RESUM DE 2011

Ràdio Pego acabava i començava l’any fent repàs pel que ha estat el 2011. Un any marcat per les eleccions locals, autonòmiques i generals. Un any en què la crisi s’ha fet notar en moltes coses, però que encara ha fet somriure molts dies. Un any en què la pluja ha fet acte de presència en dates que no tocava i moltes altres qüestions que podem recordant repassant aquesta notícia.
GENER 2011
Al mes de gener passaren, entre d’altres que, quasi dos anys i mig després de l’anunci del Pla Confiança, començaven a Pego les obres d’un dels cinc projectes inclosos en aquest Pla d’Inversió Productiva. Les obres d’ampliació del complex esportiu La Trilladora. 2011 ha estat un mes d’eleccions i a gener es presentava el candidat a l’alcaldia pel PSPV de Pego. A gener, un jove pegolí intentava aconseguir la fama millorant el seu ball a l’acadèmia televisa. Del 18 al 23 de gener de 2011 Pego tots els atractius de Pego i Les Valls tornaven a estar presents a Fitur.

El més negatiu ocorria a mitjans de gener, quan pels afores de Pego apareixien pintades en contra de l’equip de govern, encara format per Ciutadans de Pego, PSPV i BLOC.

Continuem al gener. Aqueix mes s’incorporava a la Policia Local de Pego el nou Inspector, en Juan Francisco Perelló, fins ara en excedència i exercint com a enginyer que és la seua primera professió. La Fallera Major de 2011, Ester Bertó i Sanchis, animava al poble a eixir al carrer durant les properes Falles. A través dels paisatges pictòrics coneixíem el ‘hobby’ de Maria Pérez Femenia. Ens colàvem a l’aula del tabac per descobrir alguns dels principals components de les cigarretes. Revivíem el mig any de moros i cristians. A més, els carreters de Pego celebraven Sant Antoni en la tradicional romeria.

Una de les notícies tristes era l’adéu inesperat del president del Club de Caça de Pego, Ximo Rocher. El consell agrari de Pego donava el vist-i-plau a la guia de control de la mercaderia agrícola. Al gener la Mancomunitat de Serveis Socials realitzava un taller informatiu sobre la violència de gènere. Maria Candela, responsable de la secretaria d’Igualtat de CCOO de Les Marines i l’Alacantí, va recordar que la violència de gènere no és una cosa nova. Al gener el Centre Excursionista de Pego celebrava el dia de l’arbre a la Figuereta amb la novetat que ara el que fan es netejar tots els pins plantats de més. A més, planten algunes espècies autòctones.

A finals de gener la secretària autonòmica d’esports visitava les obres del recinte multiesportiu de la Trilladora. Niurka Montalvo manifestava la importància de dotar d’infrastructures esportives els pobles. De la mà de Ferran Ferrando coneixíem de l’èxit de la I Mitja Marató de Pego. Acabem recordant que Pego obri l’any 2011 creant ocupació. Al mes de gener trencava la tònica negativa de la Marina Alta i creava 12 llocs de feina, situant-se la llista de desocupació en 784 persones.


FEBRER 2011
Una jove periodista pegolina, Maria Josep Siscar Banyuls, era guardonada amb el premi europeu a l’Excel•lència Periodística pel seu reportatge en la web Periodismo Humano, ‘El delito de ser mujer, pobre y estar embarazada’. El jurat triava el reportatge de la jove periodista pegolina perquè va entendre que havia estat el reportatge que més “ha contribuït a la comprensió del vincle entre la salut i els Objectius de Desenvolupament del Mil•leni, així com de la salut sexual i reproductiva i l’eradicació de la pobresa’. També al febrer el Bloc-Coalició Compromís de Pego eixia al Mercat per a recollir signatures per a la Iniciativa Legislativa Popular a favor de les escoletes públiques gratuïtes de 0 a 3 anys. Un mes després de l’aplicació de la Llei de Prevenció del Tabaquisme continuava el debat sobre els beneficis o les pèrdues que provocava. Des de l’Associació d’Hostalers de Pego, la seua presidenta, Rosi Heredia, asseguraven que sí que afecta els seus negocis. El 3 de febrer es vivia el primer control de mercadies agrícoles a Pego per part de la Policia Autonòmica.

El 5 de febrer de 2011 va ser un dia molt especial per a aquesta casa. Ens detenim uns minuts més per a recordar que aquell dia Ràdio Pego inaugurava oficialment les seues noves instal•lacions. Aqueix dia l’emissora va bollir d’activitat. Centenars de persones van passar per la Plaça del Mercat, nº13 aqueix dissabte 5 de febrer a conèixer els nous estudis de l’emissora municipal. A més, pràcticament tots els grups de la localitat es van poder escoltar durant les 10 hores de programació especial, creada i concebuda per a difondre’ls i acollir les visites que aqueix mateix dia van saludar en directe a la nostra audiència. L’aleshores regidora de Mitjans de Comunicació, Marian Tamarit, va destacar que Ràdio Pego és la ràdio de tots i de totes, una realitat que es va viure dissabte.

