Represa de les mobilitzacions agràries

Dijous les associacions agràries realitzaran una acció reivindicativa a un Lidl de Castelló per a reclamar que les grans distribuïdores acaben amb les actuals pràctiques deslleials que provoquen que no hi haja preus al camp, sinó pèrdues. D´altra banda, dilluns, finalment Intercitrus alçava la seua veu i anunciava la seua petició de 60 milions d´euros al Govern Central per a poder fer front a la greu crisi del sector citrícola. La notícia agrícola no ha canviat de signe amb el nou any. Els agricultors del sector citrícola no poden aplicar la popular frase “any nou vida nova” perquè la crisi continua ben instal•lada en la producció de la taronja. Un cicle que ja porta tres anys de resultats negatius i que sembla que empitjora a cada instant. A finals de novembre de 2006 es feia manifesta la crisi del sector a tot l´Estat Espanyol. Pego, aleshores no se salvava. En aquell moment Coopego estava en plena campanya i tenia un ritme més ràpid que l´any passat, però per contrapartida, el balanç comercial ja indicava una baixada en els preus, una qüestió que cada vegada s´ha fet més evident. Per a evitar i remuntar aquesta nefasta situació les organitzacions agràries van idear un pla, a escala nacional, de mobilitzacions.

Un acord de darrera hora, entre les cooperatives i les grans distribuïdores, que fixaven un preu mínim del quilo de taronges a 0´40 euros i el de clementines en 0´55 euros, ajornava momentàniament aquelles mobilitzacions. A partir d´aleshores s´han produït diverses reaccions i s´han conegut diverses xifres que no auguren bon temps per al sector citrícola.

Les darreres xifres indiquen que 400.000 tones de cítrics es perdran durant aquesta campanya perquè el mercat està saturat. Aquesta dada implica que milers de taronges es quedaran penjant en els arbres i per tant els llauradors es quedaran sense cobrar. Davant aquesta situació les organitzacions agràries van decidir reactivar les mobilitzacions que s´havien paralitzat davant l´acord de preus mínims entre cooperatives i distribuïdores a mitjan mes de desembre de 2006. De fet, des de Coopego també es dubtava, en aquell moment, del compliment de l´acord, perquè moltes de les comunitats autònomes productores de cítrics no acceptaven l´acord de preus mínims, el que implicava que el seguiment d´allò pactat fora difícil de complir.

La primera acció de represa de les mobilitzacions en el sector citrícola va tenir lloc el passat 28 de desembre davant un Carrefour de Castelló de la Ribera, la propera mobilització serà demà a un Lidl de Castelló de la Plana. Amb aquests actes reivindicatiu, les organitzacions agràries reclamen a les grans distribuïdores que acaben amb les pràctiques deslleials com la venda “a pèrdua” o els abusius marges comercials, que forcen els preus a la baixa en tota la cadena comercial per falta de transparència, rebenten els mercats i repercuteixen a l´agricultor amb preus vertaderament ruïnosos.

Per a frenar estes pràctiques i tornar la rendabilitat al sector, els representants agraris exigeixen a les distintes administracions una legislació de comerç just que aporte major equilibri entre tota la cadena comercial, una llei de contractes agroalimentaris que aporte transparència al mercat i una assegurança de costos que garantisca una renda mínima en moments de crisi, entre d´altres mesures.

Per la seua banda, dilluns la Interprofessional tarongera Intercitrus va eixir de la seua habitual passivitat, de fet ha sigut una de les poques ocasions en què els diversos subsectors de la interprofessional s´han posat d´acord i han decidit seguir un camí per unanimitat i així demanar al Govern, a través del Ministeri d´Agricultura que reconega i declare la situació de greu crisi que pateix la citricultura i que, en conseqüència, mobilitze recursos econòmics extraordinaris.

Intercitrus demana al Govern que aporte 60 milions d’euros per a poder fer front a la greu crisi del sector. El pla proposat consistiria en el fet que l’Administració pague 400.000 tones de clementines i taronges que no es poden vendre, a raó de 15 cèntims per quilo, i deixar-les sense agafar en l’arbre.

La fruita que gaudisca d’aquesta subvenció extraordinària no es recol•lectaria, perquè arreplegar-la implica, a més, transportar-la i processar-la, tant per a la seua venda en fresc com per a industrialitzar-la, i això representa despeses molt superiors als citats 15 cèntims de l’ajuda que es reclama, amb l’agreujant que, en aquests moments, tots els destins es troben sobresaturats, sense a penes possibilitats per a col•locar més producció, i eixe és precisament l’enorme i problemàtic embut que es vol desembossar amb esta operació.

El que Intercitrus intenta aconseguir, per tant, és que se ‘netege’ d´arrel, que queden retirades com més prompte millor grans quantitats de clementines i taronges de primera temporada que ja no es poden vendre, per a deixar el camí més expedit a les varietats de la segona temporada, que ja estan demanant pas i es veuen agafades per les clemenules i navelines sobremadures que es regalen o s’oferixen en saldos per totes les bandes.

Intercitrus, segons les fonts consultades, també va decidir en la seua reunió d’ahir constituir «una comissió tècnica» que s’encarregue d’elaborar un document d’anàlisi sobre la situació del sector que hauria de servir com a base per a futures actuacions de tipus estructural.463 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!