja que aniran intensificant-se a mesura que avance el dia. De fet, a primeres hores del matí hem tingut el primer exemple viu a Pego, registrant-se 16 litres per metre quadrat, en aproximadament 20 minuts. Una pluja que se suma a tota la que ha caigut durant aquest estiu, que en alguns moments ha tingut un comportament meteorològic típic de l’estació en la que ara ens trobem, la tardor. Aquest fet, ha estat generalitzat i l’any hidrològic 2006-2007, al territori valencià conclou amb un superàvit del 10% en el balanç de pluges, segons les dades facilitades per l’Institut Nacional de Meteorologia.

Aquest índex de precipitació supera en un 5% el nacional. Només els extrems nord i sud del País Valencià, en algunes comarques d’Alacant i Castelló, han patit una reducció en la pluviometria normal. En la resta d’Espanya, les principals zones amb dèficit de precipitació es troben, sobretot, a Catalunya i el sector d’Andalusia, mentre que els superàvits més destacats s’han donat en tota la vessant occidental peninsular, en la que en alguns punts ha plogut entre un 200 i un 300% més del que és habitual. La mitjana de precipitacions, segons l’INM, ha superat en un 5% el que sol ser normal en el conjunt de l’Estat. A la Comunitat aquesta xifra, com ja hem indicat, arriba al 10%.

D’altra banda, el País Valencià és una de les set comunitats autònomes en preemergència per pluges intenses, junt a Madrid, Andalusia, Castella-La Manxa, Castilla i Lleó, Extremadura i Múrcia; després de què ahir l’INM activara l’avís de risc meteorològic. Per a Alacant s’ha establert el grau taronja que significa risc important de pluges, de fet es preu que en alguns punts de l’interior i el litoral es pugen arribar a registrar fins a 50 litres per metre quadrat en una hora. Per a València i Castelló ha estat activat el nivell groc, que estableix un nivell baix de pluges.

El Centre d’Emergències ha remés als ajuntaments un butlletí d’informació especial amb la finalitat de què adopten les mesures necessàries en el marc de la campanya de prevenció d’inundacions 2007, perquè no es produeixen situacions com “l’aiguà” de Xàbia de l’any 1957, quan una forta tromba d’aigua va deixar més de mil litres per metre quadrat en poc dies i un gran rastre de devastació. Hem d’afegir a aquesta darrera dada, que poblacions com Alcanalí, Benigembla, Orba i Vall d’Ebo han superat els 1.000 litres per metre quadrat en 12 mesos. Així les coses, la comarca de la Marina Alta, ha registrat des de l’1 d’octubre de 2006 fins al 30 de setembre de 2007, un superàvit hidrològic del 30%.326 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!