Resum informatiu anual (2ª part)

A dos dies d´acabar l´any 2006, és de justícia imitar a tanta i tanta gent, a tants programes de Ràdio i Televisió, de premsa, d´internet i fer una parada en el camí per tal de recordar algunes de les notícies més destacades que han esdevingut des de l´1 de gener de 2006 fins avui mateix. Així que remenant tots els Informatius que hem fet a l´ens públic Ràdio Pego durant el transcurs d´aquest any hem pogut rescatar de tot, però hem fet una selecció d´allò que creiem més significatiu. JULIOL

O4-07-06
Expulsat un guàrdia civil de Pego per cobrar 2.100 euros al mes a una britànica per una vigilància falsa. El Ministeri de Defensa expulsava a aquest agent perquè va convèncer la víctima de què tota la caserna del municipi vigilava les obres del seu xalet durant 12 hores en horari nocturn. El TS acaba de ratificar la sanció pel descrèdit que suposa per al Cos de Seguretat. El condemnat, que portava 22 anys de servei, va demanar empar al TC.

Sanitat precinta el centre d´especialitats de Dénia per clavills. Les consultes es desvien a La Pedrera. Arquitectes de la Conselleria inspeccionaven l´immoble del Carrer Campos, després que una altra inspecció detectara l´avanç d´una sèrie d´escletxes que havien aparegut a l´estructura de l´edifici fa un parell d´any per la construcció de l´aparcament del carrer la Via.

Les altes temperatures han provocat plaga de meduses a la costa mediterrània. Les temperatures es preveia que pujaren fins els 40 graus.


06-07-06
Art de Pego a la Marina Alta. “Nit, pa i peixos. Homenatge als encessers, pescadors de pesquera” de Mónica Gómez Candela s´inaugurava a Xàbia. Al Verger es podia contemplar l´obra “Art Facte” de Carles Galindo.

11-07-06
Pàgines web més a prop d´associacions, empresaris i pymes de Pego. Els programa Competic, ha estat creat per la Generalitat Valenciana amb l´objectiu d´assessorar, formar, ofertar subvencions i ajudar en la creació de pàgines web per a millorar així les infraestructures i evolucionar en els models de negoci, a més de fomentar l´ús de les noves tecnologies.

Al voltant de 300 persones se desplacen des de Pego a veure al Papa. Entre dissabte i diumenge 5 autobusos van eixir de pego rumb a València per a poder assistir a la missa pública que va oficiar el Papa Benet XVI a la ciutat de les arts i les ciències del cap i casal. Pegolins i peglines es varen afegir així a la multitud, que arribada de tot el món, va participar, d´una o d´altra manera en la V Trobada Mundial de les Famílies.

Primera gestació amb embrions congelats a la Marina Alta. Irema oferia, amb aquest èxit, més seguretat a les famílies que fan ús de la reproducció assistida per a poder ser pares. 29-09-06. Avanços en infertilitat a la comarca. L´Institut de Reproducció de la Marina Alta ha aconseguit el primer embaràs del programa de donació d´òvuls de la comarca. Aquest és un pas més que ve a sumar-se a les altres taxes d´embaràs obtingudes en cicles de Fecundació in Vitro i a unes taxes d´embaràs del 100% en cicles de transferència d´embrions congelats. 13-11-06. Irema realitza amb èxit el primer cas de Diagnòstic Genètic Preimplantacional de la Marina Alta. El passat mes d’octubre es va confirmar que el primer tractament de reproducció assistida utilitzant la tècnica de Diagnòstic Genètic Preimplantacional donava els seus fruits. Va ser després de confirmar-se el batec cardíac de l’embrió.

13-07-06
Les aigües polítiques de Pego baixen mogudes. Després del darrer plenari extraordinari on es va aprovar l´adjudicació de l´operació de crèdit per a dur endavant 10 inversions en les diferents regidories, va provocar una onada de reaccions. Un creuament de declaracions que es reflexava a les pàgines del rotatiu Levante d´Alacant. Dissabte passat les parts implicades donaven les seues opinions sobre la suposada crisi del tripartit, centrant-la, tant PSOE com Bloc en una sola persona, el popular Eduardo Síscar. Posteriorment, el president del PP local assegurava la seua voluntat de presentar una llista única de dretes a Pego. 18-07-06. Continuen les reaccions polítiques a Pego. L´alcalde del municipi, el popular Carmelo Ortolà, com a part al•ludida en les darreres manifestacions realitzades pel presdient del PP de Pego, Fernando Gil, contestava, a través d´un comunicat de premsa, a les diferents qüestions referides; la intenció d´aglutinar a tota la dreta del municipi, la postura oficial del PP de la localitat, la cantera de vots populars que resideixen en el independents, els diferents criteris al si del PP i també feia referència a la continuació del pacte de govern.

