Pego sol•licita participar en el programa Comenius Regio

Una programa d’aprenentatge permanent que pretén recolzar i fomentar la cooperació entre les autoritats locals i regionals i els seus organismes al llarg de tota Europa. L’intercanvi educatiu i cultural seria en el poble francés de Thonon. L’eix principal d’intercanvi, l’aigua.
L’Ajuntament de Pego ha sol•licitat participar en el programa Comenius Regio, una nova acció del Programa d’Aprenentatge Permanent que pretén recolzar i fomentar la cooperació entre les autoritats locals i regionals i els seus organismes al llarg de tota Europa. El programa sectorial Comenius té per objecte reforçar la dimensió europea en l’educació infantil, primària i secundària i afavorir especialment la mobilitat de l’alumnat i el professorat i la cooperació entre els centres educatius.

Es tracta que s’establisquen associacions bilaterals entre les autoritats educatives, col•legis i altres actors de diferents regions per a treballar junts en temes d’interès comú que milloren les oportunitats educatives dels xiquets i les xiquetes en edat escolar.

Els projectes poden versar sobre la gestió de col•legis, integració d’alumnes immigrants, mitjans per a evitar l’abandó primerenc dels estudis, entre d’altres, i incloure distints tipus d’accions com a intercanvi de personal, formació del personal docent, visites d’estudis o trobades, entre d’altres.

En una associació Comenius Regio han de participar dos regions, cada una de les quals ha d’incloure:

• Una autoritat local o regional amb un paper en l’educació escolar
• Una escola
• Un soci local rellevant com a associacions de pares d’alumnes, centres de formació de professors i altres centres educatius.

A aquest interessant projecte educatiu europeu s’ha volgut sumar Pego. Alguna cosa semblant ja es duia a terme des de l’institut del municipi, un intercanvi anual entre joves de Pego i joves francesos, que ha volgut ampliar l’Ajuntament sol•licitant aquest programa de l’APEE, Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus.

El programa que presenta Pego junt a Thonon, té com a eix principal l’aigua ja que les dues poblacions tenen elements identificadors, amb l’aigua com a protagonista. D’una banda, la Marjal de Pego; de l’altra, l’estació termal nodrida per les aigües del llac Léman de Thonon-les-Bains. Així, els dos membres de l’associació estan vinculats pels problemes de l’aigua i és per això que volen treballar “la valoració de la seua importància en el desenvolupament de les nostres societats, la preocupació pel consum raonable i les mesures per la seua conservació per garantir l’abastament suficient i amb qualitat a les generacions futures”.

El programa Comenius Regio se sol•licita ara, però d’acceptar-se es duria a terme durant els cursos 2011-2012 / 2012- 2013. La regidora d’Educació explicava que de dur-se a terme el projecte s’intentaria fer coincidir la setmana pràctica d’activitats del Comenius Regio amb la Trobada d’Escoles en Valencià. Una jornada, que ja avançava Elvira Ciurana, es parlarà amb la Cappev per veure si es pugués dur a terme a Pego.

Durant el curs 2012-2013 seria quan es duria a terme la visita de l’alumnat i professorat de Thonon, ja que el programa contempla intercanvi d’experiències utilitzant les noves tecnologies i els viatges, entre d’altres.

Des de Pego s’ha intentat fer partícips a totes les empreses i organisme que al municipi tenen alguna relació directa amb l’aigua, per a donar a conèixer diferents maneres de tractar-la i utilitzar-la. De moment, donava compte Ciurana, ja s’ha compromès a col•laborar en el projecte “Peñalva, Aquagest, el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, Centre Excursionista de Pego, les SATs Regs Bullentó i Les Tanques”.

Així, es vol donar a conèixer els sistemes de depuració de l’aigua, la distribució de la mateixa, el consum d’aigua que es fa en èpoques de més turisme, la qualitat de les aigües del Bullent, l’estat dels pous i de les fonts del terme i els sistemes de reg, entre d’altres coses. Tot això des de tres eixos: prendre consciència dels recursos de l’aigua i per tant estudiant, formalitzant i sabent transmetre que cal preservar-la; activar la ciutadania europea des dels més grans als més menuts i a la inversa per a aconseguir una educació per al desenvolupament sostenible i fer que des de l’escola aquests problemes assolisquen una dimensió més àmplia dins d’un marc euromediterrani.

L’Ajuntament de Pego presentava el projecte la setmana passada al Consell Escolar municipal, ja que es pretén que tots els centres educatius del municipi s’impliquen en el mateix. Cadascun d’ells haurà de dissenyar diferents activitats que tinguen com a eix central l’aigua. Una comissió les coordinarà i mirarà que no es repetisquen ni se solapen.

El programa Comenius Regio està subvencionat en un 75% per l’APEE i el 25% restant per l’Ajuntament de Pego.



786 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!