Permeten una casa il.legal a la Marjal

La petició de derrocament va ser presentada per la Fiscalia a instàncies de la Conselleria de Territori que també a denunciat l’aparició de 22 cases il.legals en el parc natural. Un agricultor veí d’Oliva no haurà de demolir la casa que va construir, sense llicència i infringint la legislació urbanística, dins del perímetre del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Així ho ha fallat una sentència del jutjat penal número 1 de Gandia, que va abordar este tema arran d’una denúncia interposada per la Fiscalia a instàncies de la Conselleria de Territori de la Generalitat Valenciana.

L’autor de la infracció urbanística, va alçar la vivenda en una parcel•la situada dins del parc natural i, una vegada concloses les obres, va passar a viure amb tota la seua família, en total quatre membres.

El fet que tots residiren en eixe lloc ha sigut l’argument fonamental perquè el jutge rebutjara la petició del fiscal per a demolir la construcció il•legal, atès que la família de l’agricultor no posseeix una altra casa on anar i tampoc disposa dels recursos econòmics suficients per a adquirir una vivenda en condicions d’habitabilitat.

Per tant, en esta ocasió el jutge dóna més valor al dret fonamental a disposar d’una vivenda que al fet d’haver-la construït sense llicència en un lloc no autoritzat, encara que este siga una zona ecològica protegida qualificada com a parc natural.

L’advocat de l’agricultor oliver també va argumentar que la vivenda se situa en la zona hortofrutícola de la Marjal, la que compta amb un menor valor ecològic, al estar lluny de la reserva integral constituïda per l’àrea de l’aiguamoll que roman inundada la major part de l’any. A més, en el juí el lletrat va argumentar, en favor del seu defès, que en eixa zona hi ha altres construccions i que, en el moment de realitzar les obres, no hi havia indicacions que advertiren del parc natural ni estava oberta l’oficina d’informació de la Marjal.

L’agricultor va reconèixer durant la vista, celebrada a Gandia, que és necessari tindre un respecte pel medi ambient, però el guarda del parc natural de la marjal Pego-Oliva va declarar que, malgrat del dany causat per construir sense llicència en una zona protegida pel seu valor ecològic i paisatgístic, l’impacte de la vivenda era mínim en comparació a si s’haguera alçat en altres àrees del parc molt més sensibles.

La sentència, que es va donar a conèixer fa uns mesos, inclús va convèncer a la Conselleria de Territori i Vivenda de la Generalitat, atès que no va ser recorreguda a instàncies superiors.

Este cas torna a posar en evidència les enormes dificultats existents a l’hora de controlar les construccions il•legals que proliferen pertot arreu. Les infraccions urbanístiques no sols afecten sòl rústic, agrícola o forestal, sinó que, com el cas jutjat, inclús tenen lloc en espais protegits de gran valor.

I es que malgrat que ja fa 10 anys que es va declarar Parc Natural, continuen alçant-se cases en ple enclavament protegit. La direcció mediambiental ha denunciat durant els últims mesos la ràpida aparició de 22 cases prefabricades que no tenen llicència

Tarden 24 hores a construir-se i anys en poder ser demolides. Les casetes prefabricades s’han convertit en l’últim problema per als encarregats de vetllar de la protecció del Parc Natural de la marjal Pego-Oliva.

De fet, en els últims mesos, la direcció del parc ha tramitat en els jutjats fins a 22 denúncies per la construcció de vivendes en ple enclavament protegit. Segons el director, Vicente Urios, la responsabilitat urbanística és dels Ajuntaments de Pego i Oliva, titulars municipals del terme del parc, encara que la solució pareix difícil i sobretot, lenta.

A Pego hi ha oberts “diversos expedients d’infracció urbanística”, però a pesar que passa el temps la realitat és que encara “no s’ha pogut obligar els propietaris a derruir cap casa”,

Es tracta de gent que sap que el que fa és il•legal per això busquen les zones més amagades del paratge per a alçar les edificacions.

La restricció en la construcció és una de les normes registrades en el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals de la Marjal, aprovat pel Consell en 1996. Este document, a més va establir tres nivells diferents de protecció de les terres englobades pel Parc.




400 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!