Huit nou fitxatges per a Pego C.F. Vicente Flor, Simó, Abel, Lluís Vázquez, Romero, Carrillo, Valero i Delgado són els nous titulars de l´equip roget reposa tot el seu equip, renovant només a 5 jugadors de la temporada passada. La mitjana d´edat és de 22-23 anys per a aconseguir un equip més enèrgic, amb una filosofia de la superació personal i d´equip al capdavant de cada partit. 13-11-06. Destitució de l´entrenador del Pego. La constant pèrdua de partits ha tingut com a conseqüència la decisió de la directiva de destituir Juan Carlos Eres. Tot i el treball d´aquest per tirar l´equip endavant, els resultats no han acompanyat i finalment s´ha optat pel camí més recte. Comença per tant un època de reflexió i adaptació del nou equip que necessita encaixar gols per a no descendir. 15-11-06. El nou entrenador del Pego treballarà per a situar el Pego en el centre de la taula. Intentar traure del lloc calent de la classificació als rogets és el repte amb el que es troba Nino Lema, el nou tècnic del Pego que ahir de vesprada va conèixer la plantilla i va poder observar per primera vegada els jugadors. 17-11-06 Nino Lema s’estrena al front del Pego. A entrenador nou, victòria segura. Esperem que aquesta frase popular es faça realitat el proper diumenge al camp de Cervantes, on els rogets juguen un complicat partit a les 5 de la vesprada contra l’Alzira. 11-12-06. El Pego fóra de perill. Dos victòries consecutives han donat un bon respir a l´equip roget, que se situa en el lloc 18é de la taula classificatòria amb 18 punts i per tant, ha eixit dels llocs de descens. En bàsquets els xics del sènior continuen invictes i líders. A més, repassarem la resta de partits del cap de setmana.

D´altra banda, el pegolí Alex Orihuel es fa amb el 28é Trofeu Santíssima Sang de Dénia, en la modalitat de bicicleta.

18-07-06
Terra de Retrobament impulsa la creació de la seua Fundació. El seu comissariat va proposar crear la Fundació Terra de Retrobament per tal de facilitar les relacions i la tasca burocràtica en la difusió dels valors patrimonials, culturals i econòmics de la Marina Alta.

20-07-06
Mobilitzacions a la comarca a favor de la Pau. Es denuncien les agressions de l´Estat Israelià al Líban.

28-07-06
Els ullals de Pego s´assequen. La sequera i l´augment del consum d´aigua afecten Pego. L´escassesa de pluges durant tants mesos seguits i la major demanda de vivendes, a més de la necessitat d´aigua per als camps s´uneixen per a fer baixar el nivell del pou d´aigua potable fins a 7 metres sota el nivell habitual.

Se suspèn el plenari per falta de quorum. Només 5 dels 17 regidors que té l´ajuntament de Pego van acudir al plenari ordinari del mes de juliol.
Passejades en barca per la Marjal. El recorregut transcorre pel riu Salinar i permet donar mitja volta a la Muntanyeta Verda. Ç

AGOST

03-08-06
La Clandestina clausura les VI Jornades d´Instruments populars de Dénia. El pegolí Josep Sendra és l´encarregat de coordinar, des de fa anys, la part més popular del Festival de Música al Castell de Dénia, que es dedica íntegrament a la dolçaina i al tabal, els instruments més representatius de la música valenciana popular.

08-08-06
Ràdio Pego subvencionada per fomentar l´ús del valencià. L´ens públic va sol•licitar mesos enrere l´ajuda per al foment de l´ús del valencià en les emissores locals de ràdio que ofereix l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. 1.530 euros ha estat concedits per la tasca de normalització lingüística que dia a dia es realitza des d´aquestes ones.

L´Institut de Pego amplia oferta educativa. Els alumnes de l´Enric Valor han pogut triat enguany el Grau Mitjà d´Informàtica, Administració i Gestió. La saturació d´espai a l´institut ha obligat el centre i la conselleria a recórrer a dues aules prefabricades per a poder incorporar l´oferta.

Oficina per a estrangers a l´Ajuntament de Pego. L´Associació de Ladies de Monte Pego inaugurava un nou servei que s´oferirà al consistori municipal. Es tracta d´una oficina per a estrangers que funcionarà el primer dilluns de cada mes d´11 del matí a 1 del migdia. Atendran en anglés i alemany al segon pis de l´ajuntament.

10-08-06
Un pas més per a la consecució del nou institut. La cessió dels terrenys municipals on s´ubicarà el futur institut a la Conselleria s´ha tancat satisfactòriament. L´Ajuntament rebia el projecte bàsic de l´Enric Valor, on es plantegen els trets generals del que serà la nova construcció.

Inversions de la Viuda. La Conselleri d´agricultura ha concedit una subvenció de 60.000 euros al grup la SAT de Bullentó de Pego. Els diners es destinen a la modernitazacio dels sistemes de reg i racionalització de l´ús dels recursos hídrics.

17-08-06
Augmenta l’ocupació turística a Pego i Les Valls. La zona és un destí d’ocupació principalment d’excursions que passen el dia visitant les localitats i gaudint de la gastronomia de la zona. Les previsions al mes d’agost també són optimistes.

24-08-06
L’incendi més perillós de l’estiu es queda a 100 metres de cases de l’Atzúvia. Quan l’alerta per risc d’incendis pareixia que no s’anava a activar més este estiu que ja toca a la seua fi, les flames van reaparèixer a la Marina Alta, concretament a l’Atzúvia, posant seriosament en perill diverses vivendes disseminades. El foc va tardar cinc hores a controlar-se i va arrasar huit hectàrees en la serra de la Milotxa.