Després d’un dia molt intens amb més de 10 hores d’emissió ininterrompuda els treballadors i les treballadores de Ràdio Pego, feien una emotiva valoració confirmant la gran resposta de la gent a col•laborar en un dia tan especial per l’emissora municipal.

Durant el mes de febrer de 2011 coneixíem que l’Agència Valenciana de Turisme declarava la festa de Moros i Cristians de Pego com a festa d’Interès Turístic Provincial. Durant aqueix mes també s’inaugurava, per part de la cap d’àrea d’Immigració de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, Maria Jesús Mateo, l’agència AMICS a Pego. Un punt de mediació per a la integració i la convivència social que, a la comarca de la Marina Alta, només està a Pego i a Dénia. Recordem que 2011 ha estat un any electoral. Al febrer, durant un dels ‘Taula Oberta’ de Ràdio Pego, Carmelo Ortolà anunciava que es tornaria a presentar-se a l’alcaldia del municipi per Ciutadans de Pego.

A febrer l’Ajuntament de Pego assumia la gestió directa de la Piscina Coberta. Després del resultat negatiu de l’estudi de viabilitat que va demanar la regidoria d’Esports per a saber si es podia treure a concurs la gestió de la instal•lació esportiva. L’Oficina de Turisme participava en la iniciativa ‘Sigues turista a la teua ciutat: turisme som tots, tot és turisme’. Al febrer Creama organitzava un Curs d’Agricultura Ecològica en Horta i Fruiters que desborda les seues previsions. Al febrer els pegolins i les pegolines deixaven de rebre l’emissió de TV3 després de 28 anys de funcionament a terres valencianes a causa de les denúncies del Consell a Acció Cultural del País Valencià. Davant això, el Casal Cultural de Pego convocava una concentració de rebuig a aqueix tancament a que acudien un centenar de pegolins i pegolines.

L’any electoral tornava a fer-se visible, en aquesta ocasió amb l’anunci de la candidata a l’alcaldia de Pego pel PP, Maite Ferrándiz. D’altra banda, al febrer tornàvem a la televisió per a assabentar-nos que Marc Pons era expulsat de Fama després de perdre el repte contra Kevin. Pel que fa a la festa pegolina, a febrer es coneixia el cartell que seria imatge del Carnestoltes 2011 fruit de la imaginació, per segon any consecutiu, de José Antonio Garcia. D’una bona notícia passem a una dolenta, perquè el 24 de febrer de 2011, la vida Vicent Pérez Ferrando, s’apagava. Va ser President de la Cooperativa Agrícola de Pego durant 27 anys de la seua vida, sempre lligada al camp d’una o altra manera.

Tornem a les bones notícies. Al mes de febrer actuaven a Pego els alumnes del taller d’ocupació i formació comarcal de manteniment d’interior d’edificis organitzat per Creama. El 27 de febrer de 2011 es presentava públicament l’Associació d’Hostalers de Pego. Ho feia la seua presidenta Rosi Heredia. El 26 de febrer de 2011 se celebrava la XXVI Baixada del Bullent. El premi a l’originalitat de la construcció era per ‘Llobarros, llises i viceversa’, paròdia d’una programa de televisió que, a la barca s’havia convertit en ‘Telahinco’. El premi a la millor disfressa era adjudicat a ‘Futurs pensionistes?’.MARÇ 2011
El primer divendres de març s’inauguraven dos exposicions a Pego, ‘Mujeres’, de Gloria Castro i ‘After. Visió de Nova York’, de Manuel Requena i Joaqui Lull.

La nit de Carnestoltes 2011, dissabte 5 de març, va ser freda. Per les amples avingudes i els pocs edificis del Passeig Michel i rodalies, l’aire gelat es deixava notar. Van assistir 20.000 persones, es van atendre 30 intoxicacions etíliques i no es va produir cap altercat significatiu.

El 8 de març Pego celebrava el dia de la Dona amb un dinar al que van assistir més de 150 dones. El 8 de març de 2011 se signava l’acta de replanteig de l’aparcament públic de la Plaça de l’Antic Regne de València i es feia un simbòlic primer moviment de paviment en presència del secretari Autonòmic d’Infrastructures, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui. Per aqueixes dates també coneixíem que els llibrets de les Falles Plaça i Natzarè i Convent se situaven entre els millors en l’ús del valencià. En ell lloc 11é es troba el llibret de la Falla Plaça i Natzarè i en el 37é el llibret de la Falla Convent. A març, el BLOC-Compromís ens tornava a recordar que ens trobàvem en any electoral amb la presentació del seu candidat a l’alcaldia de Pego, Àngel Sendra.

