Pego segueix la tendència general en les Eleccions Generals

El PP és la força més votada amb un 52’04% dels vots. Li segueix el PSOE obtenint el 29’17% dels vots. La pujada més significativa és la de Compromís, que arriba al 9’98% dels vots. També té una pujada important EUPV aconseguint un 4’39% dels vots. La cinquena força més votada a Pego és UPyD que obé el 2’36% dels vots. ERPV obté el 0’62%. La participació baixa un 4’02% respecte de 2008, situant-se en el 79’32%. NOTÍCIA ACTUALITZADA.

Amb el 100% dels vots escrutats cap a les 21:30h. Pego segueix la tendència general de l’Estat Espanyol i vota majoritàriament PP. Abans d’entrar en més detalls en els resultats obtinguts, destacar que la participació ha baixat, respecte les Eleccions Generals de 2008 un 4’02%. Tot i això, és un 5’47% més alta que la mitjana espanyola. En aquestes eleccions han augmentat els vots nuls arribant al 1’30%, el que implica un increment del 0’36% respecte de 2008. També han pujat, lleugerament, només 0’06% els vots en blanc.

Entrant ja en el resultat de les votacions a Pego, com avançàvem, el PP guanya amb el 52’04% dels vots, o el que és el mateix, amb 2.993 vots. L’any 2008 el PP va aconseguit 3.255 vots, el 52’97% del total. Per tant, el PP a Pego baixa un 0’93% del total.

La portaveu del PP de Pego, Maite Ferrándiz, en primer lloc donava les gràcies a totes les persones que han recolzat el partit i, en segon lloc, parlava de resultats, afirmant que “la dinàmica que s’ha donat a Pego és la mateixa que s’ha donat en la resta de pobles de la comarca, de la província” i es centrava en eixes dades, en les provincials per a destacar que “s’ha aconseguit un diputat més per part del PP i això sí que és d’agrair com a representant del PP”, declarava Ferrándiz.

El resultat del PP ha estat de Guiness ja que ha tret, en aquest 2011, el major nombre de diputats al Congrés de la seua història, 186, una majoria absolutíssima. No obstant, la feina que tenen davant els populars no serà ni fàcil ni agraïda. Ràdio Pego li preguntava a la portaveu popular pegolina sobre aquesta circumstància. Maite Ferrándiz agafava paraules de Mariano Rajoy per a contestar que el futur president d’Espanya va expressar que “pensava governar per a tots els espanyols i que la seua enemiga anava a ser la crisi i eixir de la situació econòmica en la que estem”. Al•ludia Ferrándiz que per a aconseguir-ho, “cadascun dels representants del PP a nivell local o de qualsevol organisme on estiguem representats, anem a lluitar per això”. Apuntava la popular pegolina, “demanant el suport d’altres formacions polítiques, és evident, perquè entre tots puguem portar endavant una faena que és complicada, però no impossible”.

Els resultats, en clau local, confessava Maite Ferrándiz que són difícils d’analitzar i de comparar. No obstant, la portaveu popular “si que encomanaria a la resta de formacions polítiques del municipi que es plantejaren i que analitzaren estos resultats a nivell nacional, en el que una àmplia majoria del municipi ha cregut en el Partit Popular i que, ells com a representants del govern municipal haurien de plantejar-se el donar participació, com fins ara no s’ha fet, als representants del PP a l’Ajuntament de Pego […] perquè la situació és molt complicada”.

Concloïa la popular Maite Ferrándiz que hui és un dia d’alegria continguda, perquè la victòria es veu entelada en el fet que “hi ha una faena per davant molt complicada. S’ha de treballar molt. S’ha de fer molt d’esforç”. No obstant, la pegolina era optimista i assegurava que “entre tots anem a poder-ho superar i poder eixir endavant i poder treure a Espanya de la situació en la que el partit socialista ens ha estacat a tots”.

