Pego trenca el rècord d’assistents a la projecció de Cap a la terra promesa

500 persones ompliren el cinema municipal per veure l’estrena al municipi del primer documental de la sèrie d’InfoTV, Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. L’acte va servir per homenatjar el miler de pegolins que van emigrar a Nord-amèrica fa 100 anys.
«Mai en els 10 anys de vida d’InfoTV, en cap dels centenars d’actes públics que hem organitzat, hem tingut tant de públic com divendres passat a Pego en la projecció de Cap a la terra promesa, el primer documental de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, dedicat a explicar l’emigració, sobretot de la Marina i la Safor, cap a l’Amèrica del Nord. Al Teatre Cine Municipal, l’antic cinema Victòria, on caben 500 persones, les poques butaques lliures que van quedar les haurien pogut ocupar la vintena de persones que van seguir la funció dretes a l’entrada de la sala», és el relat d’InfoTV sobre l’èxit incontestable que va tenir a Pego la projecció, divendres passat, de Cap a la terra promesa.



Foto: InfoTV


Va ser també un acte «ben emotiu», perquè va servir per retre homenatge als prop de mil pegolins i pegolines —segons Juli Esteve, director del documental i màxim responsable d’InfoTV, hi ha localitzats 975 pegolins— que van emigrar als Estats Units i el Canadà en la segona dècada del segle XX. Molts dels assistents 500 assistents a l’estrena eren família directa «d’aquelles persones valentes, disposades a desplaçar-se a l’altra banda del món per trobar el pa i el futur que ací no tenien». En paraules d’Esteve, «una generació digna d’admiració perquè, nascuts aproximadament l’any 1900, van haver d’emigrar als 20 anys, van viure una guerra als 35 i els va caure damunt una postguerra quan tenien entre 40 i 50 anys».



Foto: Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA)


En acabar la projecció, el públic eixia ben satisfet, comentant els fets i les anècdotes que havia vist, per comparar-les amb l’experiència contada dels seus pares o uelos, que ha format part durant cent anys de la tradició oral de moltes famílies i pobles valencians. Durant el treball de documentació, l’equip d’InfoTV va localitzar 100 pobles valencians amb més de 20 emigrants a Amèrica del Nord per en el periple que acotaren (1906-1920).

InfoTV ha localitzat durant el treball d’investigació 15.000 valencians emigrants a Estats Units i Canadà durant l’època mencionada. D’ells, uns 8.000 eren procedents de la Marina Alta i d’estos, un miler eren pegolins. És per això que al documental Cap a la terra promesa intervenen una dotzena de pegolins i pegolines descendents d’aquells homes, com ara Hermínia Sastre Arocas, Maria Sala Sendra, Xaro Rocher Banyuls, Àngel Sendra Piera, José Oltra Arbona, Amparo Arbona, Salvador Moll Cambrils, Vicent Sendra Sáez, Consuelo Sendra Mengual, Carmen Torres García, Salvador Sendra Pinto i Ferran Naya. La majoria d’ells van estar en l’acte, com també Joan Miquel Almela, arxiver municipal, que, des de l’Ajuntament de Pego, un dels patrocinadors del projecte, «va contribuir decisivament a la localització d’una trentena d’informants, imprescindibles per a dur avant el treball de camp necessari», expliquen des d’InfoTV.



Foto: InfoTV


L’estrena de Cap a la terra promesa va encetar les activitats englobades dins les V Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer que es recuperen enguany (un any més tard del que tocaria) i que culminen dissabte, 22 de novembre, a la Casa de Cultura amb nombroses conferències sobre microhistòria.



898 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!