Divendres, 11 de març s’entregava el IV Premi ‘Jo Dona’ al Grup de Dones Cabal, reconeixent la tasca que fa des de fa més de 10 anys aquest grup de dones pegolines. La matinada de dissabte a diumenge, la Pinyata posava punt i final al període de festa carnestolenca de 2011 a Pego. El plenari extraordinari de 16 de març aprovava que l’alcalde Aquilino Barrachina tindria un carrer amb el seu nom a Pego. La proposta comptava amb els vots en contra del PP.

Per aqueixes dates coneixíem que el TSJCV instava a Cadastre a anul•lar tota la Ponència de Valors de Pego com expressa la resolució de la sentència. És el que dictaminava la sala del contenciós-administratiu de la secció tercera del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana contestant a l’incident en l’execució de la sentència presentat per l’Ajuntament de Pego, després de comprovar que, la Direcció General de Cadastre, només acceptava anul•lar una part de la sentència 162/2010, més concretament, els valors dels dos immobles municipals i no tota la Ponència, com indica dita sentència. I en la part festiva, el divendres 18 de març de 2011, com és habitual, les falles es trobaven en el seu punt àlgid amb despertades, ofrena, entrega de premis i música nocturna. En el 2011 la Falla Convent s’enduia el primer premi de monument faller. La Falla La Font rebia el guardó a millor monument infantil. I més premis, en aquesta ocasió de la mà del Casal Cultural que reconeixia la tasca de recuperació i ajuda a la coneixença de la cultura valenciana a l’escriptor de la Marina Alta Bernat Capó i a la Falla Convent.

Tornem a la serietat, perquè el 25 de març de 2011 l’Ajuntament de Pego liquidava el pressupost de 2010 amb un remanent de tresoreria positiu i amb un remanent de tresoreria ajustat negatiu, el que no permetia al consistori fer operacions de crèdit durant l’any en curs. D’altra banda, la regidoria de Cultura en 2011 continuava apostant per la restauració de documents de l’Arxiu Municipal. La presentació de les últimes restauracions, dos primers llibres de la peita conservats a l’arxiu municipal de Pego, un datat el 1488 i l’altre el 1539, van comptar amb la presència de Directora Gerent de l’Institut de Conservació i Restauració de Béns Culturals, Carmen Pérez.

El Centre Excursionista de Pego signava a finals de març de 2011 el conveni de cessió del local on tenen la seu. Un conveni que els dóna la tranquil•litat per a poder dedicar-se, definitivament, a gaudir del que saben fer, senderisme, alta muntanya, escalada i bicicleta de muntanya. D’altra banda, Flors Mandràgora, Minimenuts i Òptica Pego aconseguien el Certificat de Comerç Excel•lent que entrega la Conselleria de Comerç, Indústria i Innovació a través de la Fundació Valenciana de la Qualitat. El dilluns, 28 de març de 2011, es posava la placa amb el nom d’Avinguda de l’alcalde Aquilino Barrachina, a la que fins ara s’anomenava Avinguda Escorxador o Matadero.ABRIL 2011
Començàvem abril assabentant-nos que Pego hauria d’aplicar, en 2011, la ponència de valors de 1990. Aqueix mes d’abril, al voltant de 120 persones passejaven pels cirerers en flor de la mà de l’Oficina de Turisme de Pego i les Valls. Al minijocs, l’Infantil masculí de bàsquet guanyava la tercera plaça. L’infantil femení de bàsquet obtenia una quarta plaça, igual que Mar Sala en 2000 metres llisos. Amanda Pons quedava sisena en 80 metres llisos.

A l’abril 10.000 persones avalaven ‘el valor del valencià, el camí al plurilingüisme’ a Senija. Jaume Fullana, en la presentació de la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià a la Marina Alta va anunciar “el propòsit de promoure un gran pacte comarcal per l’ensenyament en valencià”.

El dimecres 13 d’abril coneixíem, de vesprada, que Evarist Miralles es convertia en el millor cuiner d’Espanya 2011 en el XIII Campionat d’Espanya de Cuiners. Tot i això afirmava el pegolí que anava a continuar sent “el mateix de tota la vida, el de Pego”.

A l’abril també coneixíem el nou president de la Cooperativa Agrícola de Pego, Salvador Sastre Sendra.

Dilluns, 18 d’abril, era l’últim dia per a presentar candidatures a les eleccions municipals. Joventut i experiència combinades amb un gran espectre de professions dominava candidatures les pegolines.

L’Associació Cultural Centúria romana ‘Ultima Legio Hispaniae’ aclaria a finals d’abril que és una associació sense ànim de lucre.MAIG 2011
Començàvem el mes de maig amb l’anunci que Pego iniciava el procediment per a concedir la medalla d’argent Vila de Pego a Evarist Miralles a proposta de Creama i les Associacions d’Hostaleria i Comerç de Pego.

