Pego no serà poble lliure de glifosat

Compromís va presentar una moció proposant que l’Ajuntament de Pego deixe d’usar herbicides amb glifosat als parcs públics, jardins, zones esportives, vorals de camins i carreteres i que Pego siga declarat lliure de glifosat, argumentant que l’OMS va qualificar este producte com “probablement cancerigen”. La moció no va ser aprovada obtenint 4 vots a favor (Compromís), 4 abstencions (PP i CdPI) i 6 vots en contra (PSPV).
Durant el ple ordinari de juliol, Compromís per Pego va presentar dos mocions, una d’elles referent a l’ús de productes herbicides, més concretament al voltant del glifosat l’herbicida més utilitzat a tot el món i és el més venut a Europa, on 24 corporacions el comercialitzen. És un herbicida sintètic no selectiu que impedix la fotosíntesi. El debat va ser extens potser pel fet que entre els regidors i les regidores de la corporació municipal, hi ha uns quants que treballen o han treballat terres, el que significa que hi han fet ús del producte i el coneixen.

El glifosat actualment està en el punt de mira perquè l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el va qualificar com “probablement cancerigen”. Contràriament, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no ha apreciat riscos per la salut humana. Esta diferència de criteris és la que va avivar el debat al ple municipal.

Des de Compromís per Pego denuncien que «el glifosat és una de les fonts de contaminació dels aqüífers de Pego. A més presenta una gran persistència en el sòl, cosa que s’agreuja per la intensa activitat agrícola local». La moció recorda que el passat 4 de maig la Direcció General de Salut Pública va emetre una circular als Ajuntaments valencians recomanant-los no usar productes herbicides que continguen glifosat dins o prop de parcs, jardins o espais públics similars».




Explicava Àngel Oltra, portaveu de Compromís que «a Pego el glifosat pot usar-se tant per a netejar vorals de camins i carreteres com de jardins i parcs» i és per això que la moció demana que «deixen d’usar-se herbicides amb glifosat com a substància activa» a eixos espais. També demana que «s’informe dels perills de l’ús del glifosat al Consell Agrari Municipal perquè es faça saber a tots els agricultors». Per últim, també demanaven des de Compromís declarar «Pego, poble lliure de glifosat».

Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents, en la línia encetada per Àngel Oltra va declarar que és «preocupant l’ús que està fent-se, a voltes abusiu, dels productes químics», és per això que des del partit independent consideren que «la gent deuria conscienciar-se sobre esta qüestió». No obstant això, admetia que a hores d’ara «hi ha algunes substàncies sense les quals no es poden dominar certes herbes, però també és veritat que hi ha altres tècniques per llevar herbes que són matant-ho tot». Sobre el glifosat explicava que «no només mata la mala herba, sinó que també mata fongs, algues, l’ecosistema que hi ha al voltant, el que comporta un punt de reflexió», assegurava Carmelo Ortolà.




Entrant en el fons de la moció, Ortolà manifestava que trobava interessant que «l’Ajuntament faça el possible no usant estos productes o limitant al màxim la seua utilització». El que no veia tan clar el portaveu de Ciutadans de Pego Independents era la declaració de Pego com a poble lliure de glifosat perquè, consideren des de la formació que «imposar eixa norma a d’altres persones no em veig jo en autoritat per a fer-ho». I suggeria que «hauria de ser la Generalitat Valenciana la que declarar l’autonomia lliure de glifosat».




