Pego organitza el I Cicle al voltant de la Memòria Històrica

Este I Cicle al voltant de la Memòria Històrica comença dijous, 22 de març, amb la presentació del monogràfic al voltant de la repressió de guerra i postguerra a la Marina Alta publicat a la revista d’investigació Aguaits, editada per l’Institut d’Estudis Comarcal de la Marina Alta. El cicle s’estendrà fins a maig. Durant el mes d’abril, José Almudéver Mateu serà protagonista, atent que el milicià i brigadista internacional, de 98 anys d’edat, continua participant activament en esdeveniments, fòrums i presentacions que pretenen mantindre viva la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola. Almudéver és un dels últims veterans del devastador conflicte que queden amb vida, i un dels últims tres supervivents coneguts de les Brigades Internacionals.

Des què al maig de 2017 es presentara l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, i esta, junt amb l’IES Enric Valor de Pego i l’Ajuntament de Pego començaren a formar part de la Xarxa Mai Més de Memòria i Prevenció del feixisme, el degoteig d’activitats per preservar viva la Memòria Històrica no han deixat de succeir-se. L’última proposta és l’organització conjunta del I cicle al voltant de la Memòria Històrica que s’inicia este mes de març i continua fins a maig.

La primera activitat d’este cicle és este dijous, 22 de març. Es presenten a Pego els números 37 i 38 de la revista d’investigació Aguaits que contenen un monogràfic dedicat a la repressió de guerra i postguerra a la Marina Alta. La cita és a les 19,30 hores a la Casa de Cultura de Pego.

Intervindran, la presidenta del IECMA i la directora de la revista, Rosa Seser, la historiadora Teresa Ballester i l’historiador i arxiver municipal Joan Miquel Almela, que s’encarregaran de parlat sobre la repressió de guerra i postguerra a la Marina Alta i dels llistats de represaliats que apareixen al monogràfic.

I és que les noves investigacions publicades en l’últim volum de la revista Aguaits, que edita l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, donen per primera vegada una xifra de víctimes d’este període. Esta xifra, advertixen, no és definitiva. Però sí que revela amb tota cruesa la fatalitat d’aquells anys. Més de 2.000 veïns i veïnes de la comarca van patir tots els graus possibles de represàlies, des de l’assassinat i l’afusellament fins a la presó, les palisses i les tortures, el maltractament o la inhabilitació.

El I Cicle al voltant de la Memòria Històrica continuarà en abril. Divendres 20, visitarà Pego el brigadista internacional José Almudéver Mateu. Nascut a França i amb pare i mare procedents d’Alcàsser, José Almudéver Mateu, de 98 anys, sent veterà de l’exèrcit espanyol republicà i les Brigades Internacionals, ha sigut sempre un ferm defensor de la memòria històrica de la República Espanyola (1931-1939). A més, s’ha pronunciat sempre en contra del Pacte de No-Intervenció firmat per la majoria de potències europees que, en 1936, tenia per objectiu impedir la intervenció militar i suport internacional dels dos bàndols que van formar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Malgrat la seua avançada edat, participa activament en esdeveniments, fòrums i presentacions que pretenen mantindre viva la memòria històrica de la Guerra Civil Espanyola. Almudéver és l’últim veterà del devastador conflicte que queden amb vida, i l’únic supervivent conegut de les Brigades Internacionals. I, si no passa res, el 20 d’abril pel matí estarà a l’IES Enric Valor per a conversar amb el seu alumnat. De vesprada, a les 19.30 hores, a la Casa de Cultura, presentarà la seua autobiografia titulada El pacto de no intervención. Pobre República. Memòrias del miliciano y brigadista internacional José Almudéver Mateu.

Divendres, 27 d’abril, es representarà al teatre municipal de Pego l’obra de Juan Copete ‘La lluna cega’ a càrrec de la companyia Lletraferits i Comediants, amb les actrius Eva Pellicer, Marisaro Martí i Vanessa Llinares.

La Lluna cega’ té lloc en l’època de la guerra civil. Amb una crítica feroç i dura de la repressió que tant republicans com aquells sospitosos de ser-ho van patir. L’obra pretén posar el punt de mira en el tema de la memòria històrica i en els governs que encara no complixen esta legislació. Memòria i nostàlgia són la base de tres històries que confluïxen al mateix temps a un mateix lloc.

Al maig, del 4 al 7, l’Amical de Mauthausen i altres camps organitza un viatge als camps de concentració de Mauthausen, Buchenwald i Sachsenhausen per a participar en els actes commemoratius de l’alliberament. A eixe viatge hi anirà gent de Bunyol, Morella, Torís, Bellreguard, Xàtiva i Pego.

2010 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!