Un obrer es queda paraplègic al caure d´una obra a Pego. L´accident laboral es va produir sobre les 18.30 de dimarts en un edifici situat en el nº 35 del c/ Santa Bàrbara, quan, per causes que no van ser precisades, l´obrer, de 56 anys i nacionalitat romanesa va caure des d´uns onze metres d´altura.


SETEMBRE

12-09-06
1126 xiquets inicien el curs escolar. La normalitat és la nota predominant d´aquesta primera setmana de classe, tot i la provisionalitat del Col•legi Carolina Sala. Aquest curs més d´un centenar d´alumnes han realitzat la seua primera matrícula.

S´amplia l´oferta sanitària a Pego amb l´obertura d´una nova farmàcia. Ubicada al Passeig Reina Sofia la quarta farmàcia de la localitat s´incorporà als torns de guàrdia a partir de gener de 2007, fins aleshores realitzarà l´horari comercial habitual.


18-09-06
Un veí de Pego passa 4 hores detingut perquè un estafador actua amb el seu nom. Sota la seua identitat pesava una orde policial de crida i cerca. L’afectat ja va tindre un judici per un deute que no va contraure ell. L’afectat coincideix en nom i cognoms amb la identitat d’un estafador de La Seu d’Urgell que busca la policia.

La Serra de l´Almirall carbonitzada. Més de 300 han estat finalment devorades per les flames a la Vall de Gallinera, L´Atzúvia i Vilallonga declarades per la Unió Europea Lloc d´Interés Comunitari. Les flames s´iniciaren dijous, 14 de setembre, a la nit i més de mig centenar de vivendes van haver de ser desallotjades al terme de Vilallonga. Els bombers i l’alcaldessa de La Vall de Gallinera apunten a la possible intencionalitat del foc.

Descobreixen un llenç del XIX en l’ermita de Sant Miquel. Més de 100 anys sense veure la llum, plegat sobre si mateix i amagat en el fals fons o teló que tapava l’altar de Sant Miquel quan la imatge de l’arcàngel no estava situat en ell. Així va aparèixer dimecres 13 de setembre un llenç del segle XIX, d’autor de moment anònim, quan es va procedir a desmuntar l’enlonat situat davant de l’altar.

20-09-06
Reparació de cinc carrers de Pego. Després de 20 anys de reclamacions per part dels veïns la Regidoria d´Obres i Serveis ha començat els treballs per a pavimentar i asfaltar els carrers Benigembla, Carolina Sala, Mar, Dénia i carrer Sant Carles. En breu s’arreglarà amb quitrà imprés els voltants de la Plaça del Mercat.

22-09-06
La Marjal cartografiada. Un treball que podrà permetre localitzar i identificar les parcel•les del parc natural, un tema pendent des del procés de l´IRYDA als anys 70. Durant la Junta Rectora de la Marjal Pego – Oliva, es va presentar, a més el projecte de desenvolupament d´un centre d´interpretació i recepció a la zona de Pego. L´augment en 400 fanecades de la zona de cultiu d´arrós. L´èxit de nidificació de la canastera a l´aiguamoll i la neteja del naixement del Bullent per la patrulla de manteniment del Parc.

25-09-06
Milers de pegolins acudeixen a la fira d’estocs. La reforma al Mercat Municipal, que crea un espai polivalent, va permetre celebrar en aquest recinte l´edició d´enguany de la fira d´estocs.. Anna Girbes Cabrer guanyava el viatge a París concedit per l’Associació de Comerciants.

150.000 euros per arreglar carrers a Pego. La conselleria de Territori atorga una nova ajuda a Pego per a acondicionar diferents carrers del municipi amb arbres i zones verdes que milloren la qualitat de vida dels ciutadans.

27-09-06
Tastos sobre el terreny del futur institut Enric Valor. Dilluns de matí i durant dos dies més s´han realitzat tastos geològics en els terrenys de l´actual camp de futbol del Clot on s´ubicarà el futur nou institut de Pego. Aquestes proves permetran saber les característiques del subsòl i marcaran la forma definitiva de les instal•lacions. L´Ajuntament espera que en pocs mesos comence a edificar-se el complex educatiu.

Abocament il•legal d´aigües fecals a la Sèquia de Cotes. El resultat de les anàlisi encarregades per la Regidoria de Medi Ambient ha desvelat que les aigües estan contaminades per desfets orgànics. Actualment s´està duent a terme l´estudi per a determinar el focus d´infecció.


OCTUBRE

02-10-06
La cuina autòctona eix integrador de cultures diverses. Dissabte es va clausurar el taller de cuina autòctona per a immigrants que ha impulsat la regidoria de serveis socials i immigració. Els secrets de la cuina pegolina més cassola han servit per a donar un pas endavant en el procés d´integració de la comunitat immigrant a Pego.

Mandales plens de creativitat. L´associació d´amics de la marina alta d´ajuda als malalts mentals, més coneguda com Amadem inauguraven una exposició de mandales que es podrà apreciar fins el 20 d´octubre a la casa de cultura. Un toc d´atenció per a les persones que pateixen una malaltia mental que lluiten, dia a dia, per a aconseguir un espai dins la societat.