A més també ens assabentàvem que el curt d’Obrint Camí ‘El comissari i la màfia’ era guardonat en el Fesdecurt com a millor curt en valencià. No deixem els premis perquè a principis de maig la Unitat de Prevenció Comunitària promovia el Dia Mundial Sense Tabac lliurant els premis als millors dibuixos del I Concurs de Dibuix amb aquest motiu.

El dilluns 9 de maig, passades les 2:30 de la vesprada s’anunciava que el XXXV Certamen Nacional de Pintura ‘Vila de Pego’ requeia en la pegolina Inma Femenia. Es convertia així en la primera pegolina en guanyar aquest prestigiós Certamen de Pintura.

En atletisme, amb l’arribada a meta de 1.139 participants, la XXIX Volta a Peu a Pego batia el rècord d’atletes que acabaven la carrera dels seus 29 anys d’història. Joan Ramon Pous guanya la XXIX Volta a Peu a Pego. Maxime Mackinnon va ser la primera corredora en arribar a meta.

A l’escola de Pares i Mares de Pego l’adolescència era el punt de partida en aquest 2011. D’altra banda, AFIMA continuava comptant amb Ràdio Pego per a celebrar el Dia Mundial de la Fibromialgia i de la Síndrome de Fatiga Crònica fent lectura del VIII Manifest de la Fundació d’Afectats.

Pego celebrava, el Dia Mundial dels Museus, 18 de maig, amb ‘el Valor de les Paraules’ a l’entrada de la Casa de Cultura. Una exposició itinerant organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. A maig visitava Ràdio Pego el Consell Regulador de la Denominació d’Origen d’Oli d’Oliva de la Comunitat Valenciana.

El divendres 20 de maig de 2011, l’Ajuntament de Pego tancava el PAI ‘Verdales’ en el darrer plenari, de caràcter extraordinari, de la legislatura. S’aprovava el tancament del PAI amb els vots a favor de l’equip de govern (CdP, PSPV i BLOC) i els vots en contra de l’oposició (PP).

Dilluns 23 de maig Ràdio Pego publicava una extensa informació sobre els resultats de les eleccions municipals de Pego després d’un especial durant la mateixa jornada de les eleccions amb les declaracions més immediates dels protagonistes en saber-se els resultats. El PP és la força més votada, tot i que baixa un regidor. Ciutadans de Pego és la segona força més votada, mantenint els seus quatre regidors. El PSPV puja en vots i obté un quart regidor. El BLOC baixa en nombre de vots, però continua mantenint 2 regidors. El més destacat ha estat la baixada de participació que s’ha quedat en el 80’53%.

El sanitari d’Acció Urgent, Pedro Barranco, aconseguia situar-se com a tercer millor sanitari nacional i millor sanitari valencià. L’equip de bombers de Gandia, on està integrat Pedro Barranco com a sanitari, quedava tercer en el VII Campionat Nacional de Rescat en Accidents de Trànsit celebrat a Cullera, el que els permetia tenir plaça en el Campionat del Món.

Acabem maig amb el col•legi Sant Antoni que despuntava en narrativa breu i matemàtiques. I és que tres alumnes de 1r i 2n d’ESO guanyaven el V Concurs de relats breus de la Província d’Alacant i un alumne de 5é de primària quedava 5é en el I Campionat Matemàtics Supertics on-line.JUNY 2011
Recordem que a juny, la comercialització dels productes citrícoles pegolins, com la resta de productes vegetals espanyols, es va veure afectada per la crisi dels cogombres.

Qüestions més alegres ens portaven els Moros i Cristians pegolins. Jordi Sendra i Javier Serrano eren presentats com a capitans, Feixuc i Inquisidor, de 2011.

Més seriosament, coneixíem a principis de juny que l’Ajuntament de Pego demanava a la Diputació de València accions per a minimitzar el perjudici de les obres de millora que anaven a escometre’s a la carretera del mar durant els mesos d’estiu. Dilluns, 13 de juny es tallava la concorreguda carretera del mar.

També a juny, Bromera editava el premi Estellés de poesia que requeia en la pegolina Isabel Garcia Canet. La primera dona en guanyar aquest prestigiós certamen de poesia amb ‘L’os de la música’. Un poemari que tracta la fortuna i la derrota, tant física com emocional de l’ésser lluitador i il•lusionat, exposat a explorar el viatge entre dues ciutats en les quals la força imprevisible de l’amor, del llenguatge de la natura, de la pròpia identitat i de la poesia sempre hi són presents.

A juny s’esgotaven les entrades per veure l’estrena de Lisístrata a Pego. Una vegada més la Butaca Teatre triomfava de nou damunt els escenaris amb la seua aposta, la comèdia més clàssica d’Aristòfanes, adaptada lliurement per a l’ocasió. Per aqueixes dates, es produïen tancades en tots els instituts de la Marina Alta. Era la manera en que l’alumnat mostrava la seua disconformitat per les retallades de la Conselleria d’Educació a l’educació pública.

