Revisió del Cadastre aprovada

Durant la sessió el portaveu popular, Eduardo Síscar, va ser expulsat per insultar i faltar al respecte a la màxima figura de l’ajuntament, l’alcalde. D’altra banda, el PP creu que aquesta pujada de l’IBI es deu a que es necessiten diners per a quadrar els pressupostos. L’equip de govern explica que l’objectiu d’aquesta revisió és actualitzar el cadastre que data de 1990, el que implica que els valors de les propietats pegolines estan obsolets. La revisió del cadastre, que sol portar aparellada un increment en els impostos municipals, és una d’eixes qüestions espinoses que sempre obrin ampolles, governe qui governe, es faça com es faça, perquè el que es posa damunt la taula d’un ajuntament són els diners dels contribuents, és a dir, del poble. El millor exemple que es té a la comarca de la Marina Alta és el cas de Xàbia. A Pego s’intuïa, fins i tot abans de començar, que el plenari extraordinari per a tractar l’aprovació de la revisió del cadastre sol•licitada en 2003 seria tens. És potser per això que l’alcalde, l’independent Carmelo Ortolà, el primer que va fer va ser recordar l’article 94 del ROF que regula l’ordre d’intervenció dels partits. Ahir van assistir al plenari tots els regidors i regidores.

La primera part de la sessió va transcórrer amb relativa normalitat, va ser quasi arribat el moment de la votació del primer punt de l’ordre del dia, quan, després d’unes al•lusions directes –per part de Carmelo Ortolà- al que pagaven alguns dels membres del PP per les seues propietats a alguns dels nous PAIs, el portaveu dels populars, Eduardo Síscar, no va poder aguantar-se més els nervis i va reaccionar d’una manera exagerada, faltant al respecte a l’alcalde i insultant-lo. Va ser en eixe moment en què el primer edil va decidir expulsar-lo del saló de plens. Una ordre que Síscar no va acatar amb rapidesa, sinó que es va resistir a abandonar el recinte. Alguns assistents també van proferir insults a la màxima figura municipal i van estar cridats a l’ordre si no volien seguir els passos de Síscar.

Tornant al plenari i a la qüestió que va produir aquesta situació, la revisió del cadastre, ens centrem en les diferents intervencions que van realitzar els portaveus de tots els grups presents a la corporació municipal. En primer lloc va intervenir el portaveu del Bloc, Joan Carles Cambrils, que va assenyalar que “la revisió del cadastre comporta una nova valoració d’allò rústic i urbà” que reflectirà un valor aproximat al del mercat, tot i que “més baix que ell”, indicava Cambrils; que alhora recordava que els increments en l’Impost de Béns Immobles s’han donat en tots els governs.

Aclaria el nacionalista que en 2008 s’aplicarà el mínim percentatge, parlant del 10%. Cambrils va explicar que els tipus de gravamen els distribuiran tots els anys “de manera convenient” una qüestió que se sabrà any a any. Cambrils espera que l’increment no siga massa elevat, tot i que confirma que els nous sectors, que estan fora del PGOU pagaran pel seu terreny un percentatge major, perquè els terrenys no reflectien el seu valor real actual, el que creu que no és just.

La portaveu del PSPV, Ana Aparisi, va explicar que el cadastre s’hauria d’haver revisat fa aproximadament 10 anys i recorda que en el plenari de 2003 es va aprovar per majoria absoluta, amb els vots a favor del PP, sol•licitar la revisió. Assegurava Aparisi que “anem a intentar que siga el menys gravós per a tots els pegolins”. Així mateix va repassar els moviments realitzats anteriorment per l’ajuntament de Pego al respecte recordant que “al 1996 ja es va fer una pujar, però es va fer una puja només del tipus, no es van atrevir a fer la revisió cadastral”. En el 2000 “es va pujar un 32’89% el rebut de la contribució”

Actualment el que s’està fent és revisar el valor, aclareix Aparisi, que creu que serà més positiu que negatiu “perquè anem a tenir valorades les nostres finques segons el que valen”, acabant en les desigualtats creades per l’obertura dels nous PAIs.

La portaveu del PP, Maite Ferrándiz, va passar la veu al seu company de partit Eduardo Síscar, que va expressar tenir “la sensació que estiguen demanant perdó”, referint-se particularment al Bloc i al PSOE. Així mateix, Síscar va afirmar que la revisió cadastral que presenta l’equip de govern “serà la major [pujada] de la història de Pego”. El PP rebutja, des d’una “perspectiva liberal”, que l’administració es beneficie dels diners dels ciutadans.