04-10-06
L’Ajuntament reivindica que es reflexe la realitat de les travessies de Pego. La proposta està motivada per la nova situació del trànsit a la localitat. A la Direcció Territorial de Carreteres d´Alacant està com a travessia principal de pas cap a l´Atzúvia aquella que travessava per l´interior del poble. L´ajuntament demana que es reflexe la realitat actual i és que la travessia utilitzada per camions i cotxes és, principalment, la que té com a eix principal l´Avinguda Joan Carles I, Rei.

La lliga de futbol sala creix. Dos nous equips s´han incorporat aquesta temporada 2006/07 a la lliga de futbol sala el que imprimirà a la competició més qualitat i competitivitat.

11-10-06
L´alta de la veda uneix un any més els caçadors. Al voltant de 400 caçadors tornaven a compartir menjars, xarrades, atalaies per la marjal per a intentar caçar ànecs en un primer cap de setmana de permís caçador. El primer cap de setmana es comparteix la caça de l`ànec, després cadascú s´especialitza i es divideixen entre la perdiu, el conill i l`ànec.

9 d´octubre a ritme de dolçaina i balls típics. Diverses centenars de persones assistiren el passat dilluns als actes programats des de l´Ajuntament per a commemorar el dia dels valencians i valencianes. La Clandestina, els Dansaires d´Uxola i la piscina coberta van ser els protagonistes de la jornada.

La finca del Rosario zona humida. El Tribunal Superior de Justícia desestimava el recurs interposat pels propietaris de les mercantils Explotacions Agràries Pego Fruites SL i altres perquè la «Finca el Racó del Rosario» quedara exclosa del catàleg de zones Humides de la Comunitat Valenciana. El samaruc serà reintroduït a la Marjal Pego- Oliva el proper dimarts, 17 d´octubre. 20-10-06. Les extraccions d´aigua del Rosario danyen la Marjal. El Consell afirma no tenir recursos per a comprar la finca i així poder frenar els danys ambientals que produeixen les extraccions massives d´aigua.


Sopar benèfic a favor dels xiquets i xiquetes malalts de càncer. L´Associació de Ladies de Monte Pego organitzava “La Festa de la Verdura” amb una finalitat benèfica. Els diners recaptats estaven destinats als xiquets i xiquetes que estan ingressats per càncer a l´Hospital General de València. A més, una part dels beneficis també aniria a parar a l´Institut Oncològic del cap-i-casal.

13-10-06
Recuperant la memòria històrica. Un grup de pegolins i pegolines organitzaren diversos actes en homenatge a la II República. L´acte més emotiu, institucional i solemne va transcórrer al Cementeri Municipal, on es va descobrir una placa en honor dels morts per la llibertat durant la guerra civil.

18-10-06
La vacuna de la grip en marxa. Els mesos d´octubre i novembre són els mesos elegits per la Conselleria de Sanitat, un any més, per a llançar la campanya de vacunació contra la grip abans que el fred i els contrastos de temperatura accentuats de l´hivern s´imposen. Les estadístiques esperen vacunar al voltant de 3000 persones a Pego i les Valls.

Els franciscans inauguren un edifici multidisplinar. Aquesta obra substitueix l´edifici dedicat a les cotxeres que va ser demolit per Carlos Pascual per a obrir un vial. La pèrdua no va ser mai compensada per l´anterior equip de govern. No obstant, fa un any, l´Ajuntament de Pego va firmar un conveni per a subvencionar la meitat del projecte de reposició de la construcció amb la quantitat de 36.000 euros.

20-10-06
III Festival Terra de Retrobament. L´acte més destacat d´avui és la presentació de la Fundació que porta el mateix nom del programa d´intercanvi.A Xaló va tenir lloc l´acte d´adhesió a la Carta de Pego de 5 ajuntaments de les illes i 3 de la Marina.

Adéu definitiu a Melchor Seguí. El diumenge 22 d´octubre el rector de la Parròquia Nostra Senyora de l´Assumpció prenia possessió del seu nou destí a la parròquia d´Ontinyent. El passat 8 d´octubre, després de 8 anys al front de l´Assumpció Melchor Seguí es va acomiadar dels seus feligresos públicament amb una emotiva eucaristia. José Daniel Garcia Megías serà el seu successor al front de l´Esglèsia.

23-10-06
Problemes tècnics paralitzen l´ús de la piscina coberta. Un problema en un dels motors que calfen l´aigua de la piscina coberta va fer que es tancara per uns dies la nova instal•lació esportiva. L´aparell de substitució tampoc funcionava el que va provocat el conseqüent refredament de l´aigua. 25-10-06. La piscina coberta torna a funcionar amb normalitat. Dimarts de matí tots els usuaris i les usuàries de la piscina coberta han pogut gaudir de nou de les instal•lacions, que durant dos dies van haver de paralitzar l´activitat per problemes tècnics. 15-11-06. UT C.S.-Caps empresa adjudicatària per a gestionar la piscina coberta.Elvira Cambrils guanya el premi literari “Ciutat de Xàtiva”. «Mira’m, amor», la novel•la de la novell autora de Pego va estar la guardonada enguany. 11 històries que giren al voltant de l´amor entés com a coneixement, bellesa o compassió. L´escriptora ha assegurat que les oïents del seu programa radiofònic que realitzava a Ràdio Pego “Estirant el fil” l´han encoratjat a continuar endavant amb la novel•la premiada.

