Protegir-se davant les estafes

Els enganys a la ciutadania existeixen des de fa segles. Estos, però, solen augmentar en època de crisi, és per això que, de tant en tant es bo recordar-los i tenir present com es poden combatre.
Més gent de la que puguem imaginar ha sigut víctima d’una estafa, d’un ‘timo’ (en castellà). Les estafes són delictes contra la propietat que consistixen a causar un perjudici patrimonial a una persona en benefici propi (el benefici de la persona que causa l’estafa) mitjançant l’engany. És per això que, davant un atractiu oferiment que vinga d’una persona desconeguda, les forces i cossos de seguretat de l’Estat solen repetir que hi desconfiem.

Desconfiem de qualsevol oferiment de sobres amb billets, de dècims de loteria o de butlletes premiades a canvi de diners perquè, de segur, són estafes.

Es recomana també que, abans de fer un gest caritatiu com és la donació de diners per a atendre les necessitats urgents d’un familiar d’una persona que, per a nosaltres, és desconeguda, ens assegurem que eixa necessitat és certa. Si hi ha dubtes, el millor es posar-se en contacte amb la Policia Local o amb la Guàrdia Civil a través del 062.

Una altra situació que pot alçar les nostres sospites és la presència de vehicles, grups o persones estranyes en hores inusuals en llocs on no solen estar. En esta situació sempre és millor, com diu la dita, prevenir que curar. Les forces i cossos de seguretat de l’Estat recorden que, tot i que siga una falsa alarma, esta mai molesta.

A Pego ja s’ha donat alguna vegada que pels comerços han passat demanant que es publiciten en alguna revista que està sota l’empara d’alguna institució. En estos casos, el millor és comprovar abans la seua veracitat, una qüestió que Internet ens permet fer amb immediatesa. En molts casos eixa empara és falsa.

I una qüestió que, sobretot per l’estiu, l’època de vacances per excel•lència no es deixa de repetir: No proporcionar informació pública que puguen veure persones desconegudes, sobre l’habitabilitat de ta casa o, en general, de cases del poble. No és convenient aportar dades sobre el possible valor d’efectes en el domicili, les ermites, les esglésies o els museus.

Pel que fa a les estafes més comunes, aquelles que han de veure amb l’electricitat, el gas o l’aigua. Si no s’ha sol•licitat prèviament alguna revisió o algun treball, no és obligatori obrir la porta de casa. En estos casos el millor és dir a les persones que s’hi presenten a sa casa oferint estos serveis que telefonarà a la Guàrdia Civil o a la Policia Local, per a comprovar la documentació que li faciliten. I, en el cas que els òbriga la porta i els deixe entrar, no els deixe mai sols dins de casa. Procure estar acompanyat o acompanyada i mai els paguen en efectiu. Sol•licite factura i compte bancari. Tot i que vagen amb vehicles i roba rotulada amb el distintiu d’una empresa coneguda, no es fie de les aparences i, si dubta, telefone a la Guàrdia Civil, al 062.

Si ens n’anem de casa, de la nau on treballem o d’un altre lloc de faena durant un període curt de temps, el millor és assegurar-nos que tanquem ben bé les portes i finestres. Hem d’actuar igual amb el nostre vehicle.

I en caixers automàtics, procurem anar acompanyats/des i, una vegada en la nostra possessió, guardem bé els diners abans d’eixir de l’entitat bancària.

Siga com siga, davant la més mínima sospita, el millor és telefonar al 062, sense témer que el que denuncia puga ser una falsa alarma.

584 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!