Pego torna a formar part del Fons Valencià per la Solidaritat

Per unanimitat es va aprovar l’adhesió a l’associació d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana per la cooperació al desenvolupament. Lentitat realitza i finança projectes de cooperació i sensibilització amb les aportacions econòmiques que cada any fan els ajuntaments socis, aportacions que constitueixen un fons econòmic que servirà para executar els projectes aprovats.

En el ple ordinari de maig, la corporació municipal pegolina va aprovar tornar a formar part del Fons Valencià per la Solidaritat. I diem torna perquè Pego va estar integrat en el Fons, formalment, des de 2005 tot i que les negociacions van començar a finals de 2004. Hi va estar fins a 2012, quan la situació econòmica de l’ajuntament va obligar el consistori a donar-se de baixa. De fet, Carmelo Ortolà, que aleshores era alcalde de la població, en 2008 va representa els partits independents en l’executiva de l’organització. En el període en què Pego va estar adherit al Fons es pagava 1€/habitant.

Explicava l’alcalde, Enrique Moll, que és el Fons Valencià per la Solidaritat. «És lassociació dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana per la cooperació, la sensibilització i l’educació per al desenvolupament. És una associació sense ànim de lucre, que té com a membres ajuntaments i mancomunitats de municipis de la Comunitat Valenciana de totes les formacions polítiques».

«El Fons Valencià per la Solidaritat es va constituir per a contribuir al desenvolupament dels països empobrits així como per a sensibilitzar la societat valenciana, des de l’àmbit local, de les problemàtiques que pateixen els països del Sud», informava Moll.

«L’entitat realitza i finança projectes de cooperació i sensibilització amb les aportacions econòmiques que cada any fan els ajuntaments socis, aportacions que constitueixen un fons econòmic que servirà para executar els projectes aprovats», explicava l’alcalde de Pego.

Entre els exemples de projectes que està desenvolupant actualment el fons, Enrique Moll enumerava el «recolzament als governs municipals d’El Salvador. Fer possible l’arribada d’aigua potable a Equador. La millora de la producció artesanal de la palla també a Equador. La creació de l’oficina de la dona a San José de Chiquitos, a Bolívia, o la formació d’actors socio-productius a Haití».

Irene Sendra, portaveu de Volem Pego, transmetia que «el que ens preocupava era saber si realment es feien estes actuacions i qui les duia a terme», així com conèixer amb posterioritat els resultats obtinguts en els projectes que desenvolupa el Fons Valencià per la Solidaritat. També manifestava que estaria bé que hi haguera auditories. D’altra banda, ressaltava la regidora de Volem Pego que és personal tècnic i no polític qui executa els projectes que s’aproven al Fons, el que considerava important. Per últim, Irene Sendra preguntava quina serà la quantitat que Pego destinarà al Fons. Una qüestió que encara no està clara. Contestava Enrique Moll que, «una vegada aprovada l’adhesió vindran a explicar-nos, a la corporació, tota la informació».

Carmelo Ortolà, com a portaveu de Ciutadans de Pego Independents recordava les circumstàncies que van portar Pego a deixar de formar el Fons Valencià per la Solidaritat. Així mateix, subratllava que «ara estem en condicions de poder entrar». A més, assenyalava que hi ha més de 100 municipis i mancomunitats que formen part del mateix i Pego pot permetre’s tornar a fer-ho.

Ana Ortolá, per part del PP va manifestar que «el preu, perquè tot siga transparent i clar, que es fixe mitjançant un conveni o un acord entre dos parts, però que sapiguem l’aportació exacta que farem a este Fons». També suggeria Ortolá que seria interessant que «algú de l’equip de govern siga membre de les comissions de seguiment […] perquè és important saber on van els nostres diners».

Contestava l’alcalde que l’executiva del Fons Valencià per la Solidaritat està formada per representants de totes les formacions polítiques.

Des de Compromís per Pego, Àngel Oltra, recordava que en 2017 van «presentar la proposta al ple per a adherir-nos al Fons». Confessava que, en veure els pressupostos de 2018 i comprovar que no hi havia assignada una partida pressupostària «ens vam preocupar un poc». No obstant, manifestava que «ens alegrem de què ara sí que ens adherim».

El portaveu de Compromís comentava que es tracta «d’una iniciativa molt interessant per als pobles perquè no és deixar en terceres persones el desenvolupament de tercer països, sinó que involucres el teu poble i es crea una espècie de relació solidària de poble a poble».

 

1593 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!