Sant Antoni de nou a l´ermita

L´any passat va ser un any especial per al patró dels animals, ja que el Club de Carreters complia el seu 25é aniversari i ho va celebrar amb una romeria diferent, que va dur al sant de l´ermita a la Sagrada Família, on es va celebrar la missa i la posterior benedicció dels animals. Enguany, però la festivitat torna a la seua quotidianeïtat i tant la missa com la benedicció es donaran a l´ermita de Sant Antoni. Avui en la seua festivitat el sant tindrà dues misses: una ha estat a les 11.00h del matí, l´altra serà a les 4 de la vesprada. 17 de gener, dia assenyalat al calendari perquè es commemora la mort de Sant Antoni Abad, més conegut com a Sant Antoni del Porquet per la seua representació iconogràfica. Aquesta iconografia ens dóna una pista sobre el seu patronatge, el dels animals. Per què protector dels animals? Doncs perquè Sant Antoni va ser un gran admirador dels animals, va lluitar per la seua protecció en tot moment i va sentir una gran passió per ells. En la seua solitària vida va familiaritzar-se amb tot tipus d´espècies de rèptils i insectes per haver viscut durant molts anys al desert. Conta la tradició que li va ser fàcil familiaritzar-se amb ells i que no va tenir cap problema. Quan veia un animal que estava ferit el curava i es conta que fins i tot, li va traure a un lleó una punxa que tenia entre les seues garres. Aquesta sensibilitat cap als animals i la creença de què Sant Antoni allunyava les pestes de les granges, l´han portat a ser el patró dels animals.

Abans parlàvem que Sant Antoni és patró dels animals, però no només d´ells, sinó que aquest sant també protegeix els amputats, els teixidors de cistelles, els fabricants de raspalls, els carnissers, els soterradors, els ermitanys, els monjos i els afectats d´eczema, epilèpsia, erisipela (és a dir, una malaltia infecciosa aguda i febril contagiosa que sol aparèixer a la cara, però que pot fer-ho en qualsevol lloc del cos), també protegeix de l´ergotisme, una malaltia causada per menjar aliments contaminats per micotoxines, és a dir, toxines produïdes per fons paràsits. És potser aquest darrer patronatge el que ens explica el per què de les tres voltes a l´ermita de Sant Antoni per a prevenir el mal de panxa durant tot l´any, una tradició ancestral a Pego.

La història de Sant Antoni es remunta, però, molts segles enrere, a l´any 251 després de Crist, a Egipte. Ell va ser monjo cristià, la vida del qual va ser transmesa principalment per l´obra de Sant Atanasi. Per ell sabem que va abandonar els seus béns per a dur una existència d´ermità i que va fundar diverses comunitats monacals a Egipte. D´acord amb la llegenda de la seua vida, Sant Antoni va viure fins els 105 anys.

Avui se celebren a Pego dos misses previstes per a honorar Sant Antoni. Una ha estat celebrada a les 11 del matí. La següent se celebrarà a les 4 d´aquesta vesprada en l´ermita de Sant Antoni. Però això no és tot. Pego, com moltes altres poblacions realitza el porrat el cap de setmana després de la festivitat per poder beneir tots els animals del municipi, és per això que diumenge 21 de gener està prevista una missa a les 11 del matí en l´ermita del sant, on acudiran tots els carreters i tothom que hi vullga amb els seus animals perquè aquests siguen beneïts.

Així, enguany la celebració torna a realitzar-se al lloc habitual, perquè recordem que l´any passat per a commemorar els 25é aniversari del Club de Carreters el sant va anar en romeria des de l´ermita fins a la Sagrada Família on es va procedir a la missa i la benedicció dels animals. Enguany, tornant a la normalitat, tot se celebra a l´ermita de Sant Antoni on, com ja va sent tradicional, una vegada finalitzada la part eclesiàstica, es repartiran bunyols de carabassa cuinats per les mares i dones dels propis carreters.

380 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!