El 6 de juny per la nit, Ciutadans de Pego i PSPV arribaven a un principi d’acord sobre l’alcaldia. El pacte implicava que l’independent Carmelo Ortolà anava a continuar com a alcalde els dos primers anys de legislatura. Una vegada passat eixe temps es faria una revisió del pacte de govern i el PSPV serà qui decidisca si Enrique Moll agafa l’alcaldia. El BLOC recolzava l’envestidura. Però decidia no formar part de l’equip de govern.

Ja hem parlat dels capitans moro i cristià de 2011. Pel que fa a la Filà Capitana Cristiana, els Inquisidors, presentaven a principis de juny la marxa ‘Als Inquisidors 94’ composada especialment per a l’ocasió per David Pont, membre de la Unió Musical de Tàrbena.

El cadet femení de bàsquet el millor, tot i guanyar contra tres
equips de categoria superior en jugar 13 hores de bàsquet d’Ibi. Una vegada constituït el nou ajuntament de Pego es decidia, a proposta del BLOC, tornar a tenir plenaris ordinaris mensualment.

I a finals de juny, Pego s’omplia de festa el primer cap de setmana de Fira i Festes. Comencem recordant que el XXXVIII Concurs de Tir i Arrossegament tornava a puntuar en el Campionat d’Espanya. D’altra banda, l’Associació de Comerciants de Pego posava en marxa, del 20 a 28 de juny una promoció festera. Una campanya per a contribuir a crear ambient festiu al municipi durant la setmana d’inici de les Festes Patronals a Pego. La Fira i Festes patronals agafaven vol a partir de l’últim divendres de juny amb la dansada popular i el concert del Quintet de Metalls Al Vent. Dissabte La Sonora, Naia, Smoking Soul’s, Lilit i Dionís i Obrint Pas, junt a la Banda de Música amb el seu concert de Música Festera ompliren Pego de melodies alegres i festives. Diumenge va ser el torn dels conductors i del Corpus.

L’Assemblea d’Indignats arribava al poble de Pego el diumenge 26 de juny de 2011 a la Creu del Passeig Cervantes.

A finals de juny l’Ajuntament de Pego aprovava la cessió de l’obra de l’aparcament soterrat de la Plaça de l’Antic Regne de València amb 10 vots a favor, els de l’equip de govern (Ciutadans de Pego i PSPV) i el BLOC i 6 en contra, els del PP.

En qüestions esportives, a finals de juny Marc Giner s’imposava al V Obert de Tennis de Pego. Tot i sentir-se físicament molt dèbil el jove tennista pegolí va aconseguir, diumenge de vesprada, vèncer el seu rival per dos sets a un, després de més de 3 hores de partit.

Al voltant de dos-centes persones indignades es manifestaven a Pego per a fer públic el seu rebuig a plans com el pacte de l’euro, la corrupció, les retallades socials, l’opacitat, la manipulació o la violència. D’altra banda, al darrer plenari ordinari de juny l’equip de govern de Pego rebaixava un 25% les retribucions dels càrrecs electes amb dedicació exclusiva i als càrrecs de confiança. La proposta presentada pel regidor d’Hisenda comptava amb 8 vots a favor de l’equip de govern (Ciutadans de Pego i PSPV), 7 vots en contra del PP i 2 abstencions del BLOC.JULIOL 2011
A principis de juliol de 2011 us contàvem que “el Consell deu un milió d’euros al consorci per a la recuperació econòmica de la comarca”. La falta de liquiditat impedia al Creama pagar les nòmines de juny i posa en perill els programes d’ocupació.


En esports, José Carlos, Sam, guanyava la lliga d’esquaix pegolina. El segon classificat era Jordi Seguí i el tercer en el rànquing, Fernando Ceressola.

El dimecres 6 de juliol l’incendi en un transformador elèctric deixava sense llum Pego, Vall d’Ebo i Vall de Gallinera. Va ser el transformador de llum situat a l’Avinguda Blasco Ibáñez que no va poder suportar els volts de més que se li demanaren degut a la intensa calor que es va patir al municipi de Pego.

El grup ornitològic Ullal col•laborava en un novedós estudi al voltant de la migració de les aus de la Marjal Pego-Oliva.

‘El senyor i la senyora món visitaven Pego’ durant l’Escola d’Estiu.

CREAMA Pego ajudava a la creació de 30 les empreses de nova constitució en el primer semestre de 2011 amb 30 llocs d’ocupació creats, un per empresa. Positiva també era la donació d’un centenar de llibres a la biblioteca de Pego per Elke Klug. La seua particularitat, que són en alemany. D’altra banda, coneixíem que des del 7 de juliol només s’atenen els usuaris de l’Oficina de Prestacions de Dénia amb cita prèvia. Tornant a les notes positives, en 2011 s’incrementava l’afluència de turistes a l’oficina de Pego i Les Valls durant el primer semestre.