27-10-06
L´anterior equip de govern condemnat a pagar més 6 milions, de les antigues pessetes, per sous indeguts. La sentència en ferm del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat de València ha condemnat l´anterior equip de govern de l´Ajuntament de Pego, dirigit per Carlos Pascual a “tornar a l´Hisenda Municipal les quantitats percebudes en concepte d´indemnització per raó d´assistència a plenaris i comissions que exedisquen del límit de 150 euros mensuals, des del tres de juliol de 1999” fins al 31 de desembre del mateix any.

30-10-06
Al voltant d´un centenar de persones acudeixen al sopar literari de Cabal. El Grup de dones Cabal, en la seua tercera edició del sopar literari, aquest any presentant a Rafa Gomar, va congregar al voltant d´un centenar de comensals que van descobrir a aquest escriptor natural de Gandia que ha cultivat poesia i prosa. Elvira Cambrils va estar la persona encarregada d´introduir les persones presents en l´obra de l´escriptor. La cita va acabar amb la música en viu de “La Sonora del Maurà”.

NOVEMBRE

03-11-06
Per fi plou!! Després de mesos interminables de sol i temperatures altes, sembla ser que la tardor, per fi, ha arribat a Pego, a la Marina Alta i al País Valencià. Des d´ahir per la vesprada un mantell cobreix les muntanyes que envolten el municipi i una fina capa de pluja no deixa de mullar la terra assedegada. Fins a les 8.30 d´aquest matí s´han registrat 37 litres per metre quadrat d´aigua de pluja. Les previsions indiquen que la baixada de les temperatures i la pluja continuaran amb nosaltres durant el cap de setmana. 06-11-06. La pluja deixa 77 litres/m2 a Pego. L’aigua caiguda al llarg de tot el cap de setmana a Pego i la Marina Alta ha estat molt beneficiosa pel camp ja que a més de la sequera de la terra, la pluja ha servit per a netejar les plantes. No obstant fa falta més aigua per a recarregar els aqüífers.


II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”. Des de hui i fins el diumenge Pego i Les Valls reviuran la història. Conferències sobre “El Pavorde Sala”, sobre la Guerra Civil, sobre un imà del Segle XI i l´origen del topònim, sobre els moriscos i les necròpolis islàmiques, els senyorius medievals, els molins de vent de la comarca o sobre com fer microhistòria, o conèixer els pioners de la fotografia a Pego. Descobrir algunes de les frases fetes més enginyoses i curioses de Pego. I per a completar el cap de setmana, exposicions i la presentació del llibre de Teresa Ballester “La Segona República a Pego (1931-1939) Un poble enfrontat”. Tot, de la mà dels millors experts en les distintes matèries. 06-11-06 Èxit de públic en les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”. El nombre d´inscrits i el prestigi de tots els ponents avalen, per segon any, la solvència i qualitat d´aquestes jornades d´història. Les conferències sobre la Guerra Civil i la presentació del llibre “La segona república a Pego” desperten el major interès entre el públic pegolí.


Benvinguda al nou rector de l´Assumpció. El diumenge 5 de novembre, José Daniel García Mejías inaugurava el seu ministeri pastoral amb la visita a la Capella de l´Ecce-Homo, i una gran eucaristia a la Parròquia de Nostra Senyora de l´Assumpció, entre d´altres actes que li donaran la benvinguda.

08-11-06
Via de pas oberta per a la variant d´Ondara i El Verger. El 7 de novembre es va inaugurar la nova ronda que permetrà als, aproximadament, 16.000 vehicles diaris que passen per El Verger i Ondara circular amb major fluidesa. Amb aquest fet, a més, la ciutadania dels dos municipis veu complida una reivindicació amb 20 anys a l´esquena. Els més de 8 quilòmetres de variant han costat 30 milions d’euros i s’ha executat en dos anys i mig.

Canaris pegolins campions autonòmics. 1r i 3r premi en categoria individual i 2a posició per equips són els resultats que han obtingut els canaris de Joan Pons en el V Campionat Autonòmic d´Ocells. El proper repte per a aquests canaris, el Campionat Nacional que se celebrarà a Segòvia. Repte que van superar de bon tros ja que van quedar en 1ª, 2ª i 3ª posició del Campionat Nacional en la categoria de postures amb l´ós japonés.

Presentem “Un pessic de llengua”. S´encetava, dins la programació de Ràdio Pego, un espai de durada breu dedicat a ampliar els coneixements que totes i tots tenim de valencià. Així, a partir de 8 de novembre, dimecres i divendres després de l´Informatiu l´audiència d´aquesta casa pot gaudir d´ “un pessic de llengua”.

10-11-06
El president de la Diputació d´inauguració a Pego. Ripoll deixa via lliure a possibles pactes amb l´independent Carlos Pascual, sempre que aquest o altres, compartisquen el projecte del partit. Durant l´acte d´inauguració de la remodelació de 5 carrers cèntrics de Pego, es va poder percebre la tensió entre les dos vessants al si del Partit Popular local. El projecte ha costat al voltant de 344.000 euros i ha estat subvencionat al 50% per l´Ajuntament de Pego i per la Diputació Provincial.