Des del PP, Ana Ortolà apuntava que la qualificació de l’OMS sobre el glifosat com a “probablement cancerigen” també es dóna en «molts altres productes» i per tant, «també haurien d’analitzar-se molts més [productes] dels que estan utilitzant-se hui en dia», exposava. Centrant-se en el glifosat, explicava Ana Ortolà que, pel que havien llegit, hi ha països que estan a favor del seu ús i hi ha d’altres que estan en contra i en altres està utilitzant-se sense cap incidència. És per això que afirmava que «no aprovar cap ús que no siga professional i no autoritzant-se l’ús dins del que són parcs públics o jardins públics, que és on més està la població, estaríem d’acord». No tan d’acord es mostraven els populars en la segona part del punt, «en vorals de camins i carreteres i zones limítrofes, seria una decisió [de l’equip de govern], trobem que no és tan ”perillós” o no està demostrat que siga tan perillós». Pel que fa a la declaració de Pego lliure de glifosat, consideren els populars que hauria de proposar-se al Consell Agrari Municipal per veure-hi que opinen perquè és personal més experts i, a partir del seu dictamen «prendre una decisió respecte al producte en si».

Andreu Dominguis era l’encarregat de defensar la postura del PSPV-PSOE. Explicava que «el tema ja fa temps que és polèmic», però que el passat 29 de juny de 2016 la Comissió Europea havia decidit donar 18 mesos perquè es presentaren informes que avaluen els efectes del glifosat per a decidir la seua postura al voltant del producte, el que el portava a proposar al ple que la moció es deixara damunt la taula fins que des d’Europa es prenguera eixa decisió. Exposava Dominguis que està clar que des de l’àmbit de la química és defensa que «diuen que no passa res, que fa 40 anys que es gasta i no ha passat res» i és per això que, emparava ell mateix que efectivament, «això podria avalar el producte perquè durant el temps que s’ha gastat no ha presentat cap problema». Apuntava el socialista que «des de Greenpeace opinen totalment el contrari». Afegia Andreu Dominguis que «l’autoritat Europea de Seguretat Alimentària considera que és improbable, els altres que potser que siga, però encara ningú a dit que ho siga [cancerigen el glifosat]».




Introduïa el socialista una altra perspectiva, la dels agricultors que, a través dels seus sindicats, es queixen que quan baixa el preu d’un producte químic, en no ser rendible per a les productores, el volen eliminar per a traure’n un nou i pujar el seu preu. I és per això que consideren que sempre són els perjudicats.

Explicava Andreu Dominguis, responsable de Parcs i Jardins que l’Ajuntament de Pego «tira el mínim [de glifosat], només per a una emergència perquè normalment ací els jardins són de gespa […] però evidentment en les voreres dels camins ahí no podem lluitar perquè hi ha molts metres a tractar» i especificava que «tirem només dos voltes a l’any, per a un manteniment». Aclaria que «sempre hi ha una altra opció, gastem l’altra opció».

No veia clara tampoc, com ja havien manifestat Ciutadans de Pego Independents i Partit Popular, la declaració de Pego lliure de glifosat, tot i que recordava que, potser en 18 mesos «si que puga ser perquè hi ha un Parlament Europeu que ho declare de manera general».

Definia Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego, qui havia presentat la moció que «declarar Pego lliure de glifosat no vol dir que els agricultors no en gasten, el que vol dir és que l’Ajuntament no en gasta, entre d’altres coses perquè Pego no té cap competència en prohibir que els magatzems de subministrament agrícola deixen de vendre un producte que està autoritzat».




L’alcalde de Pego, Enrique Moll, centrava la qüestió en què la moció està parlant d’un producte que «no sabem si és cancerigen» i per això considerava que «estem divagant […] des del moment que heu presentat la moció» i afegia que «no sé ni quin sentit té el presentar eixa moció a un ajuntament com el de Pego» perquè creu que «ja ens dirà algú el que hem de fer, tota la resta, per a mi és perdre el temps».




Anna Sastre responia a l’alcalde que Compromís per Pego va presentar la moció «per a ser pioners en alguna cosa» recordant que esta no obliga a ningú «a que no ho utilitze, simple que proposa que l’Ajuntament no l’utilitze».

La discussió va continuar encara uns minuts més i les postures van continuar inamovibles. Així les coses, la moció no va ser aprovada en obtenir 4 vots a favor, els de Compromís, 4 abstencions, dos del PP i dos de Ciutadans de Pego Independents i 6 vots en contra del PSPV-PSOE.

901 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!