Pego, únic poble de la Marina Alta en crear ocupació a l’octubre

La desocupació a la comarca se situa en 15.486 persones el que suposa un increment de 877 treballadors respecte al mes anterior. A la província d’Alacant l’augment de persones que s’han quedat sense feina ha estat de 3.575.
Les cotes de desocupació continuen pels núvols. És la trista realitat que tornem a veure reflectida en les dades detallades del Servef. A la Marina Alta el mes d’octubre han estat 15.486 les persones sense feina. 877 més que en el mes de setembre. Des del sindicat CCOO destaquen, en primer lloc que, més del 24’50 de l’augment de la desocupació registrada en l’àmbit provincial (3.575) s’ha produït en la comarca, situant-se així, la Marina Alta com a la segona comarca de l’àmbit provincial on la desocupació experimenta una major pujada situant-se per damunt de la Marina Baixa (843) o L´Alacantí (757).

Com ja és característic, el sector serveis, amb 808 desocupats més, “continua mostrant el desmantellament de l’estat de benestar provocat per uns retalls socials que no fan sinó empobrir la població”, assenyalen des de CCOO. El sindicat contrasta les dades del 2011 amb altres anys, arribant a la conclusió que “respecte a octubre de 2.010, la caiguda és encara major: 1.012 persones en desocupació més; si fem el compte des del 2007, la Marina Alta ha perdut 9.559 llocs de treball, la qual cosa suposa que cada dia dels últims quatre anys, quasi 7 persones s’han quedat sense feina en aquesta comarca, la qual cosa ve a assenyalar no sols que les mesures de flexibilització de l’acomiadament, de precarietat contractual i de subvenció de la contractació no servixen per a crear ocupació, sinó que són, en gran manera, responsables que, al final, l’ocupació pague la factura de la desfeta financera i especulativa nacional i internacional”, sentencien des del sindicat.

Per sectors, només construcció (3.450 parats) descompta desocupats amb un caràcter testimonial (-7), mentres que la resta registra creixements importants.

Totes les localitats de la comarca, a excepció de Pego amb la creació de 12 llocs de treball durant el mes d’octubre; registren augments significatius del nombre de parats. 3 dones i 9 homes, més concretament. L’agricultura és el sector que més feina ha donat en el mes d’octubre a Pego, amb 5 noves incorporacions. En el costat negatiu, es destaca la situació de Calp (+212), que supera a Dénia (+210).

Respecte a la contractació, informa CCOO que, les dades indiquen l’enfortiment d’un model contractual extremadament precari. S’han realitzat un total de 2.587 contractes, 117 menys que en el mes de setembre i un descens de 201 contractes que a l’octubre del 2.010. Sobre el mateix cal subratllar que la contractació indefinida patix una important caiguda passant del 12’4% l’any passat al 9’4% registrada a l’octubre.

Reiteren des de CCOO que “Les mesures d’ajustos i d’austeritat de les administracions, la paralització d’obres publiques, els retalls pressupostaris units a la falta o limitació dels crèdits dibuixen un panaroma per a res encoratjador i poden ser catastròfiques en una comarca el teixit productiu de la qual es concentra en el sector serveis i en la construcció”.

En aquest context hem de recordar que cada vegada són més els treballadors parats de llarga durada que han esgotat les prestacions per desocupació o sobreviuen amb prestacions assistencials. Davant aquesta realitat des del punt de vista de CCOO “s’està produint una gravíssima injustícia amb milers de treballadors que han perdut la feina arribant a situacions d’empobriment sense que es donen respostes vàlides que permeten reactivar l’economia i per tant el mercat de treball”.

Ahir, en el programa especial ‘Eleccions Generals 2011’, un dels temes que va estar damunt la taula va estar aquest. L’ocupació o la desocupació, depenent del lloc des del que es mire.

Des del PSPV-PSOE, Eric Campos, nº4 al Congrés per Alacant reconeixia que “tenim una situació molt dolenta”. No obstant, expressava que “la voluntat” del partit socialista “és precisament la contrària” i explicava el seu significat; “que no siguen els mercats els que governen la situació econòmica, els que governen que es fa”.