Pedro Barranco aconseguia el quart lloc com a millor sanitari en el World Rescue Challenge. L’equip del Consorci Provincial de Bombers de València, pertanyents al Parc de Bombers de Gandia, aconseguia, per segona vegada consecutiva, la cinquena plaça en la classificació general en el World Rescue Challenge 2011, el Campionat Mundial de Rescat de Víctimes en Accident de Trànsit, que es va celebrar a Wellington (Nova Zelanda) del 13 al 17 de juliol.

El dia que Francisco Camps dimitia com a President de la Generalitat Valenciana, el dimecres 20 de juliol de 2011, a Pego la regidora d’Estrangeria es reunia per primera vegada amb els residents estrangers de Monte Pego. D’altra banda, ens assabentàvem que aqueix estiu la Conselleria d’Agricultura no anava a facilitar mosquers per a lluitar contra la mosca del mediterrani.


AGOST 2011
El més significatiu del mes d’agost era la represa de les obres de l’aparcament públic de la Plaça de l’Antic Regne de València per part de la nova empresa adjudicatària, Antalsis. Ho feia el dijous 11 d’agost.SETEMBRE 2011
Martín Berasategui visitava Pego el dilluns 5 de setembre per a presenciar l’inici de la sega de l’arròs del Parc Natural de la Marjal de Pego.

Es confirmava la continuïtat de Carlos Bernabeu Mestre com a jutge de Pau i de Concepció Parra Cardona com a jutgessa substituta. El 14 de setembre l’IES ‘Enric Valor’ començava el procés d’acollida de l’alumnat.

La II edició del Mig Any de Carnestoltes desbordava les expectatives d’assistència. Més de 2.500 persones gaudiren d’una festa que es va desenvolupar, per a la majoria de participants, com els primers Carnestoltes de Pego, amb la gent del poble i de les rodalies passant-ho d’allò més bé.

A mitjans de setembre es reobria la piscina coberta de Pego. D’altra banda, el dilluns 12 de setembre, la Conselleria de Medi Ambient publicava al DOCV el nomenament dels directors dels Parcs Naturals. Ho feia com a personal eventual adscrits a dita Conselleria sota la figura de directors-conservadors dels Parcs Naturals. Així, el teuladí Carlos Linares Bañón, passava a ser el director-conservador dels Parcs Naturals de la Marjal Pego-Oliva, el Montgó, el Penyal d’Ifach, la Serra Gelada i el seu entorn natural.

Flors Mandràgora, Minimenuts i Òptica Pego viatjaven a Alacant a l’acte d’entrega de reconeixement al Comerç Excel•lent 2010 que promou la Fundació Valenciana de la Qualitat.

I el dia previst, el dilluns 26 de setembre, el nou IES Enric Valor es posava en ús. Amb l’acollida de vora 600 alumnes i més de 60 professors de l’IES Enric Valor de Pego iniciaven el curs en les noves instal•lacions educatives.

Aquests temps de crisi feien que a Pego es detectara l’estafa de l’estampeta.

En l’últim plenari ordinari de setembre, l’Ajuntament de Pego regularitzava els preus de la residència municipal Sant Joan de Déu i els elevava un 20%.OCTUBRE 2011
Pego negociava amb Iberdrola per a evitar talls d’electricitat.

Vicent Morera i Juanjo Ortolà presentaven a Pego “La Vall de Gallinera. Per camins de moriscos i mallorquins”. Llibre editat per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

Austeritat absoluta el 9 d’octubre a Pego. Ni Dansaires, ni Banda de Música, ni megafonia.

Sorprenentment, el 10 d’octubre tornaven les classes dimecres de vesprada en infantil i primària

En esports, ens assabentàvem que el Centre Excursionista de Pego serà l’encarregat d’organitzar la competició a nivell autonòmic d´escalada en bloc de 2012

A octubre la Conselleria d’educació encara no havia convocat les places a cobrir a l’IES Enric Valor de Pego. Més d’un miler de persones es manifestaven el 15 d’octubre a Dénia fent visible la seua indignació per la situació actual i demanant un “canvi global”. I a Pego, més dos centes persones caminaren per la vida en la II edició d’aquesta proposta de l’Associació Esperança.

VIII Fira de Comerç de Pego es presentava suplint els diners per il•lusions i ganes de fer faena. 29 i 30 d’octubre l’Associació de comerciants pretenia fer d’aquesta cita una festa per als seus clients.

En qüestió política, Saül Ortolà era reelegit president d’Esquerra-Marina Alta. El pegolí també exerciria de Conseller Nacional. També hi havia eleccions internes al Bloc-Compromís de Pego. Joan Folqués era elegit, per unanimitat, nou secretari local de la formació.