Pel que fa al PSOE, com a la resta de l’Estat, a Pego també baixa notablement respecte als resultats de les Eleccions Generals de 2008, aconseguint enguany 1.678 vots, el 29’17% dels vots. L’any 2008 el PSOE treia 2.434 vots, el 39’66% del total. Així, el PSOE baixa en aquestes eleccions generals a Pego un 10’49%.

El secretari local de la formació, Enrique Moll, reconeixia que “estos resultats no són gens bons. No són gens bons a nivell d’Estat”, tot i que matisava que “a nivell local hem mantingut el vot respecte a d’altres eleccions” i explicava Moll que s’ha de tenir en comptes que “sempre s’ha decantat el vot de l’esquerra, com a mínim a nivell de Pego, pel partit socialista”. Comentava també el secretari local del PSOE que “la majoria de l’electorat del BLOC ha sigut un vot que, tradicionalment, en les nacionals ha votat al partit socialista […] en les d’ara eixe vot no s’ha desviat perquè no hem arribat a eixe electorat d’esquerres a Pego”. No obstant, desvetllava Enrique Moll que els socialistes pegolins veuen els resultats “per damunt de les expectatives del que han sigut les eleccions locals i és el que nosaltres estem intentant recuperar”.

Pel que als resultats estatals, Enrique Moll confessava que, d’una banda, el resultat “estava més que cantat”, de l’altra, es pensava que “el bac no anava a ser tan fort” i és que asseverava Moll que “en les meues dolentes previsions no vaig creure mai que arribàrem a esta desfeta, no?”. Aventurava el secretari local dels socialistes que pot ser “les coses no s’han fet conforme s’haurien d’haver fet. Potser, des de la cúpula no s’ha arribat a l’elector de base i hi ha moltes coses que potser s’han fet malament”. Davant aquesta reflexió, llançava Moll que “les altes esferes del partit s’hauran d’asseure i plantejar-se que és el que han fet malament i en què s’han enganyat”.

Reflexionava Enrique Moll sobre el fet que “la gestió de les crisi castiga al partit que està governant” i posava com a exemples Portugal, Grècia, Alemanya i França per a concloure que “no és una qüestió únicament i exclusiva d’Espanya o de l’esquerra”.

El candidat a la presidència del Govern pel PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba ja anunciava ahir la petició d’un Congrés Nacional del partit per a plantejar noves estratègies i el rumb del partit a partir d’ara. Sobre el mateix, el secretari local del PSOE a Pego, Enrique Moll, apuntava cap a “una reconversió del que és el partit; buscar noves alternatives”. Així mateix, avançava Moll que en el pròxim Congrés socialista, “gràcies a què a Pego tenim una agrupació forta, tindrem representació en eixe Congrés en el que s’escoltarà i en el que intentarem redreçar algunes coses de les que s’han fet i que creiem que s’han fet malament”.

Deixava clar que els resultats estatals no es poden extrapolar als locals, ja que, apuntava Enrique Moll, perquè en les municipals “hem tingut els millors resultats electorals dels últims 20 anys” i afirmava convençut que “estem pujant i anem a millorar”. Fixava la vista el portaveu socialista en el 2013 per a asseverar que “en el moment en què agafem l’alcaldia, anem a intentar que els resultats de les pròximes eleccions milloren encara més”.

L’increment més important de vots l’aconsegueix la Coalició Compromís amb 574 vots obtinguts, el 9’98% del total. L’any 2008 el BLOC, una de les forces que integren Compromís, treia 147 vots, un 2’31% del total. Per tant, en 2011 la Coalició Compromís puja a Pego un 7’67%, l’increment més notable al municipi.

La portaveu del BLOC-Coalició Compromís a l’Ajuntament de Pego, Conxa del Ruste manifestava que “a Pego, tot el col•lectiu que va treballar en estes eleccions com no havien treballat mai en unes eleccions generals, estaven tots i totes molt contents perquè, a banda de què hem fet història a nivell de Coalició, de què el nacionalisme d’esquerres i ecologista va a tindre veu a Madrid després de tantíssims anys […] A banda, el nostre col•lectiu ha aconseguit fidelitzar, pràcticament, el vot que teníem a les eleccions locals i autonòmiques”.