13-11-06
La Conselleria d´Educació emet un informe favorable al Pego Golf. Fins aleshores el projecte del futur camp de golf de la localitat arreplega 7 informes favorables per a la seua construcció. Dos han estat negatius i encara falten 3 per a saber el futur del Pego Golf. Un futur que està, en última instància, en mans de la Conselleria de Territori i Habitatge.

15-11-06
Dos empreses de Pego seleccionades per a un programa de la conselleria. Plymag y TAEMPAL han estat triades des de l’agència local del Creama de Pego per a participar en el programa TECAP de l’IMPIVA.

Premis escolars per a evitar entropessades. Els alumnes de 2n i 3r cicle de primària participaren en les activitats programades per sensibilitzar els estudiants sobre la problemàtica de les barreres físiques i sensorials, experimentant la discapacitat i l´autonomia, de forma individualitzada. Així mateix, els alumnes participaren en els premis escolars de les jornades a través de dos modalitats, una plàstica i l´altra literària, aportant idees sobre el tema de la convocatòria, enguany com evitar entropessades.

Els estudiants es mobilitzen en contra de la futura llei europea universitària. Dijous, 16 de novembre, hi ha programada una jornada de lluita europea per a reivindicar una universitat pública, popular, orientada cap a les necessitats de l´estudiantat, sense classes socials i sense empreses privades al seu si. Pedreguer, demà a les 10 del matí, es plenarà d´estudiants reclamant els seus drets.

17-11-06
S´acorda per escrit la protecció de les muntanyes de Pego. El tripartit ha decidit impulsar, durant aquesta fase de la legislatura, un acord amb validesa burocràtica, perquè fins ara era verbal, per a protegir les muntanyes que encara queden verges a la localitat. Aquest acord necessitaria de majoria absoluta al plenari per a prosperar.

20-11-06
L´INSS més a prop dels usuaris de serveis socials de la Mancomunitat. Se signava un conveni de cooperació entre l´institut Nacional de la Seguretat Social i la Mancomunitat de Pego, l´Atzúvia i les Valls, per a simplificar els tràmits administratius que realitzen els usuaris de serveis socials, facilitant-los la tasca, ja que a partir d´ara no caldrà que es desplacen fins a Dénia.

Cambrils i Aparici candidats pel Bloc i el PSOE a les properes eleccions. El cap de setmana dos dels partits que governen en coalició a l´Ajuntament de Pego, PSOE i Bloc, han realitzat l´elecció de les persones que encapçalaran la campanya política de cara als propers comicis de 2007. Anna Aparici i Joan Carles Cambrils, amb el recolzament de la majoria dels seus partits, opten a partir d´ara, a ocupar l´alcaldia del consistori.

22-11-06
El Consell Agrari dóna el seu vist-i-plau a l´ordenança del medi rural. Els membres presents al Consell Agrari van aprovar per unanimitat que es tire endavant l´Ordenança Municipal del Medi Rural per tal de regular els usos i costums que dins l´àmbit rural es venen practicant al terme de Pego, per tal d´adecuar-los al marc social actual.


24-11-06
Ni la protecció de les muntanyes ni la subsanació de deficiències de parcel•la mínima s´aproven al plenari extraordinari.

L´Agrupació musical de Pego a Bandàlia. Aquest diumenge a les 10.30 del matí el programa de Punt Dos “Bandàlia” tindrà com a principal protagonista l´Agrupació Musical de Pego. Durant l´emissió l´audiència podrà conèixer a fons la trajectòria de la banda, els músics, l´escola i els èxits que va aconseguint.

27-11-06
Paula Portes Hernández Fallera Major de Pego 2007. Divendres, 24 de novembre, a la nit van començar oficialment els actes fallers de 2007 amb l´elecció de la fallera que representarà a Pego dins i fora de la localitat durant les Falles de l´any vivent. Enguany la sort va recaure en Paula Portes, de la Falla Plaça i Natzaret. Sali Ceresola, de la Falla La Font i Eva Inés Andrades, de la Falla Convent formaran part de la seu Cort d´Honor.

Rebuig a la violència cap a les dones. Dissabte, 25 de novembre, de vesprada, la Plaça de l´Ajuntament va acollir la presència de gent, homes i dones, que volia mostrar, públicament, la seua repulsa per la violència que s´exerceix sobre moltes dones, arribant, fins i tot a matar-les. D´una banda, el grup de dones Cabal van fer lectura del seu manifest i de dues poesies representatives, d´altra el tripartit va col•laborar amb un manifest propi demanant trencar el silenci dels homes.

29-11-06
Crisi manifesta al sector citrícola. El ritme de collita de la Cooperativa Agrícola de Pego està sent més ràpid que el de l´any passat. No obstant, els preus no segueixen eixa progressió, de fet, enguany estan arribant a unes cotes insostenibles, per la seua baixada. Els sindicats agrícoles estan intentant mobilitzar el sector per fer-se sentir i reivindicar un canvi en la regulació actual.

Investigació a fons de la mort de Fra Pascual Nadal Oltra. Nascut a Pego el 1884 aquest fransiscà va fundar a La Xina una leproseria i allí mateix, exercit de missioner va ser interrogat pel mateix Mao Tse Tung i posteriorment decapitat. Actualment s´està duent a terme una investigació a fons sobre la seua mort per tal de trobar documents escrits que recolzen els testimonis orals per tal d´impulsar la seua canonització.