Lilit i Dionís al mes d’octubre ens permetien viatjar des de casa ‘Sense permís de la NASA’.

Sota el lema ‘acudix, la teua salut està en joc’, el Comité d’Empresa de l’Hospital de Dénia i la Junta de Personal del departament sanitari 13 convocaven una assemblea informativa per a explicar els problemes que estan produint-se en l’atenció sanitària de la Marina Alta degut als retalls econòmics que aplica Marina Salut. No deixem les retallades perquè, la situació econòmica obligava a l’Ajuntament de Pego a suprimir l’autobús gratuït de Tots Sants. Com a positiu, Obrint Camí rebia l’ajuda desinteressada de Chrissie Edwards.

D’altra banda, el més de 160 litres per metre quadrat que van caure el dissabte elegit per a celebrar la VIII Fira de Comerç no van fer decaure l’ànim de l’Associació de Comerciants i Professionals de Pego i de la resta de participants. Aqueix cap de setmana Pego recollia 215 litres.

A octubre, de nou Pego, creava ocupació. Amb la particularitat que durant aqueix mes va ser l’únic poble de la Marina Alta en aconseguir-ho.NOVEMBRE 2011
A principis de novembre ens assabentàvem del naixement d’una nova marca per a comercialitzar l’arròs bomba de Pego associada a la Cooperativa Agrícola de Pego.

La corporació municipal recolzava, per unanimitat, la proposta de la FVMP d’exigir a l’Estat mesures urgents de Tresoreria per a disminuir la sagnia de l’administració local. Així mateix, per unanimitat aprova la modificació de l’ordenança reguladora del preu públic per l’emissió de publicitat a Ràdio Pego.

El Bloc-Compromís de Pego anunciava la sol•licitud de la constitució del Consell de Salut de l’àrea de la Marina Alta. Aquest és un òrgan de participació creat per la Llei de Sanitat en el que estan representats la ciutadania, els sindicats i l’administració sanitària.

En plena campanya electoral al Congrés i al Senat, Ràdio Pego apostava per la pluralitat política i la informació amb l’especial ‘Eleccions Generals 2011’.

Dins les mesures d’estalvi que començava a aplicar en 2011 l’Ajuntament de Pego, trobem la restricció d’horari de natació de la piscina coberta. Així, l’horari d’obertura i tancament de la instal•lació continuava intacte podent-se accedir al gimnàs en els horaris habituals. Però, l’accés a l’aigua, començava a obrir-se d’11 del matí a 21h. entre setmana.

A novembre l’alumnat d’infantil i primària tornava a tenir lliure els dimecres de vesprada a l’aprovar la Conselleria d’Educació l’oferta de formació del professorat en el centre.

Dissabte, 12 de novembre, Pego rebia, per primera vegada a la seua història, la visita d’una Ministra. En aquesta ocasió, la de Sanitat, Igualtat i Política Social, Leire Pajín.

Dos autodidactes pegolins mostraven les seues últimes creacions al Centre d’Exposicions.

Dijous, 19 de novembre, l’Ajuntament de Pego aprovava per unanimitat lluitar contra la violència de gènere, manifestant el seu absolut rebuig als actes de violència de gènere en qualsevol de les seues manifestacions. Recolzant de forma incondicional les víctimes de dits actes. Realitzant i promovent campanyes informatives i educatives dirigides a sensibilitzar la societat. Una proposta presentada pel regidor de Serveis Socials i de la Dona en nom de tota la corporació municipal.

El dia després de les Eleccions Generals Pego seguia la tendència general en les Eleccions. El PP era la força més votada amb un 52’04% dels vots. Li seguia el PSOE obtenint el 29’17% dels vots. La pujada més significativa la protagonitzava Compromís, que arribava al 9’98% dels vots. També pujava significativament EUPV aconseguint un 4’39% dels vots. La cinquena força més votada a Pego era UPyD amb el 2’36% dels vots. ERPV obtia el 0’62%. La participació baixava un 4’02% respecte de 2008, situant-se en el 79’32%.

‘Michel. La voz que desgarró el telón de acero’ es presentava a Moscou
el dissabte, 26 de novembre, a les 16h., al Centre Espanyol de Moscou. L’autor del llibre, l’arxiver de l’Ajuntament de Pego, Joan Miquel Almela, va ser l’encarregat de presentar l’obra acompanyat del fill de Michel, Miguel Samper. Organitzava l’acte l’Oficina Espanyola de Turisme a Moscou i Turespaña.

A finals de novembre el personal de CREAMA convocava parades i mobilitzacions perquè no anaven a cobrar fins a gener. L’entitat pública dedicada a assessorar sobre ocupació i activitat econòmica a la Marina Alta informava els 109 treballadors que no anaven a poder cobrar el seu sou fins que la Generalitat abone el deute pendent de més d’un milió d’euros.