Des del PP s’assegura que tot i que la baixada de l’impost és fins al 0’92, els immobles acabaran pujant en 10 anys el 370% perquè el que s’incrementa és el preu del valor dels immobles “incomparable en cap pujada”. Síscar confirma que “el PP va estar d’acord en la revisió cadastral” però matisa que no estan d’acord en què la revisió cadastral supose una pujada del 370% per al ciutadà de Pego.

Per la seua banda, el regidor d’hisenda i també alcalde de Pego, l’independent Carmelo Ortolà, defineix els valors actuals del cadastre d’obsolets perquè són del 1990 i la situació que reflecteixen no és real. Així mateix qualifica d’“impopular” la mesura i insinua que no es va revisar el cadastre quan tocava, als 8 ó 10 de posar-se en vigor, perquè no interessava a l’equip de govern de torn.

Un altre motiu per a realitzar la revisió segons el regidor d’hisenda és igualar la justícia tributària que actualment no existeix a Pego. I refuta l’argument del PP que acusa l’ajuntament de realitzar l’ajustament per a quadrar el pressupost; Ortolà ho fa recordant que “l’any 2003, en el plenari de 27 de novembre, vostè (referint-se a Síscar) va alçar la mà perquè es fera esta revisió cadastral i aleshores no sabíem res dels pressupostos de 2008”.

En un segon torn de paraules el portaveu del Bloc, Joan Carles Cambrils, reflexiona que “on governa el PP pareix que no es paguen impostos” i apunta a què el portaveu popular “o s’ha contradit o menteix”, en referència a l’afirmació de Síscar sobre que els ciutadans hauran de pagar un 370%. “perquè –diu Cambrils- hui estem pagant del valor cadastral un 1’01% i ara hui anem a baixar-lo al 0’92%”. I garanteix que “en el 09 es pagarà menys de gravamen”, perquè intentaran ajustar els ingressos. De moment, segueix Cambrils, “ningú sap el que s’haurà de pagar en 2009, 2010, 2011”.

Aparisi per la seua banda apunta a què el PP “depenent de l’any que està governant o no està governant, depenent de qui és el soci de govern pensa una cosa o pensa una altra” i ho exemplifica amb dades reals: “al 96 aprovaren una puja del tipus quan estava en UV. En el 2000 el PP no va assistir al plenari per a fer la puja […] i en el 2003 si que vota a favor de fer la puja”.

En aquest segon torn de paraula el portaveu del PP passa a ser Fernando Gil, qui afirma “que la revisió cadastral és natural”. Però matisa que “els valors cadastral no s’ha d’actualitzar quan l’economia va a la baixa”. Denuncia que l’equip de govern no els ha passat la ponència de valors, perquè assegura que no la tenen, només un esborrany. Gil a més, va explicar que el valor del poble per a 2008 pujarà un 368%, un valor que fa referència al que s’haurà de pagar el poble i que representa un 17 i pico% més d’increment per a l’any que ve.

Ortolà, per la seua banda, va donar a conèixer que les cases que estan disseminades pel terme pagaran a través d’una altra via. “El plantejament en l’IBI de rústica, el dels horts de tarongers, va a baixar en aquesta aplicació”, informava el regidor d’hisenda. El que implicarà que “pràcticament el valor de les vivendes en el disseminat puge només un 8% i les altres al voltant d’un 11%.”

Aquest punt finalment és aprovat amb els 9 vots dels regidors i regidores de l’equip de govern i els 7 en contra del PP (recordem que és en aquest punt quan el portaveu del PP Eduardo Síscar va ser expulsat del plenari per la seua actitud).

La vàlua dels terrenys de natura urbana va ser el següent i últim punt tractat. En aquest cas les intervencions que es produeixen són més breus. El portaveu nacionalista, Joan Carles Cambrils, explica que la llei permet baixar el valor cadastral i van a fer-ho al màxim permès, el 0’60%.

La portaveu socialista, Ana Aparisi, explica que l’impost va a la baixa “perquè sinó quan férem una transmissió s’hauria de pagar un impost molt elevat”. Afirmant que “a partir d’ara tots els pegolins estaran en igualtat de condicions a l’hora de pagar.”

El portaveu del PP, Fernando Gil pregunta a l’equip de govern “per què es vol fer esta revisió en alevosia, nocturnitat i disfressa?” i ell mateix contesta que perquè “sinó ho aproven hui no està aprovat el dia 31 d’octubre de 2007 vostès l’any que ve es quedaran sense els 350.000 euros que desitges per a poder pagar”.

L’alcalde, Carmelo Ortolà, explicava que “està calculat perquè repercutisca el mínim possible” en els ciutadans i recorda que en el 1996 el plenari que van realitzar l’equip de govern d’aleshores per a pujar el tipus d’interès el van convocar extraordinari i urgent i aquest no està convocat amb urgència.

Aquest segon punt va ser aprovat per 9 vots a favor i 7 en contra.
586 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!