DESEMBRE

01-12-06
Plenari multitudinari. El més destacat del plenari ordinari que va tenir lloc anit a l´Ajuntament de Pego va estar l´afluència massiva de públic assistent. Ahir s´aprovaren els preus de la piscina coberta, la modificació de l´ordenança de la taxa de llicència d´obertura d´activitats, la taxa de la recollida d´escombraires, de la taxa del cementiri municipal. A més es va aprovar la concessió per a la ubicació de dos quioscos, un al passeig del Clot i l´altre al d´Atzaneta o Verdales. També es va aprovar la modificació de l´horari de celebració dels plenaris ordinaris a la 1 del migdia.

Tríptics per a descobrir el patrimoni religiós i natural de Pego. Anit es presentaven tres futllets d´informació turística que la Regidoria de Turisme junt a la Tourist Info han editat sobre la Parròquia de Nostra Senyora de l´Assumpció, la Capella del Santíssim l´Ecce-Homo i la Marjal de Pego-Oliva. 2000 exemplars en valencià, castellà i anglès que descobriran la importància del patrimoni pegolí.

04-12-06
Els agricultors temen una caiguda del 25% en el preu dels cítrics. Coopego proposa fixar un mínim de mercat per a atenuar les negatives perspectives econòmiques de la campanya d’arreplega. A final del 2007, la cooperativa pegolina haurà arreplegat el 70% de la collita, encara que els preus són pitjors que els de l’any pasta. Pego recolzarà una vaga general del sector en cas de produir-se. 11-12-06. El comerç citrícola és compromet a fixar un preu mínim davant de la distribució. L’acord aconseguit la setmana passada obri la porta a desconvocar la vaga general i fixa el preu mínim del quilo de taronges en 0,40 cèntims i el de clementines en 0,55 cèntims. Ara falta que la distribució s’afegisca a l’acord, que ha estat assumit amb cautela pel col•lectiu agrari. 13-12-06. La vaga citrícola ajornada. Les organitzacions agràries han decidit aturar la vaga prevista per al 14 i 15 de desembre i comprovar l´efecte de l´acord de preus mínims al que han arribat les cooperatives i el comerç privat. Uns preus, però, que no satisfan els productors, tot i que es considera que és un començament acceptable.Hortasana, 1r premi nous empresaris. La Cooperativa Hortasana, fundada per tres socis de la Marina Alta, un d´ells de Pego, va rebre dissabte de vesprada el 1r premi del 1r concurs nous empresaris de Pedreguer 2006. Un guardó amb l´objectiu d´estimular el recolzament de noves empreses a la localitat. Amb menys d´un any d´existència Hortasana es troba en un moment de consolidació i ajustament al mercat de Dénia.

La 3ª Fira de Nadal al Mercat Municipal. Els dies 9 i 10 de desembre es va celebrar la tercera edició de la Fira de Nadal a Pego amb la novetat que enguany s´ubicarà al recinte del Mercat Municipal aprofitant la remodelació de l´espai, que ha permès que aquest romanga diàfan. 21 comerços participen en aquesta nova edició. 11-12-06. Èxit de la tercera fira de comerç. Satisfacció entre els organitzadors de l’event i els locals que han exposat els productes per la quantitat de públic que ha assistit al Mercat Municipal.

11-12-06
Un estudi analitza com afecta el nivell hídric a la nidificació de la Marjal. Des de 2002 el biòleg alacantí Álvaro Ortiz estudia el fumarell cariblanc centrant-se en les condicions d´inundabilitat idònies per a la nidificació de l´espècie al Parc Natural, a més de la gestió dels nivells d´aigua d´acord amb aquestes directrius. En la zona de les llacunes més profundes, l’aigua ha de mantenir-se a uns 60 centímetres. En la zona est de la Marjal, es recomana fer parcel•les d’entre 100 i 400 metres quadrats per a deixar zones clares per a afavorir la nidificació.

15-12-06
Pego inicia el procés de l´agenda Local 21. El projecte, acordat pel tripartit compta amb una subvenció de la Diputació d´Alacant de 12.000 euros i en la seua primera fase una empresa d´Alacant serà l´encarregada de recollir informació econòmica, social, cultural i mediambiental del poble.

Vicenta Pérez inaugura “Solana”. La pintora pegolina presentava a les 7 de la vesprada al Museu d´Art de Pego la seua darrera col•lecció d´arbres i paisatges abstractes. Una mostra que agrupa al voltant de 16 obres que transmeten sensacions contradictòries però complementàries que van des de la dolçor fins a la intensitat. Els quadres estaran exposats fins el 6 de gener de 2007. 18-12-06. Èxit de públic en la inauguració de Solana.


Tomàs Llopis presenta “Sospirs de Babel”. El mestre de cerimònies i moderador de l´acte, Salvador Bolufer va destacar l´emprempta que deixa el professor Tomàs Llopis en els seus alumnes, a l´hora que donava bon compte de la faceta de recitador del mateix autor. Teresa Pascual com a professional de la poesia situava l´obra amb les paraules justes. Enric Ferrer desvelava part del procés d´enteniment entre dibuixos i poemes.


