Prevenció davant la carbonatosi

La regidoria d’urbanisme està pendent del diagnòstic dels tècnics per a saber els danys reals que pateix l’estructura de la Plaça del Mercat, afectada per carbonatosi, una patologia estructural que desfà el ciment a poc a poc. Aquesta malaltia que afecta a les bigues de ferro dels edificis s’ha produït amb el pas del temps. L’alarma, però no s’ha encès, només s’han pres mesures de prevenció al respecte per no afavorir el dany estructural que ja s’ha fet, és per això que el mercat del dijous ja no es munta a la replaceta. Des de fa dies la Plaça del Mercat té una placa que prohibeix aparcar vehicles. A més, des de fa dues setmanes que el Mercat del dijous ja no es munta al damunt de la Plaça. Totes dues qüestions tenen la mateixa finalitat: evitar la vibració en l’estructura del recinte. La raó no és fútil. Aquestes mesures s’han pres a consciència per evitar perjudicar l’estructura de l’espai aconsellades pel nou arquitecte municipal. Són mesures de prevenció perquè les deficiències que pateixen les bigues de ferro de l’edifici no vagen a més, com explicava per a Ràdio Pego, la regidora d’urbanisme, la socialista Ana Aparisi.


La malaltia que afecta l’estructura base de la Plaça del Mercat s’anomena carbonatosi i és definida com a una patologia estructural que desfà el ciment a poc a poc. Aquesta malaltia fa que les bigues de ferro dels edificis s’oxiden amb la humitat, augmenten de tamany i vagen desfent el ciment a poc a poc, un problema que té l’arrel en una construcció defectuosa. En el cas de Pego són els pilars de l’aparcament soterrani de la plaça els que pateixen la carbonatosi per un defecte en el material amb què es van construir. A més de la humitat de les pluges, els fums dels vehicles que allí han aparcat durant anys, han contribuït a dur endavant el procés de deteriorament de l’estructura.

La regidoria d’urbanisme està a l’espera de la vinguda dels tècnics experts en la matèria perquè avaluen fins on arriba el mal i així saber com actuar davant el problema. Aparisi, avança, però, que s’acometrà el reforçament dels pilars més afectats a l’espera d’una més gran intervenció. I assegura que, de moment, no cal llançar una alarma social perquè no és el cas, assegurava la regidora d’urbanisme que “el que s’ha fet, s’ha fet per a previndre, no volem alarmar a la gent, si realment s’hagués de crear una alarma, ja la crearem, però amb motius. Ara hem obert el paraigües abans de què ploga”. El que s’està, per tant, és prevenint un problema que duu molts anys gestant-se; “açò no s’ha fet ni en un any, ni en dos anys, ni en mig any, això és una malaltia que ho porta dins l’edifici i el ser un parking ha fet que s’accelerara més la malaltia”, comentava Aparisi.701 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!