Detallava del Ruste que el BLOC-Coalició Compromís “hem quadruplicat els vots que vam tindre a les últimes eleccions generals de 2008 i hem aconseguit que la gent del nostre poble vega que Compromís és una opció política real per a anar a Madrid a defensar la nostra veu”. Tot i reconèixer “no haver aconseguit la diputada per Alacant” i denunciar que la Llei Electoral “dóna el que dóna” i posava com a exemple Coalició Canària que amb la meitat de vots té dos diputats. Apuntava del Ruste que una de les iniciatives de Compromís al Congrés serà presentar una Iniciativa Legislativa Popular per a canviar la Llei Electoral.

En clau local, la portaveu de Compromís, Conxa del Ruste explicava que veuen els resultats “d’una forma positiva” i narrava que “des de fa un temps hem fet coalició, hem fet partit ací a Pego, hem fet un nucli de gent treballant molt a gust i trobem que el fet de tindre una representació forta a les Corts Valencianes i de començar a tindre veu a Madrid, també ens donarà un ressò i una capacitat mediàtica que no teníem fins ara”. Del Ruste era optimista i traslladava que el col•lectiu local troba que “ens anirà molt bé”.

També té una pujada important EUPV que augmenta un 2’55% respecte a 2008, aconseguint en aquest 2011, 253 vots, el 4’39% del total. UPyD també augmenta en nombre de vots a Pego, aconseguint en aquests comicis 136, un 2’36% del total; un 2’7% més. Pugen també a Pego partits com el PACMA (18), el PCPE (8), PH (8), UCE (4) i RPS (4), aquests dos últims en 2008 no obtingueren cap vot.

Una altra de les baixades d’aquestes eleccions generals a Pego, a part dels dos grans partits estatals, és la d’ERPV que descendeix un 0’6% respecte a 2008 obtenint en aquest 2011, 36 vots.

El portaveu d’Esquerra-Pego, Saül Ortolà, en parlar en termes generals dels resultats manifestava que “a Pego el resultat ha sigut terrible. El PP ha aconseguit una majoria absoluta i, per la nostra part, hem perdut molts vots que haurem d’analitzar per què”, admetia Ortolà. Posava com a exemples contraris al de Pego, la comarca i el País Valencià, on apuntava el portaveu republicà que, “la nostra organització ha crescut”, per tant, la lectura que es fa és que “el nostre electorat volia tirar-nos de l’orella per alguna cosa que no hem fet bé”. Una qüestió que els republicans pegolins analitzaran i “intentarem actuar en conseqüència”.

En clau nacional, ERC està pendent d’un escó per Girona, el que no permetrà a la formació tindre grup propi. A més, en aquesta legislatura tampoc podrà crear un grup parlamentari junt a formacions com IU i ICV perquè aquestos últims sí que han aconseguit grup propi amb els 11 diputats que han tret. És per això que explicava Saül Ortolà que “en estes eleccions estarem al grup mixt” amb altres formacions que entren de nou al Congrés com és la Coalició Compromís, a la que el portaveu d’Esquerra-Pego felicitava “perquè han aconseguit diputat per València i han tingut també un resultat espectacular a Pego”. Aquesta situació duia al republicà a llançar la teoria que “el nostre resultat també potser causa del vot útil. Que la gent ha pensat que era més útil votar a Compromís o EUPV”.


Pego segueix la tendència general en les Eleccions Generals

El PP és la força més votada amb un 52’04% dels vots. Li segueix el PSOE obtenint el 29’17% dels vots. La pujada més significativa és la de Compromís que arriba al 9’98% dels vots. També té una pujada important EUPV aconseguint un 4’39% dels vots. La cinquena força més votada a Pego és UPyD que obé el 2’36% dels vots. ERPV obté el 0’62%. La participació baixa un 4’02% respecte de 2008, situant-se en el 79’32%. Font: Ministeri de l’Interior.
(més…)
0 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!