Repassem la importància d’Europa

Ahir el programa especial ‘Eleccions al Parlament Europeu’ va abordar, en primer terme, la importància de tenir representació valenciana a Europa. La ciutadania té en la seua mà la decisió d’acudir o no a votar el proper diumenge 25 de maig. Ràdio Pego ahir va intentar apropar el que suposen estos comicis.
Diumenge que ve, 25 de maig, els europeus i les europees (500 milions) elegirem els diputats/es del Parlament Europeu, els coneguts com a europarlamentaris, que són elegits cada cinc anys i, per primera vegada, els eurodiputats elegiran la persona que presidirà el Parlament Europeu.

El nou Parlament comptarà amb 751 membres (750 eurodiputats, més el president/a). Els escons es repartixen entre els països de la UE segons el principi de “proporcionalitat decreixent”, el que significa que els països amb una població major tenen més escons que els països menuts. A l’Estat Espanyol li’n corresponen 54.

Les principals funcions del Parlament Europeu són:
• Debatre i aprovar, junt al Consell, la legislació de la UE. També és necessari comptar amb el Parlament per a permetre o no l’entrada de nous països a la UE.
• Sometre a control a d’altres institucions de la UE, en especial a la Comissió, per a garantir el seu funcionament democràtic. Per exemple, donar el vist-i-plau a la composició de la nova Comissió Europea i vetar-la o fer que dimitisca.
• Debatre i adoptar el pressupost de la UE.

La UE es va fundar després de la II Guerra Mundial. Els seus primers van consistir en impulsar la cooperació econòmica amb la idea que, a mesura que augmentara la interdependència econòmica dels països que comerciaven entre sí, disminuirien les possibilitat de conflicte entre ells.

Així, que el primer que va nàixer al si del que ara coneixem com a Unió Europea va estar el mercat interior europeu, també conegut com mercat únic o mercat comú. Este va començar a prendre forma l’any 1951 amb la signatura del primer tractat, entre sis països europeus, per a gestionar les indústries pesades del carbó i de l’acer. El 1957, aqueixos 6 països (Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos), van anar un pas més enllà en ampliar la cooperació a d’altres sectors econòmics. Signaven el conegut com a Tractat de Roma que significava la creació de la Comunitat Econòmica Europea o mercat comú. L’objectiu, que persones, béns i serveis pogueren moure’s lliurement a través de les fronteres. Des d’aleshores ençà han passat al voltant de 60 anys i, entre d’altres coses, el món i, consegüentment, la seua activitat econòmica, s’ha globalitzat.

Al llarg d’aquest període de temps la Unió Europea –que no la Comunitat Econòmica Europea- ha ampliat el seu nombre d’estats membres, 27 en l’actualitat. Ha creat una moneda única que comparteixen 17 d’aqueixos 27 països. Aquesta moneda és utilitzada en uns altres 6 estat europeus mitjançant acords. L’euro és la segona moneda de reserva més important del món. A aquest punt s’arriba, però, després d’haver enderrocat moltes barreres tècniques, jurídiques i burocràtiques que obstaculitzaven el lliure comerç i la lliure circulació entre els països membre de la Unió Europea. Des de 1993 les persones, els béns, els serveis i també els capitals, circulen lliurement al si de la UE amb la culminació i l’establiment del mercat únic.

Ahir, Ràdio Pego va realitzar un programa especial dedicat a les eleccions al Parlament Europeu. Hi van participar representants del PP, del PSOE, de Compromís – Primavera Europea, ERPV i Ciudadanos. En el primer bloc d’intervenció cada participant va explicar a l’audiència quina creu que és la importància d’Europa.




Federico Buyolo, diputat al Congrés pel PSOE declarava que “a Europa ens juguem molt perquè este Parlament va a ser el que més poder va a tenir de tota la història del Parlament Europeu i, per tant, és on més important serà la nostra presència”. Apuntava també que “més del 80% de les decisions que prenem a Espanya estan influenciades o marcades per decisions que s’han pres a Europa”. Estes eleccions, apuntava Buyolo, “ens juguem decidir quin model d’Europa volem, si volem un model d’Europa on les polítiques econòmiques primen per damunt de les polítiques socials, on els països del nord siguen els que tinguen més recursos i, a més, fer una Europa de la justícia, de la igualtat d’oportunitat i, sobretot una Europa social”, apuntava Buyolo.

Elo Chamarro, candidata al Parlament Europeu per ERPV, compartia “que és molt important la presència a Europa, sobretot crec que és important que els valencians tinguem veu pròpia allà on es prenen més del 70% de les decisions que ens afecten”. Explicava Chamarro que “si no som capaços de ser presents a Europa amb veu pròpia” pot passar que una infraestructura tan fonamental com el corredor Mediterrani no siga defensada des del Govern Central, quan està recolzada per Europa.

Des de Ciudadanos, Sergio Benito, responsable de campanya a la Marina Alta, defensa que “Europa és veritablement mot important perquè Europa va nàixer com un espai comú de comerç però això pot i deu desenvolupar-se cap a una veritable unió de polítiques comunes de defensa, d’Educació, d’investigació, d’ocupació”.

Des del PP, Maria Dolores Zaragoza, diputada autonòmica, recalcava en primer lloc com d’important és anar a votar el proper diumenge perquè el 25 de maig es decidix qui “ha de prendre les decisions a Europa”. Defensava la popular que, “per a seguir creixent, us demanaria que pensareu en les polítiques que va dur el PP, que fins ara ha fet que augment la confiança de l’economia espanyola en institucions com l’OCDE, el Banc Mundial i agències internacionals”. Afegia que “Europa confia més en Espanya des què el PP governa”.

Acabava explicant la importància d’Europa la candidata al Parlament Europeu de Compromís – Primavera Europea, Reis Gallego. Coincidia amb la resta que “és important Europa perquè el 70% de les polítiques ens afecten al País Valencià”. Defensava que és important que Jordi Sebastià estiga al Parlament Europeu perquè “no estarem sols perquè anem a un grup que es diu ALE/Verds que és la 4ª força política al Parlament Europeu”. Definia la manera de fer política de Compromís – Primavera Valenciana com “directa, perquè no devem res a ningú, ens devem al poble valencià”.



809 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!