La vesprada del 25 de novembre de 2011, a Pego creixen les veus que deien no a la violència de gènere.

La Dieta Mediterrània i l’esport, aliats per a previndre la diabetis. La doctora Teresa Pedro incidia en què l’obesitat i el sedentarisme són els grans enemics de la malaltia.

La crisi també es deixava notar al novembre perquè la mancomunitat cultural deixava d’editar la seua guia comarcal pels impagaments. I és que
la Macma travessa una forta crisi de liquiditat i no va poder afrontar el pagament de la impressió dels seus 9.000 exemplars.

A novembre, l’Ajuntament de Pego començava a preparar un protocol d’actuació per a casos de violència de gènere, delinqüència juvenil i infantil i conductes adictives de drogodependència a través de la regidoria de Serveis Socials.

A novembre Pego continuava creant ocupació a la Marina Alta amb 21 llocs de treball més.DESEMBRE 2011
Entràvem desembre sabent que Pego aplicarà una moratòria, fins a 2014, en el conveni entre l’urbanitzadora de Penya Roja i l’Ajuntament de Pego. El punt s’aprovava amb 9 vots a favor, els de l’equip de govern (CdP i PSPV) i els dos del Bloc-Compromís i 5 en contra del PP. L’ajuntament de Pego també aprovava sol•licitar al Conseller de Sanitat, així com al seu comissionat a la Marina Alta, la constitució del Consell de Salut del Departament amb la major celeritat possible. Una moció presentada pel Bloc de Pego Coalició Compromís i recolzada per l’equip de govern. El PP s’abstenia, estant d’acord en la petició, però no en l’argumentació exposada en la sol•licitud.

La comunitat educativa de l’IES Enric Valor de Pego es concentrava a favor de Víctor Pons al capdavant de la cantina del centre. Amb el lema ‘La volem com fins ara, amb Víctor’ centenars d’alumnes, exalumnes, professors, exprofessors, personal administratiu, representants de l’AMPA i el Consell Escolar es van concentrar ahir a la porta principal de l’institut “en protesta per la injusta resolució de la Conselleria en la concessió de la cantina a una empresa, suposadament, amiga”, resava la convocatòria.

Durant el programa ‘De primera mà’ el tinent d’alcalde, Enrique Moll, avançava que en 2012 Carnestoltes tornarà als carrers del poble de Pego. Una iniciativa del regidor de Festes.

La campanya de recollida solidària d’aliments arrancava a Pego amb un augment de la demanda. Sense una xifra exacta, des de la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, L’Atzúvia i Les Valls es confirmava la pujada de persones que acudeixen a demanar aliments.

A Pego totes les farmàcies secundaven la vaga convocada pel Col•legi de Farmacèutics per als dies 19, 20 i 21 de desembre. La causa d’aquesta convocatòria són els impagaments de Sanitat. Les farmàcies desconvocaven el tercer dia de vaga després de cobrar 60 milions.

La màscara, ‘Enigmàtica i seductora’, s’imposava com a imatge del Carnestoltes de Pego 2012. L’autor de l’obra guanyadora del XX Concurs del Cartell de Carnestoltes de Pego era el vitorià Francisco Irigaray Lorea. Toni Costa suggeria una ‘Mirada subjectiva’ a partir de “l’ambigüitat creada a la superfície pintada”.

I un altre efecte de la crisi. El Col•legi Sant Antoni es veia, a finals d’any, ofegat pels impagaments del Consell. Com la resta de col•legis concertats del territori valencià. La Conselleria d’Educació els deu 22 milions d’euros. I també fruit d’aquesta crisi, acabàvem l’any informant de la primera mesa de negociació a l’Ajuntament de Pego entre representants de l’administració local i representants sindicals per a tractar la reducció de la despesa municipal. La primera mesura presa per l’equip de govern afectava el col•lectiu de netejadores de col•legis públics amb la reducció del 20% de la jornada. El regidor de Personal aposta per exportar aquesta fórmula a aquells treballadors/es que es puga.

Entraven en vigor el 24 de desembre les noves tarifes de Ràdio Pego al ser publicada al BOP l’ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació del servei de publicitat en la ràdio municipal. L’objectiu ha estat ampliar el ventall de possibilitats contractuals i adaptar els preus a la situació econòmica actual per tal de facilitar l’accés dels comerços a la publicitat.

I tanquem aquest resum de l’any 2011 recordant que Alaçdrach i Templàries van ser designats ajudants reials aquest any. Les filades capitanes de Moros i Cristians de 2012 són les encarregades d’ajudar als Reis d’Orient i els seus emissaris reials al seu pas per Pego.

I ací donem per finalitzat el resum dels fets més destacats que han esdevingut en 2011 al poble de Pego. Només ens queda desitjar-vos que el 2012 siga més feliç que l’any que acabem de deixar.
563 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!