El Grup Scout de Pego se solidaritza amb Oaxaca. La campanya de Nadal que cada any el Grup Scout realitza per aquestes dates enguany té com a objectiu solidari recaptar fons per a ajudar als ciutadans i ciutadanes de l´estat mexicà d´Oaxaca, immers des de fa, aproximadament, dos mesos en una guerra civil, el que ha provocat la fugida de part de la població i la falta d´aliments. La primera activitat de la campanya és la conferència que tindrà lloc dissabte a les 6 de la vesprada a la Casa de Cultura. Tres mexicans explicaran de primera mà la situació actual d´Oaxaca.

20-12-06
La tardor s’acomiada amb Neu. Esta matinada ha començat a nevar en les tres valls de la Marina Alta i al Comtat. Les autoritats d’estes poblacions fan una crida als seus veïns per a que tornen el mes prompte a casa ja que a la vesprada les carreteres podrien estar tallades. Les temperatures han baixat considerablement i la inestabilitat continuarà a la comarca fins el diumenge. Fina a les 9 del matí s’havien replegat a Pego al voltant de 42 litres.

La gastronomia més nadalenca, botiga a botiga. Pescateries, carnisseries, fruiteries, pastisseries de gom a gom. Totes les botigues d´alimentació de Pego treballen al 100% perquè cada casa puga servir la nit i el dia de Nadal la millor gastronomia. El marisc, el putxero, la pinya i els pastissets de Nadal són el més típic d´aquestes dates.

Tres reis mags per al Betlem de Pego. El pessebre gegant amb què compta Pego per a commemorar el naixement de Jesús, a partir d´enguany estarà visitat per Melxor, Gaspar i Baltasar, els tres reis d´orient que deixaran els seus presents d´or, encens i mirra als peus del Jesús. Tots tres van muntats a camell i són de tamany natural. Han estat dissenyats per l´artista faller pegolí Miquel Toledo.

22-12-06
El Pare Noel visita les Falles de Pego. Des de les 4 de la vesprada de dissabte, 23 de desembre, l´home de la barba blanca i vestit roig estarà a disposició dels xiquets i xiquetes de Pego. Convocat per les tres falles de la localitat, el Pare Noel agafarà les cartes dels més menuts, en carro al principi de la vesprada, assegut cap al final d´aquesta.


La Clandestina amenitza l´entrada del Nadal. Enguany la Colla de dolçaines i percussió pegolina avança el concert de Reis i ofereix, el dissabte 23 de desembre, a les 10 de la nit, el seu Concert de Nadal. La majoria de les peces que interpretaran són noves. Estaran dirigits per Joan Bou, nou director de La Clandestina.

Nadales populars cantades a 4 veus per l´Orfeó de Pego. El 25 de desembre, el dia de Nadal, per a arrodonir la jornada, l´Orfeó de Pego oferirà el seu tradicional concert de Nadal a les 10 de la nit a l´Esglèsia Nostra Senyora de l´Assumpció. Nadales valencianes, alemanyes o sudamericanes de caire popular, composen el repertori de l´Orfeó.

I Trofeu de Nadal del Club de Bàsquet Pego. Abans d´anar-se´n de vacances de nadal els prebenjamins, benjamins, alevins i infantils tindran una jornada d´excepció, perquè el dissabte s´enfrontaran a les mateixes categories del Pamesa València. De 9.30 a 1.30 del matí el Pavelló Ausiàs March serà una festa del bàsquet.

27-12-06
Retard en la preparació dels pressupostos 2007. La cita electoral de l´any que és el cronòmetre de molts assumptes polítics i institucionals. Un afectat directe han estat els pressupostos de 2007 que es troben encara en una fase de converses, tot i que haurien d´estar ja enllestits i a punt per a ser aprovats. Es calcula un ingrés d´entre 11 i 12 milions d´euros. Les despeses tenen com a objectius reduir el deute amb la banca, actualitzar els sous dels funcionaris municipals, completar les inversions que actualment estan en funcionament. S´espera que s´aprove a finals de gener.

Les tastes arqueològiques del carrer Vallet apunt de començar. Dimecres era el dia previst per començar les tasques de recerca arqueològica al carrer Vallet, enclavat en el recinte emmurallat de l´antiga vila de Pego. Després de les festes de nadal i passats reis les properes places que s´intervindran seran la de l´Ecce- Homo i la de l´Ajuntament, on es poden trobar importants restes arqueològiques.

Publicada la contractació de les condicions de lloguer del quiosc del Clot. Fins el dia 5 de gener es poden presentar a l´Ajuntament de Pego els projectes d´explotació relatius al futur quiosc que s´ubicarà al Passeig del Clot. L´adjudicació inicial és de 7 anys prorrogables a 10. El preu d´eixida de manteniment del quiosc és de 5.000 euros. En el concurs d´adjudicació es valorarà el currículum, el model d´explotació, els serveis que ofereisca, entre d´altres.

Inspecció ciutadana a Penya Roja. «Vine a veure la destrossa de prop». Així és com el Col•lectiu en Defensa del Territori de Pego i Arrels conviden tots els ciutadans a visitar els inicis de la construcció de la urbanització de Penya Roja el pròxim dissabte dia 30 de desembre. Una convocatòria que busca que els veïns de la comarca isquen de la indiferència davant de l’avanç imparable de les macrourbanitzacions en les muntanyes. Denuncien els agressius desmuntes i la falta de recursos enfront de més de 1500 noves cases
622 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!