Recuperant tradicions amb la sega de l’arròs

Una imatge que en al segle XIX i principis del segle XX era comuna, els segadors berenant sota l’ombra dels arbres de la marjal, un ‘mullaor’ de tonyina negra amb altres verdures del terreny. Això és el que es repetirà enguany, aquest mateix divendres a l’Ullal del Bullent, sota l’ombra de les moreres, sobre les 6’30 o les 7 de la vesprada. Al museu etnològic una panell ens informa sobre la primera referència al voltant de la importància de l’arròs, donada pel “geògraf musulmà Al-Idrisi al segle XI”. Continua explicant la placa que “ja al segle XIV s’inicia amb èxit la roturació i dessecació de les marjals en una ampla zona, des de Vinaròs a Guardamar, facilitant el conreu de l’arròs, considerat fins aleshores com a residual, però que a partir d’aquests moments esdevindrà un substitut del blat.” El relat acaba contant que “Seran els efectes de la Gran Depressió de finals de segle XIX, amb l’augment de les importacions de blat, arròs i l’enfonsament dels preus, com a conseqüència de l’entrada en el mercat mundial dels grans països productors d’ultramar, els que provocaran la disminució dels beneficis dels grans propietaris”. Definitivament “serà al segle XX quan es donaran les tan necessàries reduccions de superfícies d’arrossars.”

Actualment a la marjal de Pego-Oliva es torna a conrear arròs i en aquest cas, bomba, una varietat de gran qualitat que enguany escasseja, és per això que la setmana passada, explicava a Ràdio Pego Vicent Dominguis, membre del Grup Arrosser les Tanques, “vam segar unes 20 ó 30 fanecades perquè no hi ha arròs, no hi ha bomba!” Després d’aquest avançament, la sega continuada ha començat aquesta mateixa setmana.

I des del Grup Arrosser Les Tanques s’ha volgut recuperar una tradició lligada a la sega. Pep Terele, explicava la proposta, que està molt vinculada a intentar “fer partícip al poble de Pego en la sega de l’arròs” i per tal de facilitar les coses, s’ha posat en marxa, després d’uns anys d’aturada, un berenar “perquè la gent tinga allí una motivació per a voreu.” Però aquest berenar té la peculiaritat de què “antigament es feia el típic ‘mullaor’ de tonyina negra” conjuntament amb pimentó verd, roig i basinia; per a aquesta ocasió també hi haurà anís i cubanes.

La cita és aquest divendres, demà mateix, a partir de les 6’30 ó les 7 de la vesprada a l’Ullal del Bullent.

En l’actualitat l’activitat de segar, no té molt ha veure en la de segles enrere, perquè està mecanitzada, però de tota manera Terele assegura que veure l’arròs caure de les màquines a les cubes és “bonic de voreu”. Tant Vicent Dominguis com Pep Terele conviden a acudir a aquest singular berenar.
728 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!