Enumerava Campos quines han estat les polítiques d’activació d’ocupació dels socialistes: el Plan E; “generar formació per a aquells que no puguen tindre faena […] augmentant les polítiques actives d’ocupació”. També apuntava el candidat per Alacant del PSOE el que no van a fer, “retalls com s’estan fent”. Els socialistes també proposen “crear un gran pla d’ocupació jove […] i també recolzar els sectors tradicionals, l’agroalimentari, el turisme i la indústria”.

ERPV, a través del seu representant, el president d’Esquerra-Marina Alta, Saül Ortolà, exposava sobre ocupació que aposten “per un pla de reindustralització del País Valencià. Apostant per les empreses de disseny, de recerca i d’investigació” vinculant aquest projecte al fet que “el País Valencià siga el pol logístic d’Europa”.

El republicà també apuntava la seua aposta “per la creació de llocs de treball vinculats a empreses verdes” i posava com a exemple d’això un projecte de protecció de La Granadella que podria produir uns 200 llocs de treball, segons apuntava Ortolà.

La senadora popular Míriam Blasco, nº5 al Congrés per Alacant, es va situar en 1996, quan governava el PP al Govern Central i a partir d’ahí va exposar que “la prioritat del PP per als pròxims quatre anys és la creació d’ocupació”. Apuntava a què “quants més espanyols treballen i generen riquesa, haurà més estalvis en les prestacions de seguretat social, més recaptació i millors pensions”. Per al PP “les claus per a generar ocupació són generar confiança, sanejar els comptes públics i incentivar el crèdit”.

Una altra de les mesures del PP per a la creació d’ocupació és la de recolzar “fiscalment, per import de 3.000 euros, la contracció del primer treballador als autònoms”.

Reconeixia també el cap de llista al Senat per Alacant de Coalició Compromís-Equo, Ignasi Bellido que “l’atur és el pitjor drama que tenim en estos moments en la societat valenciana, en la societat espanyola i en general en Europa”. Bellido també reconeixia que “el PSOE té responsabilitat en això […] perquè acabaren amb el superàvit […] i després estigueren molt de temps sense reconèixer la crisi i va fer que retardàrem la nostra resposta a la crisi”. No es quedava ahí Bellido, també en tenia per al PP, ja que ironitzava sobre el fet que “ara ens arriba el PP i diu que té la bareta màgica per a crear ocupació, per a crear treball”. Dit açò, esperava el representant de Compromís-Q que “els que hagen de donar la solució no siguen els del PP valencià perquè resulta que a esta comunitat autònoma tenim molt més atur que a Espanya”.

Així mateix, reconeixia el cap de llista al Senat de Compromís-Q per la província d’Alacant que “ningú té la bareta màgica per a crear faena; nosaltres tampoc”. Aclarit açò, Ignasi Bellido declarava que “s’haurà d’apostar per allò que s’està fent en altres llocs i que pareix que funciona o allò que tradicionalment ens ha funcionat”. Des de Compromís-Q s’aposta pels autònoms i les pimes o “microempreses” perquè “són els sectors més dinàmics per a adaptar-se a les noves situacions i crear faena”, defensava Bellido qui apuntava que “des de l’administració pública també es pot crear treball” i posava com a exemple la Iniciativa Legislativa Popular que el seu grup parlamentari va presentar a les Corts per a crear una xarxa d’escoles públiques de 0 a 3 anys”.



Situació de la desocupació d’algunes localitats
OCTUBRE 2011 SETEMBRE 2011 Diferència Mensual
Dénia 4.772 4.562 210
Xàbia 2.080 1.933 147
Calp 1.951 1.739 212
Teulada 660 598 62
Benissa 886 841 45
Pego 857 869 – 12
Pedreguer 726 681 45
Ondara 836 808 28
Gata 545 531 14


Desocupació d’octubre a la Marina Alta
2007 2008 2009 2010 2011
5.927 9.266 13.472 14.474